Ανάγκες θρέψης Ακτινιδιάς μετά τη συγκομιδή και πριν τη πτώση των φύλλων | Farmacon

0
465

[ad_1]

Ανάγκες θρέψης Ακτινιδιάς μετά τη συγκομιδή και πριν τη πτώση των φύλλων

Ν (ουρικό), Mg, Zn, Β: για αποθησαύριση ώστε να είναι διαθέσιμα στους οφθαλμούς από νωρίς την επόμενη άνοιξη

P: για την ανάπτυξη της ρίζας

ΑΖΩΤΟ (Ν ουρικό)

Αίτιο – Συνθήκες εμφάνισης

Όταν το έδαφος είναι αβαθές και δεν μπορεί να εφοδιάσει τα φυτά με αρκετό νερό, μπορεί να εκδηλωθούν συμπτώματα τροφοπενίας αζώτου, ακόμη και αν το άζωτο στο έδαφος είναι επαρκές.

Συμπτώματα – Ζημία

Χλώρωση των φύλλων, πρώτα των παλαιοτέρων και προοδευτικά όλων, αλλά πρέπει να διαπιστωθεί νωρίς στη καλλιεργητική περίοδο.

Σε σοβαρή έλλειψη τα φύλλα κιτρινίζουν εκτός των νεύρων που όμως δεν είναι έντονα πράσινα και οι μίσχοι τους γίνονται χαλκέρυθροι. Περιορίζεται το μέγεθος των φύλλων και η ανάπτυξη του δένδρου. Στη συνέχεια έχουμε πρόωρη φυλλόπτωση και αρνητική επίδραση στο ύψος παραγωγής.

 Mg P1220961 1 a

Παρακολούθηση

Απαιτούνται παρατηρήσεις και ανάλυση εδάφους και φύλλων.

Αποφυγή – Αντιμετώπιση

Η διόρθωση γίνεται με αύξηση της συγκέντρωσης αζώτου στην υδρολίπανση.  Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση οργανικών αζωτούχων λιπασμάτων ή με τη χορήγηση ανόργανων μορφών αζώτου.

ΜΑΓΝΗΣΙΟ (Mg)

Αίτιο – Συνθήκες εμφάνισης

Η τροφοπενία μαγνησίου παρατηρείται περισσότερο σε ελαφράς μηχανικής σύστασης, όξινα εδάφη ή σε εδάφη με χαμηλό pH.

Επίσης, ο περιορισμός χρήσης κοπριάς είναι ένας παράγοντας που συμβάλει στην έλλειψη του στοιχείου.

 Mg P1270902 3 a

Τέλος, ο ανταγωνισμός από υπερβολικές ποσότητες καλίου ή μαγγανίου και η χαμηλή θερμοκρασία, παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση τροφοπενίας μαγνησίου.

Συμπτώματα – Ζημία

Ελαφρά μεσονεύρια χλώρωση των παλαιότερων φύλλων  που εμφανίζεται αργά στην καλλιεργητική περίοδο και που ξεκινά περιφερειακά και εισέρχεται μεταξύ των νεύρων αφήνοντας φαρδιά πράσινη ζώνη εκατέρωθεν των νεύρων και στη βάση του ελάσματος των φύλλων.

Σε σοβαρή έλλειψη ο χλωρωτικός ιστός κιτρινίζει ελαφρά  και μπορεί να υπάρχουν νεκρωτικές περιοχές στον κιτρινισμένο ιστό, κοντά στην περιφέρεια, ενώ επηρεάζεται αρνητικά ο αριθμός, και το μέγεθος των καρπών, καθώς και η περιεκτικότητα σε διαλυτά στερεά.

Παρακολούθηση

Απαιτούνται παρατηρήσεις και ανάλυση εδάφους και φύλλων.

Αποφυγή – Αντιμετώπιση

Η διόρθωση γίνεται με προσθήκη MgO, με βασική λίπανση, με υδρολίπανση ή με διαφυλλικούς ψεκασμούς. Επίσης, συνίσταται η μείωση της καλιούχου λίπανσης.

 

ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ (Zn)

Αίτιο – Συνθήκες εμφάνισης

Το επίπεδο του ψευδαργύρου στο έδαφος σχετίζεται άμεσα με το μητρικό πέτρωμα. Τα εδάφη που προέρχονται από πυριτικά μητρικά υλικά περιέχουν μικρά ποσοστά του στοιχείου. Ο διαθέσιμος ψευδάργυρος επηρεάζεται από το pH, την προσρόφησή του στις επιφάνειες της αργίλου, την οργανική ουσία, τη συμπλοκοποίηση από την οργανική ουσία, τις αλληλεπιδράσεις με άλλα θρεπτικά στοιχεία (φώσφορος, χαλκός) και τις κλιματικές συνθήκες.

Τροφοπενία εμφανίζεται σε αλκαλικά, ασβεστούχα εδάφη.

Συμπτώματα – Ζημία

Λαμπερή κιτρινωπή μεσονεύρια χλώρωση των παλαιών φύλλων με όλα τα νεύρα, ακόμα και τα πολύ λεπτά να παραμένουν πράσινα.

 Zn P1220943 a

Σε σοβαρή έλλειψη μπορεί να έχουμε βραχυγονάτωση και μικροφυλλία, αλλά σε αντίθεση με τα άλλα οπωροφόρα η ακτινιδιά δεν αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα.

Παρακολούθηση

Απαιτούνται παρατηρήσεις και ανάλυση εδάφους και φύλλων.

Αποφυγή – Αντιμετώπιση

Η τροφοπενία αντιμετωπίζεται με την εφαρμογή διαφόρων σκευασμάτων ψευδαργύρου.

 

ΒΟΡΙΟ (Β)

Αίτιο – Συνθήκες εμφάνισης

Έλλειψη βορίου συναντάται κυρίως στα ελαφράς μηχανικής σύστασης εδάφη (ειδικά όταν σ’ αυτά υπάρχει μεγάλη έλλειψη οργανικής ουσίας και έχουν υψηλό pH), όπου η έκπλυσή του είναι εύκολη.

Ένας άλλος παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση τροφοπενίας βορίου, είναι ο ανταγωνισμός του με άλλα θρεπτικά στοιχεία (άζωτο, κάλιο, σίδηρος).

Συμπτώματα – Ζημία

Χλώρωση στο κέντρο του ελάσματος των νέων φύλλων εκατέρωθεν των κεντρικών νεύρων. Παρατηρείται περιορισμός της μεριστωματικής ανάπτυξης και περιορισμένη καρπόδεση. Παράγονται καρποί με λίγα σπέρματα, κακής ποιότητας και συντηρησιμότητας.

Παρακολούθηση

Απαιτούνται παρατηρήσεις και ανάλυση εδάφους και φύλλων.

Αποφυγή – Αντιμετώπιση

Η διόρθωση γίνεται με εφαρμογή λιπασμάτων βορίου.

 

ΦΩΣΦΟΡΟΣ (P)

Αίτιο – Συνθήκες εμφάνισης

Παίζει πρωταρχικό ρόλο στη σύνθεση υδατανθράκων, λιπών, πρωτεινών. Γενικά δρα σαν μεταφορέας ενέργειας.

Σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση τροφοπενίας φωσφόρου στα φυτά, παίζει το έδαφος.

Ειδικότερα, το πολύ υψηλό ή πολύ χαμηλό pH του εδάφους, η υπερβολική υγρασία του, η μικρή περιεκτικότητά του σε οργανική ουσία και ο ανεπαρκής αερισμός του επηρεάζουν δυσμενώς τα επίπεδα του φωσφόρου.

Επίσης, οι χαμηλές θερμοκρασίες και τα υψηλά επίπεδα ψευδαργύρου είναι κάποιοι άλλοι παράγοντες οι οποίοι συμβάλουν στην εμφάνιση συμπτωμάτων έλλειψης του στοιχείου.

Συμπτώματα – Ζημία

Καθυστέρηση ανάπτυξης ρίζας και κόμης, λεπτοί βλαστοί, φύλλα πιο μικρά και πιο σκούρα, λιγότερο γυαλιστερά με σκοτεινή πρασινέρυθρη απόχρωση στο κέντρο του ελάσματος των φύλλων και ελαφρά συστροφή προς τα κάτω. Επίσης, παρατηρείται περιορισμένη παραγωγή φύλλων και καρπών.

Παρακολούθηση

Απαιτούνται παρατηρήσεις και ανάλυση εδάφους και φύλλων.


 Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την καλλιέργεια της Ακτινιδιάς και άλλες καλλιέργειες επισκεφθείτε το FarmaLearn, την Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη της Farmacon.

Με κείμενα φυτοπροστασίας, θρέψης/λίπανσης, ψηφιακές φωτογραφίες και οδηγίες εγκατάστασης και διαχείρισης καλλιεργειών βήμα-βήμα.

FARMALEARN icon

[ad_2]

Επίσημη πηγή του άρθρου αυτού είναι η Farmacon

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ