Δενδρώδη / θαμνώδη μικρότερης οικονομικής σημασίας: Η Μουσμουλιά ή Δεσπολιά ή Εριοβότρυα (Eriobotrya japonica L.) | Farmacon

0
113

[ad_1]

Δενδρώδη / θαμνώδη μικρότερης οικονομικής σημασίας: Η Μουσμουλιά ή Δεσπολιά ή Εριοβότρυα (Eriobotrya japonica L.)
Η Μουσμουλιά ή Μεσκουλιά ή Δεσπολιά ή Εριοβότρυα η ιαπωνική (Eriobotrya japonica L., Οικογένεια: Rosaceae) είναι ένα αειθαλές δένδρο με μικρή αλλά υποσχόμενη καλλιεργητική αξία για τη χώρα μας.

Καλλιεργείται για τον καρπό της στην Πελοπόννησο και την Κρήτη αλλά μπορεί να βρεθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας μας (π.χ. νησιά Ιονίου) υπό μορφή συστάδων ή συνηθέστερα, μεμονωμένων δένδρων. Δεν θα πρέπει να συγχέεται με τη Μεσπιλιά ή Μεσπιλέα η γερμανική (Mespilus germanica L., Οικογένεια: Rosaceae) η οποία αποκαλείται επίσης Μουσμουλιά και ο καρπός της αποκαλείται και αυτός μούσμουλο, χωρίς όμως την ανάλογη καλλιεργητική αξία. Είναι κινεζικής καταγωγής και όχι ιαπωνικής, όπως παραπέμπει η επιστημονική της ονομασία. Ο καρπός διατίθεται στην αγορά της Αθήνας και στις κατά τόπους λαϊκές αγορές όπου καλλιεργείται, με ικανοποιητικό εισόδημα για τους παραγωγούς. Καλλιεργείται σε πολλές εύκρατες χώρες της υφηλίου, σε περιορισμένες εκτάσεις όμως.

Πρόκειται περί δένδρου που μπορεί να φτάσει τα 6 μέτρα ύψος, με πυκνή κόμη, με επάλληλα, ωοειδή-προμήκη, παχιά και βραχύμισχα φύλλα (Φωτογραφία 1).

Απαιτεί αμμοπηλώδη, βαθιά, με καλή στράγγιση εδάφη, με ικανοποιητικό ποσοστό οργανικής ουσίας και με pH από 5 έως 8. Οι χειμερινές θερμοκρασίες δεν πρέπει να πέφτουν κάτω από τους -3 oC. Τα άνθη του είναι λευκά ή κιτρινωπά και φέρονται σε βοτρυώδεις ταξιανθίες μήκους 15-20 εκατοστών (Φωτογραφία 1), με πεντάλοβο κάλυκα και με 5 πλατέως ωοειδή πέταλα. Ανθίζει το Φθινόπωρο (Οκτώβριο-Νοέμβριο).

Φωτογραφία 1

Φωτογραφία 1. Βοτρυώδης ανθοταξία (κλειστή) Μουσμουλιάς.

Ο καρπός της είναι ωοειδής ή ημισφαιρικός, κίτρινου έως πορτοκαλί χρώματος, με ένα ή περισσότερα ευμεγέθη σπέρματα, εξαιρετικής γεύσης και υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσιος σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες και μεταλλικά στοιχεία (Φωτογραφία 2). Ωριμάζει νωρίς την Άνοιξη (Απρίλιο-Μάιο), νωρίτερα και από την κερασιά.

Φωτογραφία 2

Φωτογραφία 2. Καρπός Μουσμουλιάς ή Δεσπολιάς ή Μεσκουλιάς ή Εριοβότρυας.

Το δένδρο σήμερα έχει μειούμενη καλλιεργητική δυναμική για τη χώρα μας, λόγω της μεγάλης απαίτησης της καλλιέργειας σε εργατικά χέρια, ιδιαίτερα στις περιόδους αραιώματος και συγκομιδής. Παρουσιάζει όμως τεράστιες προοπτικές, μιας και είναι το πρώτο νωπό φρούτο της χρονιάς, ωριμάζει νωρίτερα ακόμη και από το κεράσι και η ζήτησή του στις τοπικές αγορές που διατίθεται παραμένει σταθερή.

[ad_2]

Επίσημη πηγή του άρθρου αυτού είναι η Farmacon

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας εδώ