Ανάγκες σε Νερό στο Βαμβάκι | Agravia

0
676

[ad_1]

Ανάγκες σε Νερό στο Βαμβάκι

Βαμβάκι
Βαμβάκι

Το βαμβάκι είναι μια από τις κύριες καλλιέργειες σε πολλές περιοχές τις χώρας μας.

Η περίοδος καλλιέργειας του απαιτεί μεγάλες ποσότητες σε νερό. Λόγο των μη διαθέσιμων άφθονων νερών θα πρέπει να γίνεται σωστή εκμετάλλευση του έτσι ώστε με τη λιγότερη ποσότητα νερό να έχουμε τα άριστα αποτελέσματα όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και την τελική απόδοση της καλλιέργειας. Αν το νερό δεν είναι επαρκές στη καλλιέργεια του βαμβακιού τότε οι αποδόσεις και η ποιότητα του μειώνεται δραματικά.

Τα βασικά στάδια ανάπτυξης του βαμβακιού που επηρεάζονται περισσότερο από την άρδευση είναι η περίοδος ανάπτυξης των χτενιών, η έναρξη και το μέγιστο της άνθησης, η ανάπτυξη των καρυδιών και η ωρίμανση των καρυδιών. Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία η σημαντικότερη περίοδος στη καλλιέργεια του βαμβακιού είναι περίοδο μετά την καρπόδεση και στην ανάπτυξη των καρυδιών, μεταξύ 7ο και 8ο φαινολογικού σταδίου. Ανοχή νερού έχουμε κατά τα πρώτα φαινολογικά στάδια της ανάπτυξης του. Οπότε οι περίσσεια νερού δεν βοηθάει κάπου στη καλλιέργεια.

Το κρίσιμο στάδιο σε απαιτήσεις νερού, τη περίοδο της ανθοφορίας μέχρι τη καρποφορία, οι συχνές και πολλές αρδεύσεις μπορούν να προκαλέσουν χλώρωση και πτώση των ανθικών καταβολών. Για αυτό οι αρδεύσεις μας πρέπει να είναι αρχικά ‘ελαφριές’, 20-30 m³/στρ.,  και να εντείνονται με βάση τις κλιματικές συνθήκες. Δηλαδή στη συνέχεια να εφαρμόζονται 30-40 m³/στρ κάθε 10-15 ημέρες και στο μέγιστο της καρποφορίας 50-60 m³/στρ.. Οι συνιστάμενες δοσολογίες μπορούν να μειωθούν στο μισό όσον αφορά τις ημέρες και τις ποσότητες. Πάντα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν και η υδατική ικανότητα κατακράτησης του εδάφους.

The post Ανάγκες σε Νερό στο Βαμβάκι appeared first on Agravia.

[ad_2]

Επίσημη πηγή του άρθρου αυτού είναι η Agravia

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ