Φυτοπροστασία Ελιάς στο κρόκιασμα των ανθέων & στην άνθιση | Farmacon

0
169

[ad_1]

Φυτοπροστασία Ελιάς στο κρόκιασμα των ανθέων & στην άνθιση

Βλαστικά στάδια ελιάς (ποικιλία Κορωνέικη)

Πρώιμες περιοχές: Άνθιση (στάδια F και F1). Μεσοπρώιμες περιοχές: Κρόκιασμα των ανθέων – έναρξη της άνθισης (στάδια Ε και F). Όψιμες περιοχές: Φούσκωμα των ανθέων (στάδιο D)

(Φωτογραφίες: Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου)

Π Υ Ρ Η Ν Ο Τ Ρ Η Τ Η Σ:

(Prays oleae)

Στο δίκτυο παγίδευσης των μεσοπρώιμων περιοχών η πτήση των ακμαίων της ανθόβιας γενιάς βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι προνύμφες περιφέρονται στα άνθη της ελιάς και τρέφονται από αυτά.

Οδηγίες:

Μεσοπρώιμες περιοχές: 

—  Στους ελαιώνες βιολογικής καλλιέργειας συστήνεται μια επέμβαση όταν έχουν ανοίξει το 5-25% των ανθέων και επανάληψη μετά από 7 ημέρες. Στη βιολογική γεωργία το έντομο αντιμετωπίζεται κατά κανόνα στην ανθόβια γενιά με σκευάσματα του βακίλου της Θουριγγίας (Bacillus thuringiensis). Στόχος είναι να μειωθεί ο πληθυσμός της επόμενης γενιάς που δύσκολα αντιμετωπίζεται με βιολογικά φάρμακα.

— Στους ελαιώνες συμβατικής καλλιέργειας με μειωμένη ανθοφορία (μικρότερη του 50% της κανονικής) συστήνεται μια επέμβαση στην έναρξη της άνθισης. Στους ελαιώνες με πλούσια ή ικανοποιητική ανθοφορία δε χρειάζεται να γίνει καμία επέμβαση καθώς ποσοστό 5% των ανθέων αρκεί για μια ικανοποιητική καρπόδεση.

Σύσταση:

Στην περίοδο της άνθισης προτείνεται η χρήση σκευασμάτων του βακίλου ή άλλου εκλεκτικού εγκεκριμένου σκευάσματος που να μην διαταράσσει τα ωφέλιμα έντομα (επικονιαστές, παράσιτα, αρπακτικά) που δραστηριοποιούνται αυτή την εποχή.

Οδηγίες για τις όψιμες περιοχές θα δοθούν σε επόμενο δελτίο.

Μ Α Ρ Γ Α Ρ Ο Ν Ι Α :

(Palpita unionalis)

Οι προνύμφες της ανοιξιάτικης γενιάς καταστρέφουν την νεαρή ακραία βλάστηση.

Οδηγίες:

— Στις μεσοπρώιμες περιοχές συστήνεται άμεσα προστασία των νεαρών δέντρων (φυτώρια, νέες φυτείες) και των δέντρων που έχουν υποστεί αυστηρά ανανεωτικά κλαδέματα λόγω άφθονης τρυφερής βλάστησης.

Β Α Μ Β Α Κ Α Δ Α :

( Ψύλλα ) (Euphyllura phillyreae)

Είναι μυζητικό έντομο και προσβάλλει τη νέα βλάστηση. Εκκρίνει χαρακτηριστική λευκή κηρώδη ουσία μαζί με κολλώδες μελίτωμα που καλύπτουν τις κορυφές των νέων βλαστών και τις ταξιανθίες.

Οδηγίες:

— Συστήνεται αντιμετώπιση μόνο σε ελαιώνες μειωμένης ανθοφορίας και όπου τα καλυμμένα με βαμβακάδα άνθη ξεπερνούν το 30%.

Επιλέγοντας κατάλληλο σκεύασμα με προσθήκη παραφινικού λαδιού γίνεται συνδυασμένη καταπολέμηση βαμβακάδας και πυρηνοτρήτη.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Όσο ισχύουν τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού SARS-CoV-2, το δίκτυο παγίδευσης και παρατηρήσεων για την ελιά έχει σχετικά περιοριστεί. Συστήνεται να προσεγγίσετε τις οδηγίες των δελτίων την περίοδο αυτή ανάλογα με το βλαστικό στάδιο που βρίσκονται τα ελαιόδεντρα σας και την αναμενόμενη παραγωγή τους.


 Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων

[ad_2]

Επίσημη πηγή του άρθρου αυτού είναι η Farmacon

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας εδώ