Περονόσπορος στην τομάτα εξαιτίας των βροχοπτώσεων | Farmacon

0
42

[ad_1]

Περονόσπορος στην τομάτα εξαιτίας των βροχοπτώσεων

Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών ευνοούν την εμφάνιση του περονόσπορου και την μετάδοση του στις υπαίθριες καλλιέργειες επιτραπέζιας και βιομηχανικής τομάτας σχετική υγρασία 80-100% και θερμοκρασίες από 3-260C (άριστη θερμοκρασία 18-220C).

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ

(Phytophthora infestans –Peronospora parasitica)

peronosporos tomata ypaithria all

Εικόνες 1- 3 Συμπτώματα περονόσπορου σε φυτά τομάτας

Συνθήκες ανάπτυξης:

Η ασθένεια ευνοείται από υγρό και δροσερό καιρό.

Οι ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες για την ανάπτυξη και την εξάπλωση του περονόσπορου είναι υψηλή σχετική υγρασία, νεφοσκεπείς και βροχερές ημέρες, με ομίχλες το απόγευμα.

Απαιτείται πολύ υψηλή σχετική υγρασία 80-100% και θερμοκρασίες από 3- 260C (άριστη θερμοκρασία 18-220C).

Συμπτώματα:

1) Ακανόνιστου σχήματος περιοχές (κηλίδες λαδιού) στην πάνω επιφάνεια των φύλλων οι οποίες γρήγορα αποκτούν καστανό – γκρίζο ή μαύρο χρώμα, ενώ στην κάτω επιφάνεια αναπτύσσονται υπόλευκες εξανθήσεις.

2) Στους βλαστούς καστανές έως μαύρες ραβδώσεις με λευκή εξάνθηση (Εικόνες 1-4). Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στα κατώτερα και στη συνέχεια στα ανώτερα φύλλα των φυτών.

Συστάσεις:

Να γίνει άμεσα ψεκασμός για τη προστασία των καλλιεργειών

Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών από περονόσπορο να προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους με ψεκασμούς κάλυψης με εγκεκριμένα και επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Βρείτε όλα τα εγκεκριμένα σκευάσματα για την καλλιέργεια της Τομάτας στην ηλεκτρονική βάση του FARMABASE.

ΠΡΟΣΟΧΗ Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.


 Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων


 

[ad_2]

Επίσημη πηγή του άρθρου αυτού είναι η Farmacon

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας εδώ