Προσοχή στις Λιπάνσεις σε Παραγωγούς και Γεωπόνους | Agravia

0
42

[ad_1]

Προσοχή στις Λιπάνσεις σε Παραγωγούς και Γεωπόνους

Σημαντικό για όλους τους παραγωγούς και γεωπόνους είναι να γνωρίζουν τις αλληλεπιδράσεις των λιπασμάτων και των ανταγωνισμό μεταξύ τους. Τι σημαίνει αυτό?

Σημαίνει ότι πολλές φορές σε μια ανάλυση εδάφους παρατηρούμε ότι πολλά από τα στοιχεία είναι υψηλά. Αλλά στην ανάλυση φύλλων παρατηρούνται τροφοπενίες ή ελλείψεις κάποιων στοιχείων. Αυτό οφείλεται διότι το φυτό δε μπορεί να προσλάβει τα ιχνοστοιχεία από το έδαφος. Ο λόγος που δε μπορεί είναι είτε γιατί υπάρχουν ανταγωνιστικά στοιχεία σε πληθώρα στο έδαφος είτε γιατί το pH του εδάφους δε βοηθάει.

Στο πίνακα παρακάτω θα δείτε ποια ιχνοστοιχεία ανταγωνίζονται μεταξύ τους.

Υψηλή πρόσληψη: Καταστέλλει την πρόσληψη:
Κάλιο Ασβέστιο, Μαγνήσιο
Νάτριο Ασβέστιο, Μαγνήσιο, Κάλιο
Ασβέστιο Φώσφορο, Μαγνήσιο, Σίδηρο
Φώσφορος Άζωτο, Ψευδάργυρο, Σίδηρο, Χαλκό
Άζωτο Χλώριο

Επομένως, όταν έχουμε για παράδειγμα υψηλή πρόσληψη στο Κάλιο, το φυτό δυσκολεύεται να προσλάβει Ασβέστιο και Μαγνήσιο. Επομένως πρέπει να ελέγχουμε συνεχώς και να τροφοδοτούμε και με άλλους τρόπου αυτά τα ιχνοστοιχεία.

Επίσης, το γλυκό πιπέρι από τη φύση του έχει δυσκολία στο να προσλαμβάνει το ασβέστιο. Επομένως, η εφαρμογή περισσότερου ασβεστίου δεν έχει νόημα όταν υψηλές συγκεντρώσεις καλίου εμποδίζουν την πρόσληψη ασβεστίου. Σε δοκιμές με γλυκό πιπέρι παρατηρήθηκε ότι η πρόσληψη ασβεστίου αυξήθηκε μόνο όταν μειώθηκε η εφαρμογή του καλίου σε 1 χιλιοστόγραμμο ανά λίτρο.

Συνοψίζοντας δεν είναι απαραίτητο πάντα να αυξάνουμε τη λίπανση αλλά χρειάζεται και να ελαττώνουμε κάποια φορές ώστε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η συνεχόμενες αναλύσεις, η σωστή αξιολόγηση και ερμηνεία τους, σε συνδυασμό με τον σύμβουλο γεωπόνο θα φέρουν το ιδανικό αποτέλεσμα.

We Love Kiwi Banner
We Love Kiwi

The post Προσοχή στις Λιπάνσεις σε Παραγωγούς και Γεωπόνους appeared first on Agravia.

[ad_2]

Επίσημη πηγή του άρθρου αυτού είναι η Agravia

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας εδώ