Καρπούζι

Καρπούζι

Citrullus Lanatus

Διαθέσιμα Μεγέθη

Γλαστράκι Φ9

Φυτό με εκπτυγμένη πλήρως την Ταξιανθία. Χρησιμοποιείται για απευθείας φυτεύσεις στο χωράφι κατά τη διάρκεια του χειμώνα, εφόσον χρησιμοποιηθεί θέρμανση. Κατάλληλο επίσης και για φυτά ερασιτεχνών.

Δίσκος 56 Θέσεων

Φυτό με εκπτυγμένη πλήρως την Ταξιανθία. Χρησιμοποιείται για απευθείας φυτεύσεις στο χωράφι κατά τη διάρκεια του χειμώνα, εφόσον χρησιμοποιηθεί θέρμανση. Κατάλληλο επίσης και για φυτά ερασιτεχνών.

Δίσκος 90 Θέσεων

Φυτό με σχηματισμένη την καταβολή της Ταξιανθίας. Χρησιμοποιείται για απευθείας φυτεύσεις στο χωράφι στα τέλη Μαρτίου, εφόσον χρησιμοποιηθεί θέρμανση.

Δίσκος 132 Θέσεων

Φυτό που χρησιμοποιείται για απευθείας φυτεύσεις στο χωράφι από αρχές Απριλίου και έπειτα.

Δίσκος 224 Θέσεων

Μικρό φυτό για μεταφύτευση σε σακουλάκι. Επίσης, χρησιμοποιείται για σαλάτα μαρούλι και σταυρανθή.

Φωτογραφίες Σποροφύτων

Σπορόφυτα Καρπούζι Οβάλ σε 132 Θέσεων | 7 Ημερών (05 Φεβ 2019)

Στο υπερσύγχρονο φυτώριό μας παράγουμε Αυτόρριζα & Εμβολιασμένα υβρίδια όλων των κατηγοριών όπως: - Σολανώδη - Κολοκυνθοειδή - Σταυρανθή - Μαρούλια Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας. Θα χαρούμε...

Η ιστορία του Καρπουζιού

Το καρπούζι ή «υδροπέπων» (επιστ.: Κίτρουλλος ο εριώδης, Citrullus lanatus) είναι ένα φρούτο το οποίο προέρχεται από τη νότια Αφρική. Οι ποικιλίες που καταναλώνονται σήμερα μπορούν να φτάσουν σε βάρος αρκετά κιλά. Το καρπούζι είναι λείο εξωτερικά με χρώμα αποχρώσεις του πράσινου και ενίοτε με εναλλασσόμενες σκούρες και ανοικτές πράσινες ρίγες. Ο φλοιός του είναι αρκετά σκληρός, με πάχος περίπου ένα εκατοστό και άσπρο χρώμα στο εσωτερικό. Το κύριο μέρος του καρπουζιού στο εσωτερικό είναι μαλακό, κόκκινο, περιέχει μεγάλο αριθμό μαύρων σπόρων (ή και άσπρων) και περιέχει μεγάλες ποσότητες νερού.

Το καρπούζι εμφανίζεται σε ιερογλυφικά της Αρχαίας Αιγύπτου. Τον 10ο αιώνα μ.Χ. καλλιεργείται στην Κίνα και τον 13ο αιώνα εμφανίζεται στην Ευρώπη. Η ελληνική λέξη για τον καρπό είναι «υδροπέπων» (αντίστοιχα στην αγγλική γλώσσα water-melon). Η λέξη «καρπούζι» προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική karpuz, η οποία ανάγεται στην περσική xarbuz(a). Στην Κύπρο δε, χρησιμοποιείται και η αραβική ονομασία παττίχα.

Στην Ελλάδα ωριμάζει το καλοκαίρι και είναι ένα από τα πιο δροσιστικά καλοκαιρινά φρούτα, ιδανικό για κατανάλωση σε φέτες ή σε φρουτοσαλάτες. Μπορεί επίσης να χτυπηθεί στο μπλέντερ και να γίνει γρανίτα ή αναψυκτικό, με ή χωρίς την προσθήκη μικρής ποσότητας αλκοόλ. Μπορεί επίσης να γίνει και φρουτ-παντς, κόβοντάς το στη μέση, αδειάζοντας το ένα μισό και ξαναγεμίζοντάς το με το αλεσμένο περιεχόμενο συν ένα μπουκάλι βότκα και παγάκια. Σε αρκετά σημεία της Ελλάδας με το φλοιό του καρπουζιού παρασκευάζουν γλυκό του κουταλιού.

Επειδή η επιλογή του καρπουζιού είναι δύσκολη για τους περισσότερους, τυπική εικόνα από λαϊκή αγορά στην Ελλάδα είναι η «διαφήμιση» του πωλητή των καρπουζιών με δυνατή φωνή: «Καρπούζι με το μαχαίρι», «Όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω» (εννοώντας ότι προτίθεται να κόψει κομμάτι του καρπουζιού για να δει ο αγοραστής την ποιότητα), ή «με τη βούλα», εννοώντας την εγγυημένη ποιότητα του φρούτου.

Ένα καρπούζι περιέχει ζάχαρη σε ποσοστό γύρω στο 6% και νερό κατά 91% κατά βάρος. Όπως και πολλά άλλα φρούτα, περιέχει βιταμίνη C. Το αμινοξύ κιτρουλίνη απομονώθηκε για πρώτη φορά από το καρπούζι και αναλύθηκε. Τα καρπούζια περιέχουν μεγάλο ποσοστό κιτρουλίνης και έπειτα από την κατανάλωση αρκετών χιλιογράμμων, υψηλή συγκέντρωση μετριέται στο πλάσμα του αίματος. Αυτή μπορεί εσφαλμένα να αποδοθεί σε κιτρουλιναιμία ή σε άλλες διαταραχές του κύκλου της ουρίας.

Είναι ελαφρώς διουρητικό και περιέχει καροτινοειδή σε μεγάλες ποσότητες. Το καρπούζι με κόκκινη σάρκα είναι σημαντική πηγή σε λυκοπένιο. Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση καρπουζιού μπορεί να έχει αποτελέσματα εναντίον της υπέρτασης.

Έχετε απορίες;