Anthesis: Καταπολεμήστε τις αφίδες με Βιολογικούς παράγοντες | Farmacon

0
673

[ad_1]

Anthesis: Καταπολεμήστε τις αφίδες με Βιολογικούς παράγοντες

Η αντιμετώπιση των αφίδων εκτός από τον παραδοσιακό τρόπο με την εφαρμογή των εντομοκτόνων σκευασμάτων, μπορεί επίσης να γίνει με τη χρήση των βιολογικών παραγόντων με επιπλέον σεβασμό στο περιβάλλον και το οικοσύστημα.

Οι αφίδες διατρέφονται από το χυμό των φυτικών ιστών. Εισάγοντας τα στοματικά τους μόρια στα αγγεία των φύλλων και βλαστών απομυζούν τους φυτικούς χυμούς. Επειδή ο φυτικός χυμός είναι πλούσιος σε σάκχαρα, αλλά φτωχός σε άλλα θρεπτικά απαραίτητα στις αφίδες, οι αφίδες εκκρίνουν την επιπλέον ποσότητα σακχάρων με τη μορφή μελιτώματος.

Γενικά οι αφίδες έχουν μαλακό εξωσκελετό και μέγεθος μεταξύ 1 και 4 mm σε μήκος. Συνήθως εμφανίζονται σε αποικίες σε ακραίους νεαρούς βλαστούς ή στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Η πλειοψηφία των ειδών φέρει στο πίσω μέρος του σώματος, ζεύγος ειδικών επιμήκων σχηματισμών τα λεγόμενα σιφώνια. Το χρώμα των αφίδων ποικίλει από πράσινο έως μαύρο, με κάποια είδη να έχουν και διάφορους άλλους χρωματισμούς. Μερικά είδη παράγουν κηρώδεις ουσίες με αποτέλεσμα να αποκτούν ένα χρωματισμό γκρί ή ακόμα και άσπρο.

Ο πληθυσμός των αφίδων πολλαπλασιάζεται πολύ γρήγορα, καλύπτοντας όλο το φύλλωμα αδυνατίζοντας το φυτό. Στις περιοχές έκκρισης μελιτώματος αναπτύσσεται δευτερογενώς μύκητες «καπνιά», που αποδυναμώνουν περαιτέρω το φυτό. Η προσβολή από αφίδες συνήθως ακολουθείται από παραμόρφωση των φύλλων. Οι αφίδες επίσης αποτελούν φορείς ιών.

Ο βιολογικός κύκλος των αφίδων είναι αρκετά σύνθετος. Μερικά είδη εύκρατων περιοχών εναλλάσουν ξενιστές ανάλογα με την εποχή, χειμώνας-καλοκαίρι. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όλα τα ακμαία είναι θηλυκά και παράγουν αρκετές νέες αφίδες κάθε μέρα, οι οποίες ξεκινούν να διατρέφονται άμεσα, ενώ ήδη μέσα τους φέρουν τα έμβρυα της επόμενης γεννεάς. Στην  πλειοψηφία τους είναι άπτερα. Καθώς οι αποικίες μεγαλώνουν, δημιουργείται συνωστισμός και η ποιότητα του φυτού φθίνει. Αυτό οδηγεί στην παραγωγή πτερωτών αφίδων, οι οποίες πετώντας αποικίζουν άλλα φυτά. Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, τα είδη αυτά παράγουν πτερωτά αρσενικά και θηλυκά άτομα. Τα θηλυκά αυτά και σε αυτό το στάδιο εναποθέτουν διαχειμάζοντα αυγά πριν πεθάνουν.

Πολλά από τα κοινά είδη αφίδων-εχθρών δε διαθέτουν αυτή την αναπαραγωγική φάση: αναπαράγονται συνεχώς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε καλλιέργειες υπό κάλυψη. Υπάρχουν πολλά κοινά είδη εχθρών-αφίδων, που προσβάλουν μεγάλο εύρος φυτών:

Aphis gossypii – Το είδος αυτό διαθέτει πολλά υποείδη παρόμοια μεταξύ τους, τα οποία συνδέονται στενά το καθ’ ένα από αυτά με έναν αποκλειστικό ξενιστή. Τα ακμαία της ίδιας αποικίας μπορεί να διαφέρουν μεταξύ τους αρκετά ως προς το χρώμα, από ανοικτό πράσινο μέχρι σχεδόν μαύρο, ενώ μερικά λόγω κηρώδους ουσίας που τα επικαλύπτει έχουν γκρί χρώμα.

Myzus persicae – Το είδος αυτό είναι κοινός εχθρός πολλών φυτών είτε σε υπό κάλυψη καλλιέργειες, είτε σε υπαίθριες, ενώ έχει αναπτύξει ανθεκτικότητα σε αρκετές ομάδες εντομοκτόνων. Το χρώμα τους μπορεί να είναι πράσινο, πορτοκαλί και κόκκινο.

Macrosiphum euphorbiae – Αυτό είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος είδος με μεγάλες κεραίες και με μεγάλη ποικιλία χρωμάτων.

Aulacorthum solani – Είναι είδος μεσαίου μεγέθους, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά ακόμα και σε μικρούς πληθυσμούς.  Χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ο σχηματισμός μεγάλων κίτρινων κηλίδων στα φύλλα.

Ωφέλιμα για την καταπολέμηση των αφίδων

► Aphidius ervi

► Aphidoletes aphidimyza

► Adalia bipunctata


aphidoline bioline logo

Aphidoline a 

Η φιάλη των 500 ml περιέχει 1000 πούπες του Aphidoletes aphidimyza σε βερμικουλίτη. Επίσης υπάρχει και η συσκευασία σε καρτέλες με ειδικό αποθηκευτικό χώρο (Blister Packs), η οποία περιέχει 4 καρτέλες με 250 πούπες η κάθε μια. Τα παράσιτα που εξέρχονται από τις πούπες, ζευγαρώνουν και εναποθέτουν αυγά κοντά σε εστίες αφίδας. Οι προνύμφες που εξέρχονται εν συνεχεία τρέφονται σε εστίες όλων των ειδών αφίδας.

Αρπακτικό Αφίδων

► Θεραπευτικό μέτρο στην αντιμετώπιση αφίδων-οι προνύμφες επιτίθενται σε > 60 είδη αφίδας 

► Αεριζόμενο καπάκι φιάλης για βέλτιστη υγρασία

► Εύκολο στη χρήση και την παρατήρηση

► Ικανότητα των ακμαίων να τρώνε αφίδες

Ειδικές καρτέλες

► Προστατεύει τις πούπες από αφύγρανση και επίθεση άλλων εντόμων (π.χ. μυρμήγκια)

► Αυξημένα ποσοστά εξόδου ακμαίων

► Εύκολο στη χρήση

Γενικές Πληροφορίες

Τα ακμαία προσελκύονται και διατρέφονται από τα μελιτώματα της αφίδας. Τα θηλυκά εναποθέτουν 60-250 αυγά σε αποικίες αφίδων. Τα αυγά εκκολάπτονται μέσα σε 2 ημέρες στους 23°C και οι προνύμφες τρέφονται για 6 ημέρες πριν πέσουν στο έδαφος για νύμφωση. Η εκκόλαψη γίνεται σε 3-14 ημέρες αργότερα αναλόγως των θερμοκρασιών. Οι προνύμφες, τσιμπούν τις αφίδες και αφήνουν εντός τους σώματός τους μια τοξίνη. Οι αφίδες παραλύουν και στις συνέχεια οι προνύμφες τις καταναλώνουν.

Οδηγίες Χρήσης

Εξαπολύστε το ωφέλιμο από Μάρτιο και Σεπτέμβριο, ώστε να αποφύγετε τη διάπαυση του εντόμου.

Οι εξαπολύσεις να γίνονται σε εβδομαδιαία βάση αναλόγως της έντασης προσβολής. Ειδική καρτέλα: Με την παραλαβή κρατήστε το σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να δείτε τα πρώτα ακμαία. Τοποθετήστε τις καρτέλες απ’ ευθείας σε εστίες αφίδας. Ανοίξτε προσεκτικά το γλωσσίδιο στο πίσω μέρος της συσκευασίας σε κάθε καρτέλα.

Μεταφορά και αποθήκευση Μεταφορά και αποθήκευση στους 6-8C. Αποφύγεται έκθεση στο άμεσο ηλικαό φώς. Χρησιμποποιείστε το προϊόν εντός 18 ώρες από την παραλαβή.

aphidoline aphidoletes

 

 aphidoline pdf


Anthesis final logo 2017

[ad_2]

Επίσημη πηγή του άρθρου αυτού είναι η Farmacon

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ