Κουνουπίδι

Κουνουπίδι

Brassica oleracea var. botrytis

Διαθέσιμα Μεγέθη

Δίσκος 224 Θέσεων

Μικρό φυτό για μεταφύτευση σε σακουλάκι. Επίσης, χρησιμοποιείται για σαλάτα μαρούλι και σταυρανθή.

Φωτογραφίες Σποροφύτων

Σπορόφυτα Κουνουπίδι σε 224 Θέσεων | 39 Ημερών (13 Ιαν 2019)

Στο υπερσύγχρονο φυτώριό μας παράγουμε Αυτόρριζα & Εμβολιασμένα υβρίδια όλων των κατηγοριών όπως: - Σολανώδη - Κολοκυνθοειδή - Σταυρανθή - Μαρούλια Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας. Θα χαρούμε...

Σπορόφυτα Κουνουπίδι σε 224 Θέσεων | 37 Ημερών (01 Ιαν 2019)

Στο υπερσύγχρονο φυτώριό μας παράγουμε Αυτόρριζα & Εμβολιασμένα υβρίδια όλων των κατηγοριών όπως: - Σολανώδη - Κολοκυνθοειδή - Σταυρανθή - Μαρούλια Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας. Θα χαρούμε...

Η ιστορία του Κουνουπιδιού

Το κουνουπίδι (επιστ. Βρασική η λαχανώδης ποικ. η Βοτρύτης, Brassica oleracea var. botrytis) είναι φυτό ποώδες, μονοετές ή διετές και ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών και στο γένος Βράσσικα. Κατάγεται από τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου ενώ αναφορές υπάρχουν και στην Αρχαία Ελλάδα και Αίγυπτο.

Το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 80 εκατοστά. Τα φύλλα του είναι μακριά και τα εσωτερικά γέρνουν προς το κέντρο του φυτού. Στην κορυφή του σχηματίζεται μία συμπαγής μάζα από υπερτροφικά άνθη και σαρκώδεις μίσχουςπου λέγεται ανθοκεφαλή.

Το κουνουπίδι καλλιεργείται κυρίως στις περιοχές της Μεσογείου, και στις παραθαλάσσιες περιοχές του Ατλαντικού ωκεανού για την ανθοκεφαλή του. Από το Μάιο μέχρι τον Αύγουστο σπέρνεται σε φυτώρια και μετά την πάροδο 1 μήνα, αφού βλαστήσουν, τα μικρά αυτά φυτάρια μεταφυτεύονται στο χωράφι. Είναι ευαίσθητο στις υψηλές θερμοκρασίες και στις πολλές βροχές. Μία μέση θερμοκρασία 10-12 βαθμούς είναι κατάλληλη για την ανάπτυξη του. Μπορεί να καλλιεργηθεί στα περισσότερα εδάφη αρκεί να υπάρχει η κατάλληλη ύδρευση. Ανάλογα με την ποικιλία και την καλλιέργεια η συγκομιδή γίνεται 5 περίπου μήνες μετά τη σπορά. Όταν η ανθοκεφαλή πάρει το συνηθισμένο σχήμα κόβεται μαζί με 3-4 φύλλα που την προστατεύουν κατά τη μεταφορά και από το φως.

Στη βόρεια Ευρώπη καλλιεργείται μια μονοετής ποικιλία τους καλοκαιρινούς μήνες. Στην Ελλάδα το κουνουπίδι καλλιεργείται τη χειμερινή περίοδο κυρίως στις ΕύβοιαΑττικήΜεσσηνίαΚέρκυρα και Αρκαδία και είναι διετές. Η καλλιέργεια του καλύπτει περίπου 30,000 στρέμματα με παραγωγή πάνω από 36,000 τόνους ετησίως.

Έχετε απορίες;