Υπολείμματα φυτών στο χωράφι: κάνουν άραγε καλό; | Farmacon

0
373

[ad_1]

Υπολείμματα φυτών στο χωράφι: κάνουν άραγε καλό;

Εσκεμμένα ή και όχι, είναι πολλοί οι παραγωγοί που αφήνουν υπολείμματα φυτών από τις καλλιέργειές στους στο χωράφι, μετά τη συγκομιδή, κατά τη διάρκεια του χειμώνα και μάλλον καλά πράττουν.

Μήπως η παραπάνω διαδικασία θα έπρεπε να είναι μια πρακτική που ακολουθείται σε ετήσια βάση;

Σε αυτό ακριβώς το σημείο αναφερόμαστε στα «σκουπίδια» των καλλιεργειών, τα γνωστά υπολείμματα των καλλιεργειών.

Ποια είναι τα οφέλη αυτής της πρακτικής;

► Η παρουσία των φυτικών υπολειμμάτων μειώνει τη διάβρωση του εδάφους και τις απώλειες επιφανειακού εδάφους.

► Παρέχουν προστασία στα εδάφη κατά τη διάρκεια της μη καλλιεργητικής περιόδου

► Εκμεταλλεύονται προς όφελος του εδάφους, τις βροχοπτώσεις.

► Επιβραδύνουν επίσης κάθε ροή λιωμένου χιονιού στο έδαφος συμβάλλοντας στην προστασία της δομής του εδάφους.

► Τα υπολείμματα εμποδίζουν τη δημιουργία κρούστας εδάφους και αυτό είναι κάτι καλό και επιθυμητό. Η δημιουργία αυτής της κρούστας αποτελεί πρόβλημα και ειδικά στην περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων κατά τις οποίες το έδαφος δε μπορεί να απορροφήσει το νερό ή ακόμη χειρότερα, η παρουσία ροών νερού και κατά συνέπεια η έκπλυση πολύτιμων θρεπτικών ουσιών.

► Η ύπαρξη φυτικών υπολειμμάτων μειώνει την παρουσία των ζιζανίων μέσω της σκίασης και κάλυψης του εδάφους. Στην περίπτωση πρώιμων ζιζανίων, το φύτρωμά τους αναστέλλεται λόγω της παρουσίας των υπολειμμάτων.

1

► Τα υπολείμματα φυτών παρέχουν σκίαση, ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία του εδάφους. Αυτό διατηρεί τα εδάφη πιο δροσερά κατά τη διάρκεια της μη καλλιεργητικής περιόδου έως και την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Οι ψυχρότερες θερμοκρασίες του εδάφους παρέχουν πιο κατάλληλες συνθήκες για τα μικρόβια του εδάφους. Τα μικρόβια είναι απαραίτητα για τη διατήρηση ενός παραγωγικού εδάφους για την ανάπτυξη των καλλιεργειών.

► Οι ψυχρότερες θερμοκρασίες του εδάφους βοηθούν επίσης στη συγκράτηση της υγρασίας του εδάφους, η οποία με τη σειρά της είναι ευνοϊκή για τη βλάστηση των σπόρων την άνοιξη αλλά και για την ανάπτυξη των καλλιεργειών.

► Η παρουσία των φυτικών υπολειμμάτων αποτελεί μικρο-οικότοπους οι οποίοι και προστατεύουν και ωφελούν με την παρουσία τους τους σπόρους των φυτών προκειμένου αυτοί να βλαστήσουν.

► Τα υπολείμματα φυτών αποτελούν πηγή οργανικής ουσίας για το έδαφος. Η οργανική ουσία είναι απαραίτητη για την υγεία του εδάφους.Βοηθά στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που υποστηρίζει την ανάπτυξη των καλλιεργειών, αποτελεί πηγή ενέργειας για τους μικροβιακούς πληθυσμούς του εδάφους, με αποτέλεσμα ταχύτερους ρυθμούς αποσύνθεσης, απελευθερώνοντας απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη των καλλιεργειών. Η οργανική ουσία του εδάφους συμβάλλει επίσης στη διατήρηση της καλής δομής του ίδιου του εδάφους, μειώνοντας έτσι περαιτέρω τη διάβρωση και βελτιώνοντας τη σωστή απορρόφηση του νερού και τον αερισμό του εδάφους.

[ad_2]

Επίσημη πηγή του άρθρου αυτού είναι η Farmacon

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας εδώ