Ρεκόρ αύξησης εξαγωγών για το ακτινίδιο Κάτω Ολύμπου | Farmacon

0
154


Ρεκόρ αύξησης εξαγωγών για το ακτινίδιο Κάτω Ολύμπου

Εντυπωσιακή άνοδο στις εξαγωγές παρουσιάζει φέτος το ακτινίδιο, με τους παραγωγούς του Δήμου Τεμπών να δηλώνουν ικανοποιημένοι τόσο από τις τιμές (κατά μέσο όρο τα70 λεπτά το κιλό) όσο και από τις παραγωγές.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε μία μεγάλη επέκταση της καλλιέργειας στο Δέλτα του Πηνειού, με τους παραγωγούς να εμφανίζονται ικανοποιημένοι, από τη ζήτηση που έχει τόσο από την εγχώρια, όσο και από τις διεθνείς αγορές. Το ακτινίδιο του Κάτω Ολύμπου, έχει πέρα από τα άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά και μία ακόμη ιδιότητα που το κάνει ανάρπαστο για εμπόρους και εξαγωγείς, ότι διατηρείται πολύ περισσότερο και κρατά εκτός ψυγείου.

Στα ακτινίδια οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 76,28% σε αξία σε σχέση με την περίοδο 2016/17 και ανήλθαν σε 151,2 εκατ. ευρώ και κατά 41,31% σε όγκο, φθάνοντας τους 154.843 τόνους και σημειώνοντας ρεκόρ όλων των εποχών τόσο σε αξία όσο και σε ποσότητα. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του εμπορίου των ακτινιδίων σε παγκόσμιο επίπεδο (3η-4η στην κατάταξη)

Ανάρπαστο το ακτινίδιο Πυργετού

Ανάρπαστα τα ακτινίδια του Δέλτα του Πηνειού, στην περιοχή των Τεμπών και, κυρίως, στην ευρύτερη περιοχή του Πυργετού, καθώς η ποιότητα του προϊόντος από τη μία και η ελλειμματική αγορά από την άλλη εκτίναξαν την τιμή στα ύψη.

Έτσι, από τα 40-42 λεπτά/κιλό, που πούλησαν πρόπερσι και τα 60 με 65 πέρυσι οι παραγωγοί, φέτος η τιμή ξεπέρασε τα 70 λεπτά. Κάποιοι, μάλιστα, την πολύ καλή σοδειά την πούλησαν στους εμπόρους ακόμη και 75 λεπτά.

Οι συμφωνίες κλείστηκαν με εμπόρους από διάφορες περιοχές της χώρας (Κατερίνη, Θεσσαλονίκη, Άρτα), αλλά και με Ιταλούς. Φέτος, τα δέντρα που καλλιεργήθηκαν στο Δέλτα ξεπέρασαν τα 3.900 στρ. (έναντι 3.500 στρεμμάτων πέρυσι), με μέση στρεμματική απόδοση τους 3 τόνους, άρα το τονάζ αναμένεται να ανέλθει στους 12.000 τόνους.

Υπενθυμίζεται ότι η δυναμική της περιοχής είναι τέτοια που αντιπροσωπεύει το 8% της εγχώριας παραγωγής.

Σύμφωνα με τον Θανάση Βλάχο, μέλος της διοικούσας επιτροπής της Ομάδας Παραγωγών Ακτινιδίου Πυργετού, «η πλειοψηφία της παραγωγής (90%) εξάγεται, ενώ, φέτος, κάποιες εταιρείες που απορροφούν την τοπική παραγωγή σκοπεύουν να προωθήσουν το ακτινίδιο στην κινεζική αγορά.

Ακόμη, η ΟΠ Ακτινιδίου, η οποία αριθμεί 45 μέλη, έχει καταθέσει φάκελο στο πρόγραμμα 4.2.1., με στόχο τη δημιουργία ιδιόκτητων ψυγείων και αποθηκευτικών χώρων, εξέλιξη που θα ενισχύσει την διαπραγματευτική ισχύ της Ομάδας.

ΠΗΓΗ: www.thessaliatv.grΕπίσημη πηγή του άρθρου αυτού είναι η Farmacon

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας εδώ