Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε, για άλλη μια χρονιά, η κατανάλωση λιπασμάτων για το έτος 2018 | Farmacon

0
375

[ad_1]

Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε, για άλλη μια χρονιά, η κατανάλωση λιπασμάτων για το έτος 2018

Δελτίο από τον ΣΠΕΛ για την κατανάλωση λιαπσμάτων το έτος 2018.

ΔΕΛΤΊΟ ΤΥΠΟΥ ΣΠΕΛ

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2018

Ο ΣΠΕΛ αναδεικνύοντας στην πράξη την καινοτομία καταγράφει την κατανάλωση λιπασμάτων στην Ελλάδα, με τη βοήθεια μιας διαδικτυακής εφαρμογής που αναπτύχθηκε από το ΣΠΕΛ ειδικά για τη διαδικασία αυτή δυο φορές το χρόνο (ανά έτος και ανά καλλιεργητική περίοδο).

Συνεπώς από το 2007 ο ΣΠΕΛ συγκροτεί μια σημαντική βάση δεδομένων που αποτυπώνει με δεδομένα και τις συστηματικές μετρήσεις της κατανάλωσης λιπασμάτων στη χώρα.

Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε για άλλη μια χρονιά η κατανάλωση λιπασμάτων για το έτος 2018.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η αγορά των λιπασμάτων έχει σταθεροποιηθεί χαμηλά, στους 818.962 τόνους. Η κατανάλωση λιπασμάτων μάλιστα μειώθηκε περίπου 20.000  τόνους σε σχέση με πέρυσι.

Σημαντική πτώση εμφάνισαν και οι μονάδες αζώτου, που υποχώρησαν 7% σε σχέση με το 2017 και ανήλθαν για το 2018 στις 179.000 τόνους.

Η μείωση της λίπανσης από την παραγωγό παρατηρείται έντονα τα τελευταία χρόνια και επιφέρει ένα πλήθος αρνητικών επιπτώσεων τόσο στην απόδοση όσο και στην ποιότητα των καλλιεργειών, με αποτέλεσμα να περιορίζεται αισθητά η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και να μειώνεται το εισόδημα του Έλληνα παραγωγού. 

Παράλληλα η μακροχρόνια μείωση της λίπανσης εξαντλεί το έδαφος με αποτέλεσμα να προκαλείται  υποβάθμιση και μείωση της παραγωγικότητας των εδαφών. Συνεπώς αυξάνεται ο κίνδυνος της μείωσης της γονιμότητάς τους και της ερημοποίησης τους, μια κατάσταση δύσκολα αναστρέψιμη με απρόβλεπτες συνέπειες στο άμεσο μέλλον.

Ο ΣΠΕΛ συνιστά στους παραγωγούς την εφαρμογή της ορθολογικής λίπανσης, για την αύξηση της απόδοσης και της ποιότητας της παραγωγής τους, με περιβαλλοντική ασφάλεια, καθώς και για την αειφορία των εδαφικών πόρων.

ΣΠΕΛ LOGO

[ad_2]

Επίσημη πηγή του άρθρου αυτού είναι η Farmacon

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας εδώ