Πιπεριά

Πιπεριά

Solanaceae

Διαθέσιμα Μεγέθη

Γλαστράκι Φ9

Φυτό με εκπτυγμένη πλήρως την Ταξιανθία. Χρησιμοποιείται για απευθείας φυτεύσεις στο χωράφι κατά τη διάρκεια του χειμώνα, εφόσον χρησιμοποιηθεί θέρμανση. Κατάλληλο επίσης και για φυτά ερασιτεχνών.

Δίσκος 56 Θέσεων

Φυτό με εκπτυγμένη πλήρως την Ταξιανθία. Χρησιμοποιείται για απευθείας φυτεύσεις στο χωράφι κατά τη διάρκεια του χειμώνα, εφόσον χρησιμοποιηθεί θέρμανση. Κατάλληλο επίσης και για φυτά ερασιτεχνών.

Δίσκος 90 Θέσεων

Φυτό με σχηματισμένη την καταβολή της Ταξιανθίας. Χρησιμοποιείται για απευθείας φυτεύσεις στο χωράφι στα τέλη Μαρτίου, εφόσον χρησιμοποιηθεί θέρμανση.

Δίσκος 132 Θέσεων

Φυτό που χρησιμοποιείται για απευθείας φυτεύσεις στο χωράφι από αρχές Απριλίου και έπειτα.

Δίσκος 224 Θέσεων

Μικρό φυτό για μεταφύτευση σε σακουλάκι. Επίσης, χρησιμοποιείται για σαλάτα μαρούλι και σταυρανθή.

Δίσκος 378 Θέσεων

Μικρό φυτό για μεταφύτευση σε σακουλάκι. Επίσης, χρησιμοποιείται για σαλάτα μαρούλι και σταυρανθή.

Φωτογραφίες Σποροφύτων

Σπορόφυτα Πιπεριά Τηγάνι σε 378 Θέσεων | 42 Ημερών (02 Φεβ 2019)

Στο υπερσύγχρονο φυτώριό μας παράγουμε Αυτόρριζα & Εμβολιασμένα υβρίδια όλων των κατηγοριών όπως: - Σολανώδη - Κολοκυνθοειδή - Σταυρανθή - Μαρούλια Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας. Θα χαρούμε...

Σπορόφυτα Πιπεριά Γεμιστή σε 378 Θέσεων | 42 Ημερών (20 Ιαν 2019)

Στο υπερσύγχρονο φυτώριό μας παράγουμε Αυτόρριζα & Εμβολιασμένα υβρίδια όλων των κατηγοριών όπως: - Σολανώδη - Κολοκυνθοειδή - Σταυρανθή - Μαρούλια Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας. Θα χαρούμε...

Σπορόφυτα Πιπεριά Τηγάνι σε Γλαστράκι Φ9 | 41 Ημερών (08 Ιαν 2019)

Στο υπερσύγχρονο φυτώριό μας παράγουμε Αυτόρριζα & Εμβολιασμένα υβρίδια όλων των κατηγοριών όπως: - Σολανώδη - Κολοκυνθοειδή - Σταυρανθή - Μαρούλια Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας. Θα χαρούμε...

Σπορόφυτα Πιπεριά Τηγάνι σε 224 Θέσεων | 13 Ημερών (30 Δεκ 2018)

Στο υπερσύγχρονο φυτώριό μας παράγουμε Αυτόρριζα & Εμβολιασμένα υβρίδια όλων των κατηγοριών όπως: - Σολανώδη - Κολοκυνθοειδή - Σταυρανθή - Μαρούλια Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας. Θα χαρούμε...

Σπορόφυτα Πιπεριά Φλωρίνης σε Γλαστράκι Φ9 | 42 Ημερών (29 Δεκ 2018)

Στο υπερσύγχρονο φυτώριό μας παράγουμε Αυτόρριζα & Εμβολιασμένα υβρίδια όλων των κατηγοριών όπως: - Σολανώδη - Κολοκυνθοειδή - Σταυρανθή - Μαρούλια Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας. Θα χαρούμε...

Η ιστορία της Πιπεριάς

Η πιπεριά είναι αγγειόσπερμοδικότυλοποώδες και θαμνώδες φυτό του γένους Καψικόν (Capsicum – δημοτική: Καψικό). Ανήκει στην τάξη Στρυχνώδη (Solanales) της οικογένειας Στρυχνοειδών (Solanaceae). Η πιπεριά υπάρχει σε 50 περίπου είδη ανά τον κόσμο, άλλοτε με γλυκούς και άλλοτε με καυτερούς καρπούς.

Το φυτό έχει ύψος 50–75 εκατοστά, βλαστούς που στην αρχή είναι τρυφεροί και στη συνέχεια ξυλώδεις, φύλλα σχετικά μικρά, ανοιχτοπράσινα, άνθη λευκά που φύονται μεμονωμένα σε ομάδες των 2 ή 3. Ο καρπός της πιπεριάς είναι πολύσπερμος πράσινος ή κιτρινοπράσινος, που γίνεται κόκκινος ή κίτρινος όταν ωριμάσει. Το σχήμα του, ανάλογα με την ποικιλία, είναι κωνικό και μακρύ έως σφαιρικό ή τοματόμορφο.

Οι γλυκείς καρποί είναι μεγαλύτεροι από τους καυτερούς, αυλακωτοί και διογκωμένοι. Μαζεύονται 60–80 μέρες μετά από τη μεταφύτευση του φυταρίου από το φυτώριο και όταν έχουν ζωηρό πράσινο χρώμα, πριν ωριμάσουν.

Πλούσιοι σε βιταμίνη C και βιταμίνη Α, τρώγονται σε σαλάτες ή μαγειρεμένοι. Αποτελούν ένα από τα κύρια υλικά της Ελληνικής κουζίνας, καθώς χρησιμοποιούνται στη χωριάτικη σαλάτα, στα γεμιστά, αλλά και ως συμπλήρωμα σε σάλτσες κ.λ.π.

Οι καυτεροί καρποί χρησιμοποιούνται ψητοί ως ορεκτικό ή γίνονται σκόνη και χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό. Η καυστικότητα των καρπών οφείλεται σε μία ουσία, την καψαϊκίνη, ένα αλκαλοειδές που βρίσκεται στο εσωτερικό τους.

Χαρακτηρίζει σήμερα πολλές κουζίνες της Ανατολής, της Ινδίας, της Άπω Ανατολής και Λατινικής Αμερικής, ενώ είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ισπανία και το Μεξικό. Στα θερμά κλίματα η καυτερή πιπεριά καταναλώνεται κατά κόρον, καθώς ερεθίζει ορισμένα κέντρα του υποθαλάμου, προκαλώντας εφίδρωση και μείωση της θερμοκρασίας του σώματος. Γνωστότερα από τα μπαχαρικά που παράγονται από την καυτερή πιπεριά είναι το τσίλι και το καγιέν, από ξηραμένους καρπούς των ποικιλιών Frutescens και Annum, και η καυτερή σάλτσα Ταμπάσκο. Η γλυκιά πάπρικα προέρχεται από μία ποικιλία με ιδιαίτερο άρωμα αλλά μη καυτερή.

Στην Ελλάδα η πιπεριά καλλιεργείται σε όλη σχεδόν τη χώρα σε λαχανόκηπους και θερμοκήπια. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στη Βόρεια Ελλάδα. Οι κυριότερες ποικιλίες είναι η πράσινη της Νέας Μαγνησίας με τους γλυκούς και σαρκώδεις καρπούς, Φλωρίνης με τους κόκκινους καρπούς γλυκούς ή καυτερούς, σχήματος κωνικού, μακριού, μετρίου μεγέθους που τρώγονται ψητές, γίνονται πάπρικα ή κονσερβοποιούνται, Τσούσκα με ελαφριά καυτερή γεύση και κιτρινοπράσινο χρώμα, κίτρινη Κουφαλίων, πιπερούδι, που γίνεται τουρσί και καλλιεργείται στις περιοχές της Θεσσαλονίκης, και άλλες. Η ξερή, τριμμένη κόκκινη πιπεριά σε ορισμένες περιοχές είναι γνωστή και σαν μπούκοβο.

*Στην περιοχή των Κουφαλίων Θεσσαλονίκης, όπου αναφέρεται και η κίτρινη πιπεριά, «τσούσκα» λέγεται και η συνήθεια να σηκώνεις στην πλάτη σου κάποιον άνθρωπο σαν τσουβάλι/γκαλιγκότσα-ι.

Έχετε απορίες;