Προστασία ελαιώνων από τον πυρηνοτρήτη | Farmacon

0
121

[ad_1]

Προστασία ελαιώνων από τον πυρηνοτρήτη

Το έντομο Prays oleae είναι μικρό λεπιδόπτερο τεφρού έως ανοιχτού καστανού χρώματος. Ολοκληρώνει τρεις γενιές το έτος, η πρώτη εξελίσσεται στα άνθη (ανθόβια), η δεύτερη στους καρπούς (καρπόβια) και η τρίτη στα φύλλα (φυλλόβια). Διαχειμάζει ως προνύμφη της 3ης γενιάς μέσα σε στοά στα φύλλα.

Την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου οι αναπτυγμένες προνύμφες εγκαταλείπουν τις στοές και μετακινούνται στις κορυφές των βλαστών όπου και νυμφώνονται. Τα ενήλικα εμφανίζονται τον Απρίλιο και αποθέτουν τα αυγά τους πάνω στα κλειστά άνθη μέχρι τον Μάιο. Οι εκκολαπτόμενες προνύμφες (1η γενιά) αναπτύσσονται στις ανθοταξίες και νυμφώνονται στα τέλη Μαΐου ανάμεσα σε γειτονικά άνθη. Τα ενήλικα εμφανίζονται την περίοδο Ιουνίου-Ιουλίου και ωοτοκούν στους νεαρούς καρπούς και ιδίως στον κάλυκα. Οι νεαρές προνύμφες (2η γενιά) προσβάλουν τους καρπούς, ολοκληρώνουν την ανάπτυξή τους και νυμφώνονται στα φύλλα ή ακόμη και στο έδαφος. Τα ενήλικα εμφανίζονται από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο και γεννούν τα αυγά της φυλλόβιας γενεάς (3η) πάνω στα φύλλα. Οι εκκολαπτόμενες προνύμφες ανοίγουν στοές στα φύλλα όπου διαχειμάζουν.

Το έντομο προσβάλει τα φύλλα, τα άνθη και τους καρπούς της ελιάς. Οι προνύμφες της φυλλόβιας γενιάς προσβάλουν τα φύλλα δημιουργώντας στοές. Με κάθε αλλαγή προνυμφικού σταδίου, η προνύμφη ορύσσει διαφορετικές στοές στο ίδιο φύλλο ή σε γειτονικά.

Έτσι, διακρίνονται 4 διαφορετικές στοές:

  • η πρώτη στοά είναι στενόμακρη και οφιοειδής,
  • η δεύτερη είναι κοντύτερη, πιο πλατιά και έχει χαρακτηριστικό σχήμα “C”,
  • η τρίτη έχει ακανόνιστο σχήμα θαλάμου και
  • η τέταρτη στοά κατέχει αρκετή έκταση της φυλλικής επιφάνειας και είναι επίσης ακανόνιστου σχήματος.

{gallery}859{/gallery}

Οι προνύμφες της ανθόβιας γενιάς προσβάλουν και καταστρέφουν τα άνθη τα οποία ενώνουν με μετάξινα νήματα. Στους καρπούς οι προνύμφες της 2ης γενιάς εισέρχονται στο μεσοκάρπιο δημιουργώντας στοές. Η πιο μεγάλης οικονομικής σημασίας ζημιά στην παραγωγή προκαλείται από την προσβολή των καρπών, ενώ η προσβολή των φύλλων ή/και των άνθεων δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Η παρακολούθηση του πληθυσμού γίνεται με χρήση φερομονικών παγίδων και με βάση τις συλλήψεις των αρσενικών ενηλίκων, προβλέπεται η ένταση της προσβολής.

Κρίσιμα στάδια για την αντιμετώπιση του εντόμου είναι οι νεαρές προνύμφες της καρπόβιας γενιάς πριν εισέλθουν στους καρπούς.

Οι ψεκασμοί εφαρμόζονται τις αρχές με μέσα Ιουνίου σύμφωνα με τα Δελτία Γεωργικών Προειδοποιήσεων.

Ψεκασμοί εναντίον της ανθόθιας ή/και φυλλόβιας γενιάς γίνονται σε ελαιώνες συμβατικής γεωργίας με μειωμένη ανθοφορία και σε ελαιώνες βιολογικής γεωργίας, ενώ ελαιώνες με πλούσια ή ικανοποιητική ανθοφορία δεν έχουν ανάγκη καταπολέμησης. Στις περιπτώσεις αυτές σε μεσοπρώιμες περιοχές οι επεμβάσεις γίνονται άμεσα από την έκδοση των Γεωργικών Προειδοποιήσεων, ενώ σε όψιμες περιοχές την περίοδο της άνθησης όταν έχει ανοίξει το 5-25% των άνθεων και εφόσον πάνω από το 20% των ανθοταξιών είναι προσβεβλημένες.

 

[ad_2]

Επίσημη πηγή του άρθρου αυτού είναι η Farmacon

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας εδώ