Η άνοιξη είναι εδώ! Το ίδιο και οι αφίδες… | Farmacon

0
204

[ad_1]

Η άνοιξη είναι εδώ! Το ίδιο και οι αφίδες...

Η άνοιξη είναι εδώ και μαζί με την πλούσια νέα ανάπτυξη των φυτών, έρχονται και αυτά τα μικρά έντομα που ονομάζονται αφίδες. Οι αφίδες είναι πιθανώς το νούμερο ένα στη λίστα των εχθρών αυτήν την περίοδο, δεδομένου ότι είναι παντού και οπουδήποτε μπορούν να βρουν ένα νόστιμο γεύμα φυτικών χυμών.

Είναι μικρά έντομα με μαλακό σώμα και με στοματικά μόρια που χρησιμοποιούνται για να τρυπούν και να απομυζούν μίσχους, φύλλα και τρυφερά τμήματα του φυτού. Μπορεί να έχουν πράσινο, κίτρινο, καφέ, κόκκινο, ή μαύρο χρώμα, ανάλογα με το είδος και τα φυτά με τα οποία τρέφονται. Έχουν σχήμα αχλαδιού, μακριά πόδια και κεραίες. Τα περισσότερα ενήλικα δεν έχουν φτερά αν και υπάρχουν και οι φτερωτές μορφές που εμφανίζονται την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου.

Μεγάλοι πληθυσμοί αφίδων μπορούν να προκαλέσουν συστροφή, κιτρίνισμα και παραμόρφωση φύλλων καθώς και παρεμπόδιση της αύξησης και ανάπτυξης των βλαστών. Επίσης οι αφίδες παράγουν μεγάλες ποσότητες κολλώδους ουσίας (μελίτωμα) και αποτελούν φορείς μετάδοσης ιών.

aphid5

Ο έλεγχος των αφίδων μπορεί να γίνει με:

1. Kαλλιεργητικά μέτρα:

• εξόντωση των ποωδών δευτερογενών αυτοφυών φυτών που είναι δευτερεύοντες ξενιστές της αφίδας

• Κατάλληλο κλάδεμα διαμόρφωσης που επιτρέπει τη διείσδυση των εντομοκτόνων σε όλη την κόμη

• Μετριασμός αζωτούχου λίπανσης και άρδευσης

2. Χημικά μέτρα, όπως παραφινικά λάδια και νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα

3. Φυσικοί εχθροί, όπως τα αρπακτικά Adalia bipunctata, Coccinella septempunctata, Forficula auricularia καθώς και παρασιτοειδή όπως τα Aphidius matricariae, Praon volucre, Orius horvanthi κ.α.

afides 2

aphids4

[ad_2]

Επίσημη πηγή του άρθρου αυτού είναι η Farmacon

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ