[ad_1]
Το Κάλιο στο Έδαφος
Το Κάλιο του εδάφους συναντάται στο εδαφικό διάλυμα (αφομοιώσιμο) ή συγκρατείται σε ανταλλάξιμη (αφομοιώσιμη) μορφή στα κολλοειδή του εδάφους ή σταθερά δεσμευμένο στα πρωτογενή και δευτερογενή ορυκτά.
Προσροφημένα ιόντα καλίου στην επιφάνεια στα εδαφικά κολλοειδή είναι εύκολα ανταλλάξιμο. Όμως το δεσμευμένο Κ+ που βρίσκεται ανάμεσα στις εσωτερικές επιφάνειες των κρυσταλλικών στοιβάδων των ορυκτών της αργίλου, για να απελευθερωθεί απαιτείται αποσάθρωση της στοιβάδας.
Το κάλιο ανταγωνίζεται έντονα με τα στοιχεία Άζωτο, Μαγνήσιο, Ασβέστιο. Η σχέση Κ+Mg/Ca είναι ιδιαίτερα σημαντική για την εκδήλωση ή μη ανωμαλιών στα φυτά και καθοριστική για την ποιότητα τους. Εντατικές αρδεύσεις ή έντονες βροχοπτώσεις μπορούν να προκαλέσουν έκπλυση του καλίου.
Η τροφοπενία καλίου είναι πιθανό να προκληθεί:
- Σε εδάφη αμμώδη.
- Σε εδάφη με περίσσεια σε μαγνήσιο (Mg), ασβέστιο (Ca) και άζωτο (Ν).
Η τροφοπενία καλίου έχει ως συνέπεια:
- Ωχροκίτρινη απόχρωση της περιφέρειας των φύλλων.
- Ο μεταχρωματισμός αυτός επεκτείνεται προς το εσωτερικό των φύλλων και στα μεσονεύρια διαστήματα.
- Οι βλαστοί του φυτού είναι ασυνήθιστα λεπτοί.
- Δυσκαμψία και πρόωρη ξυλοποίηση των βλαστών.
- Οι καρποί είναι μικρότερου μεγέθους, παρουσιάζουν μεταχρωματισμούς στο εσωτερικό τους, καθίστανται υδαρείς και μαλακοί, εμφανίζουν ωχροκίτρινες κηλίδες.
Βιβλιογραφία
ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ Ν. (2009) : Λίπανση Καλλιεργειών και Μέθοδοι Προσδιορισμού , Έκδόσεις ΙΩΝ , ΑΘΗΝΑ 2009
ΜΠΟΒΗ Κ. (1991) : Θρέψη του φυτού ,Γεωργικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1991
ΜΑΚΡΙΔΗΣ Χ. (1982): Η υποβάθμιση της γονιμότητας των εδαφών σαν αποτέλεσμα της μη ορθολογικής χρήσης των μέσων της παραγωγικής διαδικασίας – Πρακτικά τόμος Α’ Πανελληνίου συνεδρίου ΓΕΩ.Τ.Ε.Ε. για την “Προστασία περιβάλλοντος και γεωργική παραγωγή”.
Γιάννης Διβανές
Γεωπόνος MSc
i-CON.SHARE
Αυτό το άρθρο είναι από Το Κάλιο στο Έδαφος και γράφτηκε από Admin