Δενδρώδη / θαμνώδη μικρότερης οικονομικής σημασίας: Η Φεϊζόα ή Φεϊγιόα ή Φεϊχούα (Acca sellowiana Berg.) | Farmacon

0
195

[ad_1]

Δενδρώδη / θαμνώδη μικρότερης οικονομικής σημασίας: Η Φεϊζόα ή Φεϊγιόα ή Φεϊχούα (Acca sellowiana Berg.)

Η Φεϊζόα ή Φεϊγιόα ή Φεϊχούα (Acca sellowiana ή Feijoa sellowiana Berg., Οικογένεια: Myrtaceae) είναι ένα αειθαλές δένδρο με πολύ μικρή προς το παρόν καλλιεργητική δυναμική στη χώρα μας αλλά με ευνοϊκές προοπτικές.

Διαθέτει και καλλωπιστικές ιδιότητες ως δένδρο, λόγω του δίχρωμου των δύο επιφανειών των φύλλων και των όμορφων ανθέων. Κατάγεται από τη Λατινική Αμερική όπου και καλλιεργείται συστηματικά, χωρίς όμως να αποκλείεται η καλλιέργειά του σε μη υποτροπικά κλίματα, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, λόγω της αντοχής του στο ψύχος.

Πρόκειται περί δένδρου που μπορεί να φτάσει τα 5 μέτρα ύψος, με ελλειψοειδώς λογχοειδή φύλλα, παρόμοια με της ελιάς αλλά λίγο πλατύτερα, πράσινα στην άνω και λευκού χρώματος στην κάτω επιφάνεια. Τα άνθη είναι διαμέτρου 3-4 εκατοστών, με 4 απλωτά λευκά πέταλα εξωτερικά και πορφυρού-ερυθρού χρωματισμού εσωτερικά, με πολλούς κόκκινους στήμονες, ιδιαιτέρας ομορφιάς (Φωτογραφία 1). Τα πέταλα είναι βρώσιμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για διατροφικούς λόγους. Αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε πηλώδη και πηλοαμμώδη εδάφη, με ικανοποιητική υγρασία και καλή αποστράγγιση.

Φωτογραφία 1

Φωτογραφία 1. Άνθη Φεϊζόα

Ο καρπός της είναι ιδιαιτέρου σχήματος (Φωτογραφία 2), είναι εύγευστος, αρωματικός και γλυκός, αν και η εξωτερική του επιφάνεια είναι γλυκόξινη. Οι καρποί τρώγονται νωποί ή μαγειρεμένοι. Αν και είναι καλύτεροι ως νωπή κατανάλωση, μπορεί ωστόσο να παρασκευαστούν ωραιότατες πίτες, κέικ, πουτίγκες, μαρμελάδες, ζελέ, φρουτοσαλάτες, κονσέρβες, κ.λπ.

Φωτογραφία 2

Φωτογραφία 2. Καρποί Φεϊζόα

Η Φεϊζόα στη χώρα μας καλλιεργείται σε πολύ περιορισμένες εκτάσεις, με τη λιγοστή παραγωγή της να διοχετεύεται στις τοπικές αγορές. Οι προοπτικές μεγαλύτερης εξάπλωσης είναι ευνοϊκές, εκτός της καλλωπιστικής της αξίας, έχει και μεγάλη θρεπτική αξία καρπού (πλούσιος σε βιταμίνες και μέταλλα), ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο αριθμό παρασκευασμάτων, όπως προαναφέρθηκε. Επίσης από θεραπευτικής πλευράς, ο καρπός διαθέτει υψηλές ποσότητες ιωδίου, με ευνοϊκή επίδραση στους πάσχοντες από ανωμαλίες του θυρεοειδούς αδένα και σε άλλες περιπτώσεις.

[ad_2]

Επίσημη πηγή του άρθρου αυτού είναι η Farmacon

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ