Κλίμακα BBCH η Χρησιμότητά της | Agravia

0
292

[ad_1]


Agravia

Κλίμακα BBCH η Χρησιμότητά της

Η κλίμακα BBCH είναι ένα σύστημα κωδικοποίησης που χρησιμοποιείται για να αναγνωρίσουμε τα φαινολογικά στάδια ανάπτυξης των καλλιεργειών. Είναι ένας διψήφιος κωδικός που παίρνει τιμές από 00 έως 99. Η κλίμακα BBCH αναπτύχθηκε από Γερμανικούς φορείς και Ινστιτούτα (BBA, BSA, IVA, IGZ), η οποία βασίστηκε στην κλίμακα φαινολογικών σταδίων των δημητριακών, που είχε αναπτύξει ο Zadoks και οι συνεργάτες του το 1972 ( Zadoks et al. 1974).

Βασικές αρχές της κλίμακας.

  • Η γενική μορφή της κλίμακας έχει τη μορφή ακολουθίας με φωτογραφίες από κύρια και ενδιάμεσα φαινολογικά στάδια μιας καλλιέργειας τα οποία συνοδεύονται από ένα αριθμό (Εικόνα 2).
  • Σε παρόμοια φαινολογικά στάδια μεταξύ των καλλιεργειών δίνεται ο ίδιος κωδικός.
  • Κάθε κωδικός που δίνεται περιγράφει τα σημαντικά στάδια της καλλιέργειας.
  • Το πρώτο ψηφίο της κλίμακας αναφέρεται στα βασικά στάδια ανάπτυξης.
  • Το δεύτερο ψηφίο της κλίμακας, αντιστοιχεί σε δευτερεύοντα στάδια ανάπτυξης και υποδηλώνει τον πραγματικό αριθμό ή ποσοστό φαινολογικού σταδίου. Για παράδειγμα ο αριθμός 3 αναφέρεται στο 3ο φύλλο, ή 30 % επιμήκυνσης του βλαστού.
  • Μετά τη συγκομιδή, η καλλιέργειας παίρνει κωδικό 99.
  • Ο σπόρος πριν γίνει οποιαδήποτε μεταχείριση παίρνει κωδικό 00.

Βασικά στάδια ανάπτυξης (πρώτο ψηφίο).

  • 0: Βλάστηση, ανάπτυξη οφθαλμών.
  • 1: Ανάπτυξη φύλλων.
  • 2: Σχηματισμός πλευρικών βλαστών, αδέλφωμα.
  • 3: Ανάπτυξη βλαστών, ανάπτυξή ροζέτας, επιμήκυνση στελέχους.
  • 4: Ανάπτυξη των βλαστικών μερών του φυτού, που προορίζονται για συλλογή.
  • 5: Εμφάνιση ταξιανθίας, ξεστάχυσμα.
  • 6: Άνθηση.
  • 7: Ανάπτυξη φρούτων, γέμισμα καρπών.
  • 8: Ωρίμανση φρούτων και σπόρων.
  • 9: Γήρανση, έναρξη φυλλόπτωσης.

https://en.wikipedia.org/wiki/BBCH-scale

Λογοθέτης Δημήτρης.
Γεωπόνος.

Αυτό το άρθρο είναι από Κλίμακα BBCH η Χρησιμότητά της και γράφτηκε από Admin

[ad_2]

Επίσημη πηγή του άρθρου αυτού είναι η Agravia

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας εδώ