Αύξηση των συλλήψεων δροσόφιλας (Drosophila suzukii) σε Ροδακινιές | Farmacon

0
42

[ad_1]

Αύξηση των συλλήψεων δροσόφιλας (Drosophila suzukii) σε Ροδακινιές

Από τα στοιχεία του δικτύου των παγίδων σε ροδακινιές στο ν. Δράμας παρατηρείται αύξηση των συλλήψεων του εντόμου της δροσόφιλας σε τροφικές παγίδες.

Οι ροδακινοπαραγωγοί θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά και προσεκτικά τα δένδρα του για τυχόν ύποπτες προσβολές.

Η διαπίστωση της προσβολής και των σχετικών συμπτωμάτων είναι αρκετά δύσκολη.

Η καταστροφή των καρπών προκαλείται από την τροφική δραστηριότητα της προνύμφης καθώς και από τη δευτερογενή ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων που επιτείνουν τη ζημιά (όπως μονίλια). Σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη προσβολή παρατηρείται κατάρρευση των καρπών.

Όπου παρατηρούνται προσβολές συνιστάται να γίνει ένας ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό προϊόν για τη δροσόφιλα κυρίως σε όψιμες ποικιλίες, επιλέγοντας αυτά που έχουν όσο το δυνατό λιγότερες ημέρες υπολειμματικής διάρκειας τελευταίας επέμβασης πριν τη συγκομιδή.

Δένδρα που είναι έτοιμα για συγκομιδή ΔΕΝ ψεκάζονται.

Συνδυασμός καλλιεργητικών μέτρων και χημικής καταπολέμησης όπου απαιτείται δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Οι ψεκασμοί πρέπει να είναι επιμελημένοι με διαβροχή όλης της φυλλικής επιφάνειας και στα ψηλά τμήματα των δένδρων.

Οι καλλιεργητές μπορούν να συμβουλεύονται για τα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα ανά καλλιέργεια και παθογόνο στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Υπ.Α.Α.Τ.

Οι παραγωγοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει απόλυτη συσχέτιση του αριθμού συλλήψεων στις παγίδες με την ένταση των προσβολών. Οι φερομονικές παγίδες μας παρέχουν πληροφορίες για την εξέλιξη του κύκλου ζωής των εντόμων εχθρών.

Για τη λήψη απόφασης για ψεκασμό θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η επιτόπια παρατήρηση για ύπαρξη αυγών και προνυμφών, το ιστορικό των προηγούμενων ετών των συγκεκριμένων αγρών καθώς και το φαινολογικό στάδιο που βρίσκεται η καλλιέργεια.

[ad_2]

Επίσημη πηγή του άρθρου αυτού είναι η Farmacon

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας εδώ