Τρόποι αντιμετώπισης της Τuta absoluta σε κηπευτικά | Farmacon

0
38

[ad_1]

Τρόποι αντιμετώπισης της Τuta absoluta σε κηπευτικά

Η Τούτα (Tuta absoluta) είναι μια μικρή πεταλούδα καφεγκρί χρώματος που προσβάλλει τα σολανώδη κηπευτικά τομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά και πατάτα. Το έντομο πετά τη νύχτα, ενώ την ημέρα βρίσκεται κρυμμένο σε προστατευμένες θέσεις. Έχει πολλές γενιές και σύντομο βιολογικό κύκλο.

Τα θηλυκά γεννούν τα αυγά τους στα φύλλα, στο μεσαίο ή στο κορυφαίο τμήμα του φυτού και οι προνύμφες (κάμπιες) τρέφονται με τα φύλλα δημιουργώντας στοές.

Χαρακτηριστικό της προσβολής, ώστε να διακρίνεται εύκολα από άλλους εχθρούς που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα (π.χ. Λυριόμυζες), είναι ότι οι μικρές κάμπιες, μέσα στις στοές, τοποθετούν τα μαύρα αποχωρήματά τους στην άκρη της στοάς ή έξω από αυτή.

Στην τομάτα οι προνύμφες προσβάλλουν και τους καρπούς. Ανοίγουν τρύπες και τρέφονται με το εσωτερικό τους. Όταν οι πληθυσμοί του εντόμου είναι μεγάλοι, η έντονη προσβολή μπορεί να καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος της φυλλικής επιφάνειας των φυτών οδηγώντας στην ξήρανσή τους, ενώ οι καρποί είναι μη εμπορεύσιμοι και πρέπει να καταστρέφονται.

Η παρακολούθηση του πληθυσμού γίνεται με χρήση φερομονικών παγίδων αλλά και με συχνούς επιτόπιους ελέγχους της καλλιέργειας για παρουσία συμπτωμάτων. Κατάλληλα καλλιεργητικά μέτρα όπως η τοποθέτηση εντομοστεγούς διχτύου στα παράθυρα και προθαλάμου με διπλές πόρτες στα θερμοκήπια, η καταστροφή των ζιζανίων αλλά και η αποφυγή φύτευσης δεύτερης ευπαθούς καλλιέργειας βοηθούν στη μείωση ή στην καθυστέρηση της προσβολής.

Εφόσον παρατηρηθεί προσβολή στην καλλιέργεια συστήνεται η αντιμετώπιση του εντόμου με συλλογή και καταστροφή των προσβεβλημένων φύλλων και καρπών καθώς και με ψεκασμούς φυλλώματος με κατάλληλα και εγκεκριμένα εντομοκτόνα.

tuta absoluta tomata  tuta absoluta tomata3  tuta absoluta tomata4

[ad_2]

Επίσημη πηγή του άρθρου αυτού είναι η Farmacon

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας εδώ