Φώσφορος – Phosphorus (P) | Agravia

0
90

[ad_1]


Agravia

Φώσφορος – Phosphorus (P)

Φώσφορος
Φώσφορος

Ο φώσφορος είναι θρεπτικό στοιχείο απαραίτητο για την ανάπτυξη των φυτών και αποτελεί συστατικό στα νουκλεϊκά οξέα, τα φωσφορολιπίδια και τους φωσφοριλιωμένους υδατάνθρακες και απαντάται συνήθως ως φυτίνη που είναι άλας της φωσφορικής ινοσιτόλης με το Ca και το Mg.

Είναι απαραίτητο στοιχείο για τα νουκλεϊκά οξέα και βρίσκεται στον πυρήνα των κυττάρων.

Ο φώσφορος συμμετέχει στην αποταμίευση και τη μεταφορά της μεταβολικής ενέργειας του κυττάρου γιατί είναι συστατικό σε ενώσεις με υψηλή ενέργεια όπως είναι η Τριφωσφορική αδενοσίνη (ΑΤΡ), η διφωσφορική αδενοσίνη (ADP) κ.λπ.

Ο φώσφορος επιδρά στον σχηματισμό της χλωροφύλλης και γι’ αυτό τα φυτά έχουν σκοτεινό κυανοπράσινο χρωματισμό χαρακτηριστικό της έλλειψής του από τη θρέψη των φυτών. Ειδικά η θετική επίδραση του φωσφόρου στα φυτά αναφέρεται στη βλάστηση του σπόρου, στην ανάπτυξη των ριζών και στην ωρίμανση των καρπών. Με άλλα λόγια ο φώσφορος ευνοεί την ανάπτυξη στα νεαρά φυτά και τις ρίζες τους καθώς και την ωρίμανση των καρπών.

Σε γενικές γραμμές η έλλειψη του φωσφόρου από την θρέψη των φυτών προκαλεί ανάσχεση στην ανάπτυξη και την αύξηση τους. Τα συμπτώματα της έλλειψης του φωσφόρου παρουσιάζονται στα ώριμα φύλλα των φυτών, ενώ τα νεαρά φύλλα παρουσιάζουν βαθιά κυανοπράσινη απόχρωση ή ακόμα σκοτεινή ερυθροειδή απόχρωση λόγω έντονου σχηματισμού ανθοκυανών.

Ο ρόλος του φωσφόρου:

  1. ευνοεί την άνθηση και καρποφορία,
  2. ευνοεί την ωρίμανση
  3. αναστέλλει δυσμενείς επιδράσεις της αζωτούχου λίπανσης
  4. βελτιώνει την ποιότητα των προϊόντων,
  5. ευνοεί την ανάπτυξη των ριζών,
  6. αυξάνει την ανθεκτικότητα στις ασθένειες

Βιβλιογραφία

ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ Ν. (2009) : Λίπανση Καλλιεργειών και Μέθοδοι Προσδιορισμού , Έκδόσεις ΙΩΝ , ΑΘΗΝΑ 2009

ΜΠΟΒΗ Κ. (1991) : Θρέψη του φυτού ,Γεωργικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1991

ΜΑΚΡΙΔΗΣ Χ. (1982): Η υποβάθμιση της γονιμότητας των εδαφών σαν αποτέλεσμα της μη ορθολογικής χρήσης των μέσων της παραγωγικής διαδικασίας – Πρακτικά τόμος Α’ Πανελληνίου συνεδρίου ΓΕΩ.Τ.Ε.Ε. για την “Προστασία περιβάλλοντος και γεωργική παραγωγή”.

Γιάννης Διβανές
Γεωπόνος MSc
i-CON.SHARE

Αυτό το άρθρο είναι από Φώσφορος – Phosphorus (P) και γράφτηκε από Admin

[ad_2]

Επίσημη πηγή του άρθρου αυτού είναι η Agravia

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας εδώ