Τροφές με Μαγνήσιο: Οι Πλουσιότερες Τροφές ανά Διατροφική Ομάδα | Agravia

0

Τροφές με Μαγνήσιο: Οι Πλουσιότερες Τροφές ανά Διατροφική Ομάδα

Το μαγνήσιο είναι από τα πιο σημαντικά μεταλλικά στοιχεία στο σώμα μας και είναι απαραίτητο για την καλή μας υγεία. Λειτουργεί συνδυαστικά με τα υπόλοιπα μεταλλικά στοιχεία, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και νάτριο, κυρίως για το σχηματισμό και την διαμόρφωση της ανθεκτικότητας των οστών, αλλά παράλληλα συμμετέχει σε περισσότερες από 300 διαφορετικές βιοχημικές αντιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα.

Το 70% του συνολικού μαγνησίου βρίσκεται στα οστά, το 39% βρίσκεται κυρίως μέσα στα κύτταρα των ιστών και το 1% του μαγνησίου βρίσκεται στο αίμα. Οι λειτουργίες στις οποίες το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο είναι οι παρακάτω : 

  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Βοηθάει στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου του αίματος.
  • Δρα ενάντια στην υπέρταση.
  • Συμμετέχει στην μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων, την μυϊκή σύσπαση και στη διατήρηση του καρδιακού ρυθμού.
  • Είναι σημαντικό για την καλή λειτουργία του νευρικού και του μυϊκού συστήματος, καθώς και του καρδιακού μυ.
  • Έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και των λιπών για την παραγωγή ενέργειας.
  • Είναι απαραίτητο για την σύν8εση του RNA και την αντιγραφή του DNA.
  • Είναι απαραίτητο για την μεταφορά του καλίου και του ασβεστίου στις κυτταρικές μεμβράνες.
  • Βοηθάει στην σωστή απορρόφηση του ασβεστίου.
  • Είναι σημαντικός παράγοντας στον πρωτεϊνικό μεταβολισμό και την πρωτεϊνική σύνθεση.
  • Βοηθάει στην απελευθέρωση ενέργειας.
  • Χρησιμεύει επίσης και ως αγχολυτικό, αντιφλεγμονώδες, και αντιαλλεργικό, ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματος.

Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να μειώνει τη μνήμη και τις δυνατότητες μάθησης. Αντίθετα η αφθονία του μπορεί να βελτιώνει τις γνωστικές μας λειτουργίες. Σχετικά πρόσφατα αποδείχθηκε ότι σε άτομα που εργάζονται κάτω από δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες (έντονος θόρυβος) ή μετά από έντονη πνευματική κόπωση το μαγνήσιο του οργανισμού τους μειώνεται επειδή αυξάνεται η αποβολή του από τα ούρα. Μελέτες που έγιναν σε ασθενείς με ημικρανίες απέδειξαν ότι το επίπεδο του μαγνησίου στο αίμα τους και στα ερυθρά τους αιμοσφαίρια ήταν χαμηλότερο από το φυσιολογικό. Το μαγνήσιο σε ηλικιωμένους βοηθά στην αύξηση της οστικής μάζας και σε βελτίωση της αντοχής των οστών. Η καρδιά ως μυς επηρεάζεται αρνητικά από την έλλειψη μαγνησίου. Έχει βρεθεί ότι το μαγνήσιο αναστέλλει την σύσπαση των λείων μυϊκών ινών, μειώνει την έκκριση ισταμίνης από τα μαστοκύτταρα και αναστέλλει την έκκριση ακετυλχολίνης, επομένως αποτελεί χρήσιμο φάρμακο σε ασθενείς με βρογχική σύσπαση από άσθμα. 

Η έλλειψη μαγνησίου δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο. Τα συμπτώματα είναι απώλεια της όρεξης, ναυτία, κόπωση και αδυναμία. Επίσης μυϊκές κράμπες και συσπάσεις, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα άκρα και ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό με εμφάνιση ταχυκαρδίας. Άλλα συμπτώματα σοβαρής ανεπάρκειας μαγνησίου περιλαμβάνουν την αύξηση της πίεσης και την υπερβολική διέγερση του νευρικού και μυϊκού συστήματος. Η ανεπάρκεια του μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει ή να συνδυαστεί και με χαμηλά επίπεδα ασβεστίου και καλίου στον οργανισμό.
Μαγνήσιο μπορούμε να λάβουμε και μέσω των τροφών, αφού απαντάται σε μεγάλη ποικιλία από αυτές, όπως στα φρέσκα πράσινα λαχανικά, όπου το συναντάμε πλούσιο λόγω του ότι είναι βασικό στοιχείο του μορίου της χλωροφύλλης. Βασικές πηγές μαγνησίου είναι το κακάο, τα λαχανικά, τα αποξηραμένα φρούτα, οι ξηροί καρποί, καθώς και ορισμένα μεταλλικά νερά.

Παραθέτουμε τις πλουσιότερες σε μαγνήσιο τροφές ανά διατροφική ομάδα:

  • Κρεατικά ή συναφή: χοιρινό λουκάνικο, συκώτι, καρδιά, αρνίσια νεφρά, κόκκινο κρέας, πιτσούνι, αυγά.
  • Θαλασσινά: σαλιγκάρι της θάλασσας, βούκινο, μύδια, γαρίδες, καλαμάρια, αχιβάδες.
  • Αμυλώδη: καστανό ρύζι, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια).
  • Λαχανικά: σπανάκι, μπρόκολο, σέσκουλο.
  • Φρούτα: μπανάνα, φρέσκο σύκο, αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί.
  • Δημητριακά: δημητριακά ολικής αλέσεως, ψωμί και μπισκότα ολικής αλέσεως, νιφάδες βρώμης, μούσλι.

Πηγή: itrofi.gr

We Love Pistacchio Avlonas Banner

The post Τροφές με Μαγνήσιο: Οι Πλουσιότερες Τροφές ανά Διατροφική Ομάδα appeared first on Agravia.

Επίσημη πηγή του άρθρου αυτού είναι η Agravia

Υδροπονική Καλλιέργεια NFT: Ρηχό Διάλυμα Θρεπτικού Διαλύματος | Agravia

0

Υδροπονική Καλλιέργεια NFT: Ρηχό Διάλυμα Θρεπτικού Διαλύματος

Η καλλιέργεια NFT ή αλλιώς Nutrient Film Technique ή καλλιέργεια σε ρηχό διάλυμα θρεπτικού διαλύματος είναι μια υδροπονική μέθοδος καλλιέργειας φυτών στην οποία δεν γίνεται χρήση κανενός υποστρώματος. Οι ρίζες των φυτών αναπτύσσονται κατευθείαν μέσα στο θρεπτικό διάλυμα το οποίο ρέει συνεχώς μέσα σε κατάλληλα πλαστικά κανάλια(Εικόνα 1) πλάτους 20-30 cm.

Το βάθος του θρεπτικού διαλύματος δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 2-4 mm ώστε να επιτυγχάνεται καλή οξυγόνωση του ριζικού συστήματος. Θα πρέπει τα κανάλια να έχουν κλίση 1-2% ώστε να εξασφαλίζεται η καλή και συνεχής ροή του θρεπτικού διαλύματος. Το μήκος των καναλιών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 20 m καθώς το περιεχόμενο οξυγόνο στο θρεπτικό διάλυμα μειώνεται δραστικά μετα τα 18-20  m και μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες υποξίας σε φυτά που βρίσκονται πέραν αυτών των. Το σχήμα των καναλιών συνίσταται να είναι ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο, ώστε ο πυθμένας τους να είναι επίπεδος(Εικόνα 2).

Τα πλαστικά κανάλια καλύπτονται με πλαστικά αδιαφανή καλύμματα για την αποτροπή εισόδου φωτός το οποίο προάγει την ανάπτυξη αλγών τα οποία έχουν αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη των φυτών. Τα καλύμματα χρησιμεύουν επίσης στην στήριξη των φυτών.

Η αρχή λειτουργίας των συστημάτων NFT είναι η συνεχής επιστροφή του διαλύματος που απορρέει από τα κανάλια μέσα σε ένα δοχείο και την αναπλήρωση του θρεπτικού διαλύματος που απορροφήθηκε από τα φυτά μέσω αυτόματης εισόδου νερού και πυκνών διαλυμάτων σε αυτό. Στα συστήματα αυτά το δοχείο παροχής είναι και το δοχείο συλλογής. Η αυτόματη είσοδος πυκνών διαλυμάτων βασίζεται σε αισθητήρες ηλεκτρικής αγωγιμότητας EC και pH. Κατά την λειτουργία του συστήματος μικρό μέρος του διαλύματος βρίσκεται στο δοχείο παροχής και μεγάλο σε συνεχή κυκλοφορία στα κανάλια και στους αγωγούς.

 Στα συστήματα NFT καλλιεργούνται κυρίως φυλλώδη λαχανικά και αρωματικά φυτά (μαρούλι, ρόκα, microgreens κλπ) καθώς και καρποδοτικά (τομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα κλπ).

Σημαντικό πλεονέκτημα αυτών των συστημάτων είναι η μειωμένη κατανάλωση νερού και λιπασμάτων καθώς πρόκειται για κλειστό σύστημα και μειωμένο κόστος παραγωγής λόγο απουσίας υποστρωμάτων. Σημαντικό μειονέκτημα είναι η δυσκολία διατήρησης της λεπτής στοιβάδας και της ροής του θρεπτικού διαλύματος καθώς αυξάνεται το ριζικό σύστημα καθώς και ο κίνδυνος κατάρρευσης της καλλιέργειας σε περίπτωση βλάβης των αντλιών κυκλοφορίας.

Παράδειγμα καλλιέργειας μαρουλιού σε NFT.

  1. Σπορά σε κύβους πετροβάμβακα (2,5 εκ)
  2. Ανάπτυξη των φυταρίων για περίπου 18-20 ημέρες
  3. 1η μεταφύτευση στα κανάλια φυτωρίου για 16-18 Ημέρες
  4. 2η μεταφύτευση στα τελικά κανάλια περίπου 34-38 ημέρες από την σπορά
  5. Ανάπτυξη για περίπου 20-25 ημέρες (14-18 παραγωγές ανά έτος)

Σύνολο ημερών από την σπορά μέχρι την συγκομιδή: 54-63

Βιβλιογραφία

COOPER, A. J. 1979. The ABC of NFT: Nutrient Film Technique : the World’s First Method of Crop Production Without a Solid Rooting Medium, Grower Books.

RESH, H. M. 2013. HYDROPONIC Food Production.

ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, Γ. 2006. ΥΔΡΟΠΟΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ.

ΝΕΟΚΛΕΟΥΣ, Δ. 2014. Εγχειρίδιο Υδροπονίας. Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών – Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

ΣΆΒΒΑΣ, Δ. 2011. Καλλιέργειες εκτός εδάφους: Υδροπονία, Υποστρώματα, Αθήνα, Εκδόσεις ΑγρόΤυπος.

www.haifa-group.com

Ηλίας Παπαδόπουλος
Γεωπόνος MSc
i-CON.SHARE

The post Υδροπονική Καλλιέργεια NFT: Ρηχό Διάλυμα Θρεπτικού Διαλύματος appeared first on Agravia.

Επίσημη πηγή του άρθρου αυτού είναι η Agravia

Φασόλια: Λιγότερα Στρέμματα και Αποδόσεις Διαμορφώνουν χρονιά 5ετίας | Agravia

0

Φασόλια: Λιγότερα Στρέμματα και Αποδόσεις Διαμορφώνουν χρονιά 5ετίας

Επιστροφή στην κανονικότητα, από άποψη παραγωγικότητας και τιμών, µετά από µια δύσκολη τετραετία που κορυφώθηκε πέρυσι µε τις μεγάλες ζημίες από τη θεοµηνία, σηµατοδοτεί για το ελληνικό φασόλι η φετινή καλλιεργητική σεζόν, η οποία έχει εξελιχθεί, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις από ασθένειες και καιρικά φαινόµενα. Με τη συγκοµιστική περίοδο να βαίνει προς ολοκλήρωση, από µέρα σε µέρα, η αίσθηση που διαµορφώνεται στους παραγωγούς του προϊόντος στα φασολοπαραγωγικά κέντρα της χώρας είναι πως οδεύουμε σε µια χρονιά από τις καλύτερες της πενταετίας.

«Στους γίγαντες η ζήτηση που καταγράφεται είναι πολύ µεγάλη και από ό,τι φαίνεται η παραγωγή δεν θα φτάσει να την ικανοποιήσει. Τα µικρά, για τη σούπα, έχουν λίγο πιο αργή ροή στην απορρόφηση, αλλά κι αυτά φεύγουν σχετικά εύκολα για την αγορά», περιέγραψε ο Μιχάλης Ναλµπαντίδης, πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πρεσπών, Φλώρινας.

Ο ίδιος µας ανέφερε πως καθώς οι πρώτες συναλλαγές της εµπορικής σεζόν 2020-2021 γίνονται στα 3 ευρώ το κιλό για τους γίγαντες και µεταξύ 2,5 έως και 2,80 ευρώ για τα πλακέ, ενώ στους µαυρογίγαντες, «παίζουν» από 3,20 έως 3,50 ευρώ. «Οι τιµές ευτυχώς είναι καλές φέτος και το σηµαντικό είναι ότι υπάρχει και καλή απόδοση, η οποία κινείται συν–πλην στα 300 κιλά το στρέµµα, µε αποτέλεσµα ένας παραγωγός µε αυτές τις αποδόσεις να προσδοκά κοντά στα 900 ευρώ το στρέµµα, όταν τα κόστη παραγωγής εκτιµώνται µεταξύ 400 και 450 ευρώ το στρέµµα», εξήγησε ο κ. Ναλµπαντίδης.

Αναφέρεται, επίσης, ότι µε ενέργειες του γενικού γραµµατέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα ενεργοποιηθεί σύντοµα ένα εργαστήριο που θα µπορεί µια µέθοδο ισοτόπων να πιστοποιεί την προέλευση των φασολιών.

Έως τέλος του έτους αναγνώριση για Διεπαγγελματική

Καλή χαρακτηρίζει τη φετινή χρονιά κι ο Θεόδωρος Ιφόγλου, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Ορεινών Προϊόντων Νευροκοπίου, στο οροπέδιο του οποίου καλλιεργούνται γύρω στα 2.000 στρέµµατα µε φασόλι, µε επίκεντρο το Βαθύτοπο και το Κατάφυτο. «Οι αποδόσεις µας ήταν στα 250 έως 350 κιλά το στρέµµα, ανάλογα το χωράφι και οι τιµές για τους γίγαντες είναι στα 2,70 ευρώ και για τα πλακέ στα 2,40 µε 2,50 ευρώ», τόνισε ο κ. Ιφόγλου.

Οι συνοµιλητές µας θέτουν εκ νέου το ζήτηµα της ανάγκης να ενταθούν οι έλεγχοι για την αποτροπή πώλησης εισαγόµενων φασολιών, κυρίως από την Κίνα και τον Καναδά, ως ελληνικά. «∆εν φοβόµαστε τη σύγκριση. Ας κάνουν εισαγωγές, αλλά να γνωρίζει ο καταναλωτής ποια είναι η προέλευση του φασολιού που καταναλώνει, διότι το ελληνικό φασόλι είναι πολύ ποιοτικό», επεσήµανε ο κ. Μάνος. 

Ένα ακόµη όπλο έναντι των «ελληνοποιήσεων» φασολιών ευελπιστούν οι παραγωγοί να αποτελέσει και η Εθνική ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση Οσπρίων, για την οποία έχει υπογραφεί το καταστατικό και αναµένεται να αναγνωριστεί έως το τέλος του χρόνου, µε έδρα στην Καστοριά.

Τόσο οι αποδόσεις της καλλιέργειας όσο και οι τιµές φέτος είναι καλές, µε τον παραγωγό να προσδοκά περί τα 900 ευρώ το στρέµµα, όταν τα κόστη παραγωγής εκτιµώνται στα 400-450 ευρώ το στρέµµα

Συνολικά η Φλώρινα καλλιέργησε φέτος περί τα 10.000 στρέµµατα φασόλια, από τα οποία εκτιµάται πως έχουν παραχθεί περί τους 2.500 έως 3.000 τόνοι προϊόντος, που επιµερίζονται σχεδόν ισοµερώς µεταξύ των γιγάντων και των πλακέ, ενώ οι µαυρογίγαντες δεν θα ξεπεράσουν τους 150 τόνους. «Πέρυσι η θεοµηνία έκανε τεράστια ζηµιά στις φυτείες µας, σε σηµείο ώστε κάποιοι παραγωγοί δεν µπήκαν καν στον κόπο να αλωνίσουν τα χωράφια τους. Συνολικά δεν πρέπει να συγκοµίστηκαν ούτε 1.000 τόνοι στο νοµό», τόνισε ο συνοµιλητής µας, προσθέτοντας πως «φέτος, αν εξαιρέσουµε ένα πρόβληµα που είχαµε µε τα εργατικά χέρια, λόγω covid-19, η χρονιά πήγε καλά».

Λίγες φυτείες αποµένουν να µαζευτούν για να κλείσει η παραγωγική σεζόν και στην Καστοριά. Οι στρεµµατικές αποδόσεις στο νοµό είναι 300-350 κιλά, ενώ οι τιµές παραγωγού είναι στα 2,70 µε 3 ευρώ το κιλό για τους γίγαντες και στα πλακέ κυµαίνονται από τα 2,60 έως και τα 2,80 ευρώ. «Φέτος είχαµε περίπου 10-15% λιγότερα στρέµµατα διότι είχαν προηγηθεί 3-4 χρόνια µε ζηµιές από ακραία καιρικά φαινόµενα, που δεν βοήθησαν τους παραγωγούς να κρατήσουν τις ίδιες εκτάσεις», είπε ο πρόεδρος του συνεταιρισµού παραγωγών οσπρίων Καστοριάς Θωµάς Μάνος.

Πηγή: agronews.gr

The post Φασόλια: Λιγότερα Στρέμματα και Αποδόσεις Διαμορφώνουν χρονιά 5ετίας appeared first on Agravia.

Επίσημη πηγή του άρθρου αυτού είναι η Agravia

Mαρόκο: 1,2 εκ. Στρέμματα Λιόφυτα Αλλάζουν την Αγορά Ελαιολάδου | Agravia

0

Mαρόκο: 1,2 εκ. Στρέμματα Λιόφυτα Αλλάζουν την Αγορά Ελαιολάδου

Κάθε χρονο η παγκόσμια αγορά του ελαιολάδου είναι ένα… χρηματιστήριο, με την τιμή να καθορίζεται από πολλους παράγοντες.

Φέτος λοιπόν το Μαρόκο αναμένεται να είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου κατά την περίοδο καλλιέργειας 2020/21, σύμφωνα με τα μεχρι τωρα δεδομένα.

Η χώρα της Βόρειας Αφρικής αναμένεται να παράξει 140,000 τόνους ελαιόλαδου κατά τη διάρκεια της τρέχουσας καλλιεργητικής περιόδου, μια ελαφρά μείωση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και 60,000 λιγότερους τόνους από τη συγκομιδή του 2018/19.
 
Παρά τα διαδοχικά έτη παρακμής, η παραγωγή ελαιολάδου στο Μαρόκο συνεχίζει να αυξάνεται προς τα πάνω, κυρίως λόγω της κυβερνητικής πρωτοβουλίας να φυτευθουν περισσότερα ελαιόδεντρα. Ωστόσο, ο Noureddine Ouazzani, επικεφαλής της ένωσης παραγωγών, Agro-Pôle Olivier Meknès, προειδοποίησε ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις για τους μαροκινούς ελαιοκαλλιεργητές.
 
Ο Ouazzani είπε στο τοπικό πρακτορείο ειδήσεων Agrimaroc ότι τα μέτρα περιορισμού για τον κορωνοϊό, θα αυξήσουν το συνολικό λειτουργικό κόστος, καθώς υπαγορεύουν πόσους εργαζομένους μπορεί να είναι παρόντες ταυτόχρονα και να ελέγχουν την κίνησή τους σε διάφορες περιοχές.

Σε μια ξεχωριστή συνέντευξη με τη La Vie Eco, ο Ouazzani είπε ότι οι εργαζόμενοι κανονικά μετακινούνταν στους ελαιώνες με φορτηγά μεταφοράς, αλλά ως αποτέλεσμα του ιού, το κόστος μεταφοράς πιθανότατα θα διπλασιαστει ή τριπλασιαστει

Τόνισε επίσης ότι το αυξανόμενο κόστος για τους παραγωγούς οφείλεται επίσης στο χαμηλό επίπεδο μηχανικής καινοτομίας στους αγρούς και τους μύλους. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η κυβέρνηση του Μαρόκου επικεντρώθηκε στην προώθηση του ελαιολάδου. Από το 2008, η παραγωγή ελιάς αυξήθηκε από 662,000 τόνους σε 1.56 εκατομμύρια τόνους, το 2018.

Ο αριθμός των ελαιώνων στη χώρα έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά και αναμένεται να φθάσει τα τρία εκατομμύρια στρέμματα (1.2 εκατομμύρια εκτάρια) το 2030. Μαζί με την αύξηση της παραγωγής, ένα άλλο άκρο του Έργο Green Morocco – μια στρατηγική που αποσκοπεί στην ενίσχυση ολόκληρου του γεωργικού τομέα της χώρας – είναι η προώθηση των μαροκινών εξαγωγών.

Επί του παρόντος, το Μαρόκο εξάγει περίπου δύο δισεκατομμύρια dirham (218 εκατομμύρια $) ελιάς και επιτραπέζιων ελιών κάθε χρόνο.

Κατά μέσο όρο, περίπου το ένα τρίτο αυτών των εξαγωγών αποστέλλεται βόρεια κατά μήκος της Μεσογείου σε λιμάνια της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Ωστόσο, οι εξαγωγές στο εμπορικό μπλοκ των 27 μελών μειώθηκαν κατά 64% σε σύγκριση με το έτος καλλιέργειας 2018/19 και 40 τοις εκατό σε σύγκριση με τον κυλιόμενο μέσο όρο πέντε ετών, σύμφωνα με δημοσιευμένα δεδομένα από το Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οπως όμως είπε ο Αλί Μπελάτζ, μαροκινός παραγωγός και σομελιέ ελαιολάδου Olive Oil Times ότι τα μαροκινά ελαιόλαδα παραμένουν σε υψηλή ζήτηση στην Ευρώπη και αναμένει ότι αυτές οι εξαγωγές θα ανακάμψουν.

«Δεν θα έλεγα ότι οι εξαγωγές προς την ΕΕ επηρεάστηκαν άμεσα από την αύξηση της παραγωγής της Τυνησίας», είπε. “Η Τυνησία έχει ελαιόλαδο που είναι φανταστικό, αλλα το αποτύπωμα του Μαρόκου στην ΕΕ είναι πολύ σημαντικό με μια μακρά ιστορία»

Η πίστη του συμμερίζεται η υπόλοιπη κυβέρνηση του Μαρόκου, η οποία έχει λάβει 11.6 δισεκατομμύρια dirham (1.26 δισεκατομμύρια δολάρια) δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις από την ΕΕ για να ενισχύσει την παραγωγή της.

Μακριά από την ΕΕ, ο Belaj είπε ότι οι μαροκινοί παραγωγοί επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στην αγορά της Βόρειας Αμερικής, με μια κυβερνητική πρωτοβουλία που ξεκίνησε πρόσφατα να προωθήσει το μαροκινό ελαιόλαδο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: newshub.gr

The post Mαρόκο: 1,2 εκ. Στρέμματα Λιόφυτα Αλλάζουν την Αγορά Ελαιολάδου appeared first on Agravia.

Επίσημη πηγή του άρθρου αυτού είναι η Agravia

Crop Docs: Μια νέα πρωτοβουλία του Τομέα Επιστήμης Γεωργίας της Bayer Ελλάς | Farmacon

0

Crop Docs: Μια νέα πρωτοβουλία του Τομέα Επιστήμης Γεωργίας της Bayer Ελλάς

Ο Τομέας Επιστήμης Γεωργίας της Bayer Ελλάς, εγκαινίασε μια νέα σειρά διαδικτυακών παρουσιάσεων με την επωνυμία Crop Docs, στόχος των οποίων είναι η παρουσίαση των νέων προϊόντων, υπηρεσιών και τεχνολογιών της που άπτονται των καλλιεργειών, μέσα από νέα εναλλακτικά κανάλια επικοινωνίας.

Μέσω της 1ης αυτής εκπομπής των Crop Docs, που μεταδόθηκε στις 2 Νοεμβρίου σε live streaming από το κανάλι της εταιρίας στο YouTube, παρουσιάστηκαν δύο νέα προϊόντα και λύσεις όσον αφορά τη ζιζανιοκτονία στα σιτηρά, τα Fosburi και Herold Trio, αναδεικνύοντας τον εναλλακτικό δρόμο στη βιώσιμη παραγωγή σιτηρών.

Με τις εποχές να αλλάζουν και την τεχνολογία να εξελίσσεται, δίνονται πλέον νέες ευκαιρίες και νέα εργαλεία διάδρασης και ανταλλαγής πληροφοριών που αποκτούν μάλιστα ιδιαίτερη αξία τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, λόγω της κατάστασης που βιώνουμε με την πανδημία και τις αλλαγές και περιορισμούς που αυτή έχει επιφέρει.

Η 1η εκπομπή Crop Docs, συνεχίζει να είναι διαθέσιμη σε μαγνητοσκόπηση στο κανάλι του Τομέα Επιστήμης Γεωργίας της Bayer Ελλάς στο YouΤube, δίνοντας την ευκαιρία σε ενδιαφερόμενους που δεν μπόρεσαν την παρακολουθήσουν σε live streaming, να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία.

Στόχος του Τομέα Επιστήμης Γεωργίας της Bayer Hellas, είναι να εξακολουθήσει να είναι δίπλα στους συνεργάτες της, σταθερά και αξιόπιστα, παρέχοντάς τους συνεχή υποστήριξη στη βιώσιμη διαχείριση των συστημάτων παραγωγής τροφής.

Βρείτε την εταιρία BAYER στο YouTube ως Bayer Hellas – Crop Science Division

 

Επίσημη πηγή του άρθρου αυτού είναι η Farmacon

Βλαστικό Παραγωγικό Στάδιο Φυτών Vegetative Versus Generative Growth | Agravia

0

Βλαστικό Παραγωγικό Στάδιο Φυτών Vegetative Versus Generative Growth

Τα φυτά έχουν δύο στάδια ανάπτυξης, το βλαστικό, οπού τα φύλλα και οι βλαστοί αναπτύσσονται ταχέως και το παραγωγικό, οπού αρχίζει η άνθηση των άνθεων και η δημιουργία των καρπών. Κατά την καλλιέργεια ενός φυτού πρέπει να διατηρείται μία ισορροπία μεταξύ του βλαστικού και του παραγωγικού σταδίου ώστε να επιτύχουμε μέγιστη απόδοση.

Αρχικά, όταν τα φυτά είναι νεαρά πρέπει να δοθεί έμφαση στο βλαστικό στάδιο ώστε τα φυτά να αποκτήσουν σχετικά μεγάλα φύλλα και υγιείς βλαστούς.

Σε αυτό το στάδιο είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί η απαιτούμενη φωτοσυνθετική επιφάνεια, ώστε να παραχθούν τα απαραίτητα σάκχαρα τα οποία θα χρησιμοποιήσει το φυτό μετέπειτα στην παραγωγή καρπών. Μόλις το φυτό αποκτήσει την κατάλληλη φωτοσυνθετική επιφάνεια θα πρέπει να γίνει η μετάβαση στο παραγωγικό στάδιο.

Στο παραγωγικό στάδιο τα σάκχαρα μετατοπίζονται προς τα άνθη και συντελούν στην παραγωγή των καρπών.

Με αυτό τον τρόπο το φυτό είναι ικανό να δημιουργήσει μεγαλύτερους και περισσοτέρους καρπούς. Για παράδειγμα στην καλλιέργεια αγγουριού αφαιρούμε τα πρώτα 8 άνθη με σκοπό να διατηρήσουμε το φυτό περισσότερο στο βλαστικό στάδιο ώστε να δημιουργήσει μεγαλύτερα φύλλα τα οποία αργότερα θα παρέχουν φωτοσυνθετικά προϊόντα στην δημιουργία καρπών.

Καθώς τα φυτά αρχίζουν να δημιουργούν καρπούς είναι δυνατόν να μετατοπίσουμε την ανάπτυξη τους προς το παραγωγικό ή το βλαστικό στάδιο αλλάζοντας διάφορους περιβαλλοντικούς ή θρεπτικούς παράγοντες. Αυτοί οι χειρισμοί καλύπτονται από τον όρο Plant steering. Θα πρέπει πάντα να αλλάζουμε έναν ή δύο παράγοντες τη φορά και να ελέγχουμε για τα επιθυμητά αποτελέσματα. Εάν αυτά δεν επιτυγχάνονται θα πρέπει να αλλάζουμε κι άλλους παράγοντες. Γενικότερα οι τομάτες θα πρέπει να μεταβαίνουν προς το παραγωγικό στάδιο σχετικά νωρίς στην διάρκεια της καλλιέργειας. Στην καλλιέργεια πιπεριάς, μελιτζάνας και αγγουριού θα πρέπει να δημιουργούνται ισχυρά φυτά πριν την μετάβαση από το βλαστικό στο παραγωγικό στάδιο.

Οι κύριοι χειρισμοί που μπορούμε να κάνουμε για αυτή τη μετάβαση είναι η ρύθμιση της θερμοκρασίας, της άρδευσης, της αγωγιμότητας EC καθώς και άλλες καλλιεργητικές τεχνικές. Ο παραγωγός θα πρέπει να είναι εξοικειωμένος με τα χαρακτηριστικά των δύο σταδίων ώστε να μπορεί ο να επιτυγχάνει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Παράδειγμα μετάβασης Βλαστικό-Παραγωγικό στάδιο Τομάτας

Παράμετρος Περισσότερο Βλαστικό Περισσοτερο Παραγωγικό
Άρδευση (διάρκεια – συχνοτητα Μικρή – Συχνά Μεγάλη – αραιά
Αρχή άρδευσης Νωρίς Αργότερα
Τέλος άρδευσης Αργά Νωρίτερα
Απορροή Μεγάλη, Χαμηλή EC Μικρή, Yψηλή EC
VPD Χαμηλό Υψηλότερο
Διαφορά θερμ. μέρα νύχτα Μικρή Μεγαλύτερη
EC διαλύματος τροφοδοσίας Χαμηλή Υψηλή

Βιβλιογραφία:

Loomis, E.L. and P.C. Crandall. 1977. Water consumption of cucumbers during vegetative and reproductive stages of growth. J. Am. Soc. Hort. Sci., 102:124-127.

Olympios, C. M. and J.J. Hanan. 1992. The effect of temperature, humidity and carbon dioxide enrichment in raising Cucumbers (Cucumis sativus) seedlings. Acta Hortic., 303:105-112.

Nederhoff, Elly & Houter, G.. (2009). Plant management : for generative or vegetative steering. Practical Hydroponics & Greenhouses 2009 (2009) 105.

Ολύμπιος, Χ.Μ. 2001. Η Τεχνική της Καλλιέργειας των Κηπευτικών στα θερμοκήπια.

RESH, H. M. 2013. HYDROPONIC Food Production.

Ηλίας Παπαδόπουλος
Γεωπόνος MSc
i-CON.SHARE

The post Βλαστικό Παραγωγικό Στάδιο Φυτών Vegetative Versus Generative Growth appeared first on Agravia.

Επίσημη πηγή του άρθρου αυτού είναι η Agravia

Πότε σπέρνουμε το σιτάρι; Όταν το έδαφος είναι ξηρό ή περιμένουμε τη βροχή να έρθει; | Farmacon

0

Πότε σπέρνουμε το σιτάρι; Όταν το έδαφος είναι ξηρό ή περιμένουμε τη βροχή να έρθει;

Ενώ κάποιοι καλλιεργητές επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στη συγκομιδή των παραγόμενων προϊόντων, κάποιοι άλλοι, ειδικά αυτοί των μεγάλων πεδιάδων, προσπαθούν να καθορίσουν τον κατάλληλο χρόνο σποράς.

Αναφερόμαστε στου καλλιεργητές σίτου οι οποίοι βρίσκονται συχνά μπροστά στο δίλημμα: σπορά σε ξηρά χωράφια εν αναμονή βροχής ή δέηση για τη βροχή και μετά σπορά; Το σιτάρι όμως πρέπει να σπαρθεί, αυτό είναι το μόνο σίγουρο!

Ας δούμε τις τρεις παρακάτω περιπτώσεις σποράς σίτου:

1. Η καλύτερη περίπτωση σποράς σίτου είναι αυτή σε ένα ξηρό έδαφος και στο κανονικό βάθος σποράς και στην κανονική ημερομηνία φύτευσης, με την ελπίδα βροχής.

Σίγουρα χρειάζεται πολύ κόπο και θάρρος για να γίνει αυτό αλλά οι ειδικοί λένε πως έτσι ο σπόρος θα παραμείνει βιώσιμος στο έδαφος μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό επίπεδο υγρασίας. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε εξετάσει τη μακροπρόθεσμη πρόγνωση του καιρού και να γίνει η σπορά βάσει αυτών των καιρικών προγνώσεων.

Επίσης, σημαντικό είναι σε αυτήν την περίπτωση, οι καλλιεργητές να επενδύσουν σε αυξημένα ποσοστά σποράς, σε σπόρο που περιέχει κάποιο μυκητοκτόνο και σε ένα λίπασμα εκκίνησης της σποράς.

Ουσιώδης λοιπόν είναι η εξασφάλιση μιας καλής εκκίνησης για την καλλιέργεια ώστε να υπάρχει ένα καλό δυναμικό παραγωγής με την πιθανή προϋπόθεση η βροχή και η σοδειά να αργήσουν να έρθουν.

wheat5

Υπάρχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτής της επιλογής.

✔ Μια πολύ δυνατή βροχή θα προκαλέσει διαβρώσεις στο έδαφος οπότε και προβλήματα.

✔ Η έλλειψη υγρασίας πριν από το χειμώνα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια πολύ όψιμη παραγωγή.

✔ Μια ελαφριά βροχή θα δημιουργούσε αρκετή υγρασία για τη βλάστηση, αλλά χωρίς διαδοχικές βροχές, μπορεί να μην υπάρχει αρκετή υγρασία για να διατηρηθεί η καλλιέργεια κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

2. Μία δεύτερη επιλογή είναι η σπορά σε αρκετά μεγαλύτερο βάθος ώστε να φτάσει την επιθυμητή υγρασία για να μπορέσει να βλαστήσει.

Σε αυτήν την περίπτωση, η ποικιλία που θα χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να έχει ένα αρκετά μακρύ κολεόπτιλο ώστε αυτό να μπορέσει να φτάσει τελικά στην επιφάνεια και να μη χαθεί.

Αυτή η περίπτωση ενέχει τον κίνδυνο μιας κακής εμφάνισης των φυτών γι’αυτό και είναι και εδώ απαραίτητα τα μεγαλύτερα ποσοστά σποράς.

Οι ειδικοί λένε: Κάθε φορά που αυξάνουμε το βάθος σποράς, τόσο θα παραμείνει το σπορόφυτο μέσα στο έδαφος μέχρι να εμφανιστεί στην επιφάνεια.

Συνεπώς, η καθυστερημένη εμφάνιση οδηγεί σε περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων ασθενειών και παρασίτων.

wheat6

3. Η τρίτη και τελευταία επιλογή είναι να περιμένετε τη βροχή και η σπορά να πραγματοποιηθεί όταν η υγρασία του εδάφους φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα για σπορά.

Εάν οι συνθήκες είναι ιδανικές, με τη βοήθεια ενός υψηλού ποσοστού σποράς και ενός λιπάσματος εκκίνησης, η καλλιέργεια θα προχωρούσε κανονικά.

Ωστόσο, εάν η βροχή δεν έρθει κατά τη διάρκεια του βέλτιστου χρόνου σποράς, το μόνο που μπορεί να κάνει ο παραγωγός είναι να φυλάξει το σπόρο για το επόμενο φθινόπωρο.

Σίγουρα, μια ριψοκίνδυνη περίπτωση. Υπάρχει περίπτωση οι σπόροι να μη φυτευθούν ποτέ ή εάν φυτευθούν, αυτό να γίνει πολύ όψιμα.

Προκύπτοντα προβλήματα είναι η απώλεια εδάφους, εάν δεν υπάρχει τελικά καμία προστασία, ειδικά από τους χειμερινούς ανέμους.

wheat8

Ποιά είναι η λύση λοιπόν;

Σωστή εκτίμηση της κατάστασης με συλλογή των απαραίτητων δεδομένων (εδαφικών, καιρικών κ.α.), εφαρμογή στην πράξη αυτών των δεδομένων μέσω σύγχρονων μεθόδων και τεχνολογιών υπό την εποπτεία του ειδικού.

 

Επίσημη πηγή του άρθρου αυτού είναι η Farmacon

Συντήρηση Πράσινου Τσαγιού με Μικροκάψουλες | Agravia

0

Συντήρηση Πράσινου Τσαγιού με Μικροκάψουλες

Γενικά στοιχεία

Όλα τα είδη τσαγιού που υπάρχουν προκύπτουν από την επεξεργασία των φύλλων του φυτού Camellia sinensis, και ο διαχωρισμός τους οφείλεται κυρίως στο διαφορετικό ποσοστό οξείδωσης στο οποίο υποβάλλονται τα φύλλα τους. Τα είδη αυτά με βάση το χρώμα των φύλλων τους διακρίνονται σε λευκό, μαύρο, πράσινο τσάι, τσάι Οolong, κόκκινο τσάι Rooibos.

Φυσικά, κάθε είδος έχει τις δικές του υποποικιλίες, ανάλογα με τις συνθήκες καλλιέργειας, την επεξεργασία, τον χρόνο της συγκομιδής. Όσον αφορά τη συντήρηση και τη συσκευασία είναι γνωστό ότι τα φύλλα του τσαγιού θα πρέπει να φυλάσσονται σε αεροστεγή συσκευασία, σε δροσερό, ξηρό μέρος και σε σκιά. Τα πιο ελαφριά, (πράσινα και άσπρα) θα πρέπει να καταναλώνονται γρηγορότερα από τα σκουρότερα.

Πειραματικά αποτελέσματα μεθόδου

Μια μέθοδος είναι η χρήση μικροκαψουλών για την συντήρηση των πολυφαινολών στο πράσινο τσάι, μέθοδος η οποία μελετήθηκε από μια ομάδα Κινέζων επιστημόνων το 2015. Αξιολογήθηκαν οι επιδράσεις των περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως των διαφορετικών τιμών pH και θερμοκρασιών στη σταθερότητα των πολυφαινολών στην ελεύθερη μορφή τους και σε μορφή μικροκαψουλών.

Οι ελεύθερες πολυφαινόλες είχαν επιφάνεια ακανόνιστη, λεπιοειδή και συσπειρωμένη (Α1-Α2), ενώ αυτές των μικροκαψουλών είχαν κανονικό, σφαιρικό σχήμα και ομαλή επιφάνεια (Β1-Β2).

Φαίνεται ότι σε υψηλό pH μειώθηκαν οι ιδιότητες των αντιοξειδωτικών, ενώ το ουδέτερο περιβάλλον ήταν αρκετά βοηθητικό για την διατήρηση τους. Στην περίπτωση των χαμηλών τιμών pH οι ελεύθερες πολυφαινόλες μειώθηκαν δραματικά, ενώ αυτές σε μικροκάψουλες δεν μεταβλήθηκαν, λόγω της προστασίας από την δομή της επικάλυψης.

Όσον αφορά την επίδραση της θερμοκρασίας στις ιδιότητες των πολυφαινολών, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στις ελεύθερες σε θερμοκρασίες άνω των 60 οC, ενώ στις μικροκάψουλες ελάχιστη μεταβολή, λόγω της ανθεκτικής δομής τους στις υψηλές θερμοκρασίες.

Επίσης, οι πολυφαινόλες των μικροκαψουλών τοποθετήθηκαν σε γαστρικά και εντερικά υγρά και παρατηρήθηκε ότι ελευθερώθηκαν σε μεγαλύτερο ποσοστό στα εντερικά από ότι στα γαστρικά, γεγονός που κάνει το ρόφημα λιγότερο επιβλαβές για το στομάχι.

Έτσι, φαίνεται ότι οι μικροκάψουλες βοηθούν στη συντήρηση των ιδιοτήτων των πολυφαινολών στις διάφορες περιβαλλοντικές συνθήκες με θετική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία.

Πηγή

  • Characterization and storage properties of a new microencapsulation of  tea polyphenols, Jingya Wang, Hongyi Li, Zhongqin Chen, Wei Liu, Haixia Chen
  • Foodbites.eu
  • Ingolden.gr

The post Συντήρηση Πράσινου Τσαγιού με Μικροκάψουλες appeared first on Agravia.

Επίσημη πηγή του άρθρου αυτού είναι η Agravia

Καλλιέργεια Πεκάν: Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε | Agravia

0

Καλλιέργεια Πεκάν: Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Η καρυδιά Πεκάν (Carya Illionensis) είναι ιθαγενές δέντρο της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής. Η καλλιέργεια της άρχισε τον 19ο αιώνα. Τα τελευταία χρόνια άρχισε να καλλιεργείται και σε άλλες χώρες όπως Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Ισραήλ, Ελλάδα και άλλες χώρες.

Το καθαρό κέρδος που μπορεί να αποδώσει φτάνει και τα 800€/στρέμμα ενώ η παραγωγή μίας καλλιέργειας 12 ετών μπορεί να φτάσει και τα 200 κιλά ψίχας/στρέμμα.

Η ψίχα του καρυδιού Πεκάν έχει την εξής σύνθεση (/100 γραμ.):

Νερό 3,4% Νιασίνη Β 0,1 mg
Πρωτεΐνη 9,2 γραμ. Βιταμίνη Γ 11,0 mg
Λίπη 71,2 γραμ. Ασβέστιο 6,0 mg
Υδατάνθρακες 14,2 γραμ. Φώσφορος 26,0 mg
Βιταμίνη Α 130 IU Σίδηρος 0,3 mg
Θειαμίνη Β1 0,86 mg Νάτριο 6,0 mg
Ριβοφλαβίνη Β 20,02 mg Κάλιο 174,0 mg

Βοτανικά Χαρακτηριστικά

Είναι δέντρο φυλλοβόλο και η ρίζα του πασσαλώδης με ισχυρές διακλαδώσεις. Ο κορμός της μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 30 μέτρα. Οι οφθαλμοί είναι απλοί ή τριπλοί, με μεσαίο το βλαστοφόρο και πλάγιους ανθοφόρους αρσενικούς (σε ίουλους)Εικόνα 1.

Είναι μονόικο δίκλινο, δηλαδή τα αρσενικά και τα θηλυκά άνθη βρίσκονται στο ίδιο δέντρο αλλά είναι ξεχωριστά. Κάθε αρσενικό άνθος έχει 3-5 στήμονες. Τα θηλυκά άνθη είναι συνήθως 3-6 στο άκρο του βλαστού και εμφανίζονται 4-6 εβδομάδες από την έκπτυξη των οφθαλμών. Με την εμφάνιση των θηλυκών άνθεων σταματά και η ανάπτυξη του βλαστού.

Η καλή γονιμοποίηση είναι αναγκαία για την παραγωγή καρπών. Η γονιμοποίηση γίνεται μέσα σε τέσσερις έως εφτά μέρες μετά την επικονίαση και το έμβρυο αρχίζει να φαίνεται μετά από 20 μέρες μέσα στο σχηματιζόμενο καρπό το κάρυο. Η ωρίμανση του καρυδιού δεν ολοκληρώνεται αν δεν παρέλθουν τουλάχιστον 4 μήνες από την επικονίαση.

Η παραγωγική ζωή του δέντρου υπολογίζεται πέραν των 100 ετών ενώ οι μεγαλύτερες αποδόσεις επιτυγχάνονται από την ηλικία των 15 ετών. Η καρποφορία της ξεκινάει από τον 4ο-5ο χρόνο μετα την φύτευση της.

Εδαφολογικές απαιτήσεις

Η καρυδιά Πεκάν απαιτεί εδάφη ελαφρά ή μέσης σύστασης με καλή αποστράγγιση. Λόγω της ευαισθησίας του δέντρου στα άλατα και στο ασβέστιο πρέπει να αποφεύγονται τα αλμυρά ή αλκαλικά εδάφη. Τις καλύτερες αποδόσεις τις έχουμε όταν το έδαφος έχει αρκετή υγρασία αλλά δεν συγκρατεί νερό.

Κλιματικές απαιτήσεις

Ευδοκιμεί σε παρατροπικές και εύκρατες περιοχές με παρατεταμένο καλοκαίρι ώστε να επιτυγχάνεται η ωρίμαση των καρπών. Ευνοϊκότερες για την καλλιέργεια είναι οι πεδινές ή χαμηλές ημιορεινές καθώς έχει παρατηρηθεί ότι σε υψηλότερες περιοχές τα καρύδια δεν προλαβαίνουν να ωριμάσουν και υπάρχει κίνδυνος από τους παγετούς. Έχει λιγότερες απαιτήσεις σε ψύχος από την κοινή καρυδιά για την διακοπή του λήθαργού του και όταν βρίσκεται σε λήθαργο ανέχεται θερμοκρασίες έως -18℃. Ωστόσο οι πολύ τρυφεροί βλαστοί και τα νεαρά φύλλα καταστρέφονται σε θερμοκρασίες γύρω στους 0 ℃.

Πολλαπλασιασμός

Ο πολλαπλασιασμός της Πεκάν γίνεται με ενοφθαλμισμό ή εγκεντρισμό της επιθυμητής ποικιλίας σε υποκείμενα σπορόφυτα. Η παραγωγή σποροφύτων γίνεται με στρωμάτωση των καρυδιών από το Νοέμβριο σε περλίτη σε στρώματα 3-4 εκ. μέσα σε κιβώτιά, σε θερμοκρασία 2-4℃ για 2-3 μήνες. Με τις χαμηλές θερμοκρασίες επιτυγχάνεται η διακοπή του λήθαργου του εμβρύου. Κατά την τοποθέτηση των καρυδιών θα πρέπει να μην ακουμπάει το ένα το άλλο ενώ ενδιάμεσα τοποθετείται άμμος. Η στρωμάτωση συνεχίζεται για 3-4 φορές και όχι παραπάνω για να επιτυγχάνεται ο καλός αερισμός των σπόρων και τα επιθυμητά επίπεδα υγρασίας. Τα καρύδια θα πρέπει μέχρι την στρωμάτωση να διατηρούνται σε ψυχρό και κάπως υγρό μέρος. Όταν οι σπόροι αρχίσουν να φυτρώνουν τοποθετούνται σε σάκους οπού μπορεί να παραμείνουν και δύο χρόνια για να χοντρύνουν αρκετά ώστε να φτάσουν το κατάλληλο στάδιο εμβολιασμού. Ο εμβολιασμός γίνεται είτε με ενοφθαλμισμό το Σεπτέμβριο (Σχήμα 1) ή με εγκεντρισμό την άνοιξη (Σχήμα 2).

Φύτευση

Η καλύτερη περίοδος για την φύτευση της Πεκάν είναι Ιανουάριο – Φεβρουάριο ώστε τα φυτά να προλαβαίνουν να επουλωνόμουν τις πληγωμένες ρίζες και να βγάζουν νέες πρώτού αρχίσει η βλάστηση των οφθαλμών. Οι αποστάσεις φύτευσης πρέπει να είναι 10-12 μέτρα στις γραμμές και οι γραμμές μεταξύ τους 12 μέτρα. Πριν την φύτευση τοποθετούνται πάσσαλοι σε ευθεία γραμμή. Οι λάκκοι που θα ανοιχτούν θα πρέπει να έχουν διαστάσεις τουλάχιστον 60 Χ 60 εκ.

Λίπανση

Η λίπανση εξαρτάται από την ηλικία των δένδρων, την ανάπτυξη τους, την καρποφορία κλπ. Για την ορθή λίπανση της καλλιέργειας συνίσταται να γίνονται αναλύσεις φύλλων και εδάφους περιοδικά. Ένα ενδεικτικό πρόγραμμα λίπανσης παρουσιάζεται στον παρακάτω πίνακα (). Στην περίπτωση που η λίπανση γίνεται με το χέρι οι ποσότητες φωσφόρου και καλίου μπορούν να δοθούν στο διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου. Στην περίπτωση υδρολίπανσης μπορεί να εφαρμοστεί το 1/5 της ετήσιας ανάγκης σε Άζωτο αρχές Μαρτίου ενώ το υπόλοιπο άζωτο μπορεί να εφαρμοστεί μαζί με το φωσφόρο και το κάλιο. Συνηθισμένη έλλειψη που μπορεί να εμφανιστεί είναι αυτή του σιδήρου για την οποία συνίσταται η χρήση 50-100 γρ./δέντρο χηλικού σιδήρου όταν αρχίσουν να φουσκώνουν οι οφθαλμοί. Πολλές φορές παρουσιάζεται και έλλειψη ψευδάργυρου και μαγγανίου οπού συνίσταται η προσθήκη είτε μέσω εδάφους σε χηλική μορφή είτε διαφυλλικά.

Άρδευση

Όπως όλα τα καρποφόρα δέντρα πρέπει να αρδεύεται συστηματικά παρόλο που είναι δέντρο με βαθιές ρίζες και αντοχή στην ξηρασία. Οι απαιτήσεις σε νερό ανερχονται στα 930 χιλιοστά νερού το χρόνο.

Ποικιλίες

ΟΙ κυριότερες ποικιλίες είναι οι:

  • Μοχώκ
    • Καρπός μεγάλος
    • Μέσος αριθμός καρπών: 75-100
    • Ποσοστό ψίχας: 55-60%
    • Πρώιμη ποικιλία και ωριμάζει τους καρπούς το πρώτο δεκαήμερο Οκτωβρίου
  • Μπάρτον
    • Καρπός μεσαίου μεγέθους
    • Μέσος αριθμός καρπών: 90-133
    • Ποσοστό ψίχας: 60-65%
    • Πρώιμη ποικιλία και φυτεύεται και σαν επικονιαστής της Μοχώκ

Συγκομιδή

Κατά την ωρίμανση το φθινόπωρο η εξωτερική φλούδα (περικάρπιο) γίνεται  σκούρο πράσινο και σχίζεται στα 4 από την κορυφή προς τον ποδίσκο. Το σκληρό τσόφλι (ενδοκάρπιο) γίνεται καφετί-σταχτί, το περισπέρμιο σκουροκίτρινο και η ψίχα άσπρη προς κιτρινωπή. Η συγκομιδή γίνεται είτε με τίναγμα ή ράβδισμα ενώ κάποιο ποσοστό καρπών πέφτει μόνο του όταν ωριμάσει.

Εχθροί και ασθένειες

Κυριότεροι εχθροί της Πεκάν είναι η κίτρινη αφίδα και ο τετράνυχος. Η κίτρινη αφίδα εμφανίζεται Μάιο – Ιούνιο και προβάλει το φύλλωμα και εντοπίζεται πολύ εύκολα από τα μελιτώματα που εκκρίνουν οι αφίδες. Κατά τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στο ¨γέμισμα¨ του καρπού. Ο τετράνυχος εμφανίζεται από τον Ιούνιο και μετά και προσβάλει το φύλλωμα στο κάτω μέρος του δέντρου και το χρώμα των φύλλων γίνεται θαμπό με καφέ κηλίδες. Κυριότερη ασθένεια αναφέρεται το Κλαδοσπόριο οπού δημιουργούνται σκουροπράσινα προς μαύρα στίγματα στα πράσινα μέρη του φυτού σε ψηλή υγρασία. Άλλες ασθένειες που προσβάλουν την Πεκάν είναι ασθένειες του ξύλου. Χειμερινός ψεκασμός το Φεβρουάριο με εντομοκτόνα σε συνδυασμό με χαλκούχα σκευάσματα μπορεί να περιορίσει το πρόβλημα των εχθρών και των ασθενειών.

Βιβλιογραφία

2015. Καρύδια Πεκάν: Καρπός… κερδοφορίας [Online]. Available: https://www.ypaithros.gr/καρύδια-πεκάν-καρπός-κερδοφορίας/ [Accessed].

DIMALLA, G. & VAN STADEN, J. 1977. The effect of temperature on the germination and endogenous cytokinin and gibberellin levels of pecan nuts. Zeitschrift für Pflanzenphysiologie, 82, 274-280.

DIMALLA, G. & VAN STADEN, J. 1978. Pecan nut germination—a review for the nursery industry. Scientia Horticulturae, 8, 1-9.

RYAN, E., GALVIN, K., O’CONNOR, T., MAGUIRE, A. & O’BRIEN, N. 2006. Fatty acid profile, tocopherol, squalene and phytosterol content of brazil, pecan, pine, pistachio and cashew nuts. International journal of food sciences and nutrition, 57, 219-228.

ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ ΓΕΩΡΓΊΑΣ, Α. Α. Κ. Π. Κ. 2010. Η καρυδιά Πεκαν [Online]. Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κύπρου. Available: http://moa.gov.cy [Accessed].

The post Καλλιέργεια Πεκάν: Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε appeared first on Agravia.

Επίσημη πηγή του άρθρου αυτού είναι η Agravia

Το Kουνουπίδι και τα Oφέλη του | Agravia

0

Το Kουνουπίδι και τα Oφέλη του

Το κουνουπίδι ανήκει στην οικογένεια των κραμβοειδών σταυρανθών λαχανικών και συχνά επισκιάζεται από το πράσινο ξάδερφό του το μπρόκολο. Έχει να προσφέρει εντυπωσιακή ποικιλία θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό όπως βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και η ενσωμάτωσή του στο καθημερινό μας διαιτολόγιο ενισχύει το ανοσοποιητικό, μειώνει την LDL χοληστερόλη, προλαμβάνει τα καρδιαγγειακά νοσήματα και προσφέρει ισχυρή αντικαρκινική προστασία.

Η ανθοκράμβη των αρχαίων Ελλήνων, το γνωστό μας κουνουπίδι προέρχεται από μία ποικιλία άγριου λάχανου που ευδοκιμούσε στην Ασία και την ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στην περιοχή που καταλαμβάνει τώρα η Τουρκία και καλλιεργείται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τον 16ο αιώνα ξεκίνησε η καλλιέργεια του και σε περιοχές της Δυτικής Ευρώπη. Αν και υπάρχουν διάφορες χρωματικές ποικιλίες, το πιο διαδεδομένο λευκό οφείλει το χρώμα του στα παχιά πράσινα φύλλα του που εμποδίζουν τις ακτίνες του ήλιου να φθάσουν στο  λουλούδι που είναι ουσιαστικά το μέρος του φυτού που καταναλώνουμε και να σχηματίσουν χλωροφύλλη. 

Αυτό το μη αμυλούχο λαχανικό αποτελεί  πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών και βιταµινών όπως A, B1, B2, B3, B6 και C. Περιέχει επίσης παντοθενικό οξύ, µαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο και φυλλικό οξύ. Τα αντιοξειδωτικά του προστατεύουν τον οργανισμό από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες και επιβραδύνουν τη γήρανση. Αποτελείται περίπου από 85% νερό, έχει πολύ λίγους υδατάνθρακες, πρωτεΐνη ή λίπη, αλλά είναι πλούσιο σε μια χημική ένωση θείου που ονομάζεται σουλφοραφάνη που συμβάλει στην βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και των διαφόρων προβλημάτων των νεφρών.  Η ίδια ουσία παίζει σημαντικό ρόλο στην καταστροφή των καρκινικά κυττάρων, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των όγκων. Έρευνες τονίζουν την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού του κουνουπιδιού με κουρκουμά σε διάφορες μορφές καρκίνου.

Τα γλυκοσινολικά άλατα που περιέχει ενεργοποιούν τα ένζυμα που συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Παρέχει αντιφλεγμονώδη δράση λόγω της ινδόλης- 3- και καρβινόλης. Οι φυτικές του ίνες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της πέψης και της προστασίας των τοιχωμάτων του στομάχου, ενώ η σουλφοραφάνη εμποδίζει την ανάπτυξη του ελικοβακτηρίδιου του πυλωρού. Μια άλλη ουσία που συναντάται στο κουνουπίδι είναι η χολίνη απαραίτητης για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου. Εύκολα εντάσσεται σε όλες τις δίαιτες λόγω των φτωχών του θερμίδων. 

Το κουνουπίδι περιέχει ενώσεις του θείου που εύκολα διασπώνται και παράγουν υδρόθειο, το οποίο μυρίζει άσχημα. Προσθέστε λίγο γάλα ή λεμόνι στο νερό που το βράζετε και η άσχημη μυρωδιά θα μειωθεί σημαντικά. Το γρήγορο μαγείρεμα μειώνει την μυρωδιά, διατηρεί το κουνουπίδι τραγανό,  τη λευκότητά  του και το σημαντικότερο, το μεγαλύτερο ποσοστό των θρεπτικών του συστατικών, ιδιαίτερα τις υδατοδιαλυτές του βιταμίνες. Προτιμήστε το μαγείρεμα στον ατμό ή ακόμη καλύτερα το σοτάρισμα.

Το περισσότερο ασβέστιο του κουνουπιδιού βρίσκεται στα πράσινα φύλλα του γι’αυτό μην τα πετάτε. Καθαρίστε τα προσεχτικά και μαγειρέψτε τα ελαφρά προσθέτοντάς τα ψιλοκομμένα στις σαλάτες. Επιλέξτε τα κουνουπίδια που είναι όσο το δυνατόν πιο λευκά, βαριά και συμπαγή με φρέσκα πράσινα εξωτερικά φύλλα. Διατηρείστε το ωμό κουνουπίδι σε χάρτινη ή πλαστική σακούλα στο ψυγείο με το κοτσάνι προς τα κάτω για μια εβδομάδα περίπου. Αν αγοράσετε κομμένο σε μπουκέτα, να το καταναλώσετε μέσα σε δύο το πολύ ημέρες καθώς χάνει γρήγορα τη φρεσκάδα του.

Πηγή: itrofi.gr

The post Το Kουνουπίδι και τα Oφέλη του appeared first on Agravia.

Επίσημη πηγή του άρθρου αυτού είναι η Agravia

Τα Κυριότερα Παθογόνα του Σιταριού | Agravia

0

Τα Κυριότερα Παθογόνα του Σιταριού

Το σιτάρι είναι μια καλλιέργεια η οποία για πολλούς θεωρείται μη απαιτητική σε θρέψη και φυτοπροστασία. Όμως με τη σωστή θρέψη και φυτοπροστασία μπορεί να αποφέρει ένα τεράστιο οικονομικό όφελος για το εισόδημα του παραγωγού.

Μέχρι τα τελευταία χρόνια η φυτοπροστασία που εφαρμοζόταν στη καλλιέργεια του σιταριού ήταν μηδενική, μέχρι που παρατήρησαν αγροτεμάχια να αλλάζουν όψη από το καλό στο χειρότερο μέσα σε λίγες ώρες, εξαιτίας της παρουσίας εχθρών (μυκητολογικών).

Από εκείνη τη χρονική περίοδο και έπειτα άρχιζε να εφαρμόζεται η φυτοπροστασία στη καλλιέργεια του σιταριού όπου κρίνεται απαραίτητο.

Οι φυτοπροστασία του σιταριού εφαρμόζεται από τη συγκομιδή του σπόρου (Π.χ. καταπολέμηση του Δαυλίτη) μέχρι και την περίοδο του «γάλακτος» στο σπόρο.

Σημαντικότερος εχθρός από όλους είναι η Σεπτοριώσεις και το Ωίδιο.

Σημαντικό είναι να μην επηρεαστεί το φύλλο σημαία του σιταριού.

Οι κυριότεροι εχθροί του Σιταριού είναι οι εξής:

Μυκητολογικές Ασθένειες Και Εντομολογικοί Εχθροί του Σιταριού
 Άνθρακας  Αγρότιδες
 Γραμμωτός άνθρακας Ακρίδες
 Δαυλίτης  Αφίδες
Ελμινθοσπορίωση  Βλαστορρήκτης
 Ιώσεις  Βρωμούσες
 Παρασιτικό πλάγιασμα  Θρίπας
 Ριζοκτονίαση  Κάραβος
 Ρυγχοσπορίωση  Κηκιδόμυγα
 Σήψη των ριζών και του λαιμού  Νηματώδης των σιτηρών
 Σεπτοριώσεις Σιδηροσκώληκες
Σκωριάσεις  
Ωίδιο  

The post Τα Κυριότερα Παθογόνα του Σιταριού appeared first on Agravia.

Επίσημη πηγή του άρθρου αυτού είναι η Agravia

Η Αντοχή στα Μυκητοκτόνα | Agravia

0

Η Αντοχή στα Μυκητοκτόνα

Η αντοχή στα μυκητοκτόνα είναι ένας σχετικός όρος που περιγράφει τη μείωση της ευαισθησίας σε ένα μυκητοκτόνο σε έναν πληθυσμό μυκήτων πέρα ​​από τη φυσική παραλλαγή. Η φυσική παραλλαγή ενός πληθυσμού παθογόνων μυκήτων περιγράφεται ως η βασική ευαισθησία. Οι βασικές ευαισθησίες προέρχονται από δείγμα παθογόνων που δεν εκτέθηκαν ποτέ στο μυκητοκτόνο.

Αντοχή στα Μυκητοκτόνα

Η αντίσταση είναι ένα κληρονομικό γενετικό χαρακτηριστικό που διακρίνεται από την προσαρμογή που έχει το ίδιο άτομο να επανέρχεται στην αρχική του ευαισθησία μετά από κάποια περίοδο απουσίας του σε έκθεση στο μυκητοκτόνο. Αντοχή είναι η μείωση της ευαισθησίας στο παθογόνο που συνοδεύεται από απώλειες καλλιέργειας.

Η συχνότητα αντίστασης είναι η σχετική συχνότητα μιας λιγότερο ευαίσθητης παραλλαγής σε έναν πληθυσμό που έχει την ικανότητα να επιβιώνει υπό την πίεση επιλογής ενός μυκητοκτόνου. Οι παραλλαγές προκύπτουν από γενετικές μεταλλάξεις που συμβαίνουν συνεχώς και αυθόρμητα. Μερικές μεταλλάξεις είναι επιζήμιες, ενώ άλλες μπορεί να επιτρέψουν την επιβίωση ατόμων υπό ένα συγκεκριμένο στρες όπως η παρουσία ενός Μυκητοκτόνου.

Οι συχνότητες αντίστασης είναι γενικά πολύ χαμηλοί αριθμοί (π.χ. 1 στα εκατομμύρια) και ως εκ τούτου, η αντίσταση είναι ένα σπάνιο συμβάν. Ωστόσο, οι μύκητες μπορούν να αναπαραχθούν σε μεγάλο αριθμό. Έτσι, αν και τα μυκητοκτόνα μπορεί να εξαλείψουν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, μερικοί επιζώντες μπορούν να αντικαταστήσουν τον ευαίσθητο πληθυσμό σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Η αντοχή στα μυκητοκτόνα μπορεί να χαρακτηριστεί σε δύο τύπους: ποιοτική και ποσοτική.

Η ποιοτική αντίσταση (μονογενής αντίσταση) είναι όταν μια απότομη αλλαγή σε έναν ευαίσθητο πληθυσμό μυκήτων έχει ως αποτέλεσμα έναν ξεχωριστό υποπληθυσμό που είναι ανθεκτικός στο μυκητοκτόνο. Οι βενζιμιδαζόλες εμφανίζουν συνήθως αυτόν τον τύπο αντίστασης.

Ποσοτική αντίσταση είναι όταν οι μεταλλάξεις πολλών γονιδίων συμβάλλουν το καθένα στην ανάπτυξη αντίστασης.  Τα μυκητοκτόνα DMI συνήθως εμφανίζουν αυτόν τον τύπο αντίστασης. Και οι δύο τύποι αντοχής, ποιοτικοί και ποσοτικοί μπορούν να εμφανιστούν σε ένα μόνο είδος μυκήτων που ανταποκρίνεται σε μυκητοκτόνα με διαφορετικούς τρόπους δράσης.

Παράγοντες που καθορίζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης αντοχής σε μυκητοκτόνα είναι

1) χημεία μυκητοκτόνων

2) μυκητιακά είδη

3) την αλληλεπίδραση του παθογόνου και του μυκητοκτόνου

The post Η Αντοχή στα Μυκητοκτόνα appeared first on Agravia.

Επίσημη πηγή του άρθρου αυτού είναι η Agravia