Αρχική Blog Αγροτικά Νέα Διαχείριση καλλιεργειών με ζώντα βακτήρια | Farmacon

Διαχείριση καλλιεργειών με ζώντα βακτήρια | Farmacon

0
Διαχείριση καλλιεργειών με ζώντα βακτήρια | Farmacon

Διαχείριση καλλιεργειών με ζώντα βακτήρια

Έχει αναφερθεί και σε προηγούμενα άρθρα της εταιρείας Greek Farmer, ότι ο ρόλος των ζώντων μικροοργανισμών-βακτηρίων στην εξέλιξη της Γεωργίας, συνεχώς επιβεβαιώνεται και κερδίζει έδαφος.

Η εξάντληση των εδαφών και η εξάρτηση των αποδόσεων από τη χρήση ή μή των λιπασμάτων για τις καλλιέργειες, είναι δύο από τους σοβαρούς λόγους της εφαρμογής τους και της ανάδειξης των θετικών, έως σήμερα αποτελεσμάτων τους.

Θα πρέπει όμως να γίνει σαφές, ότι με την εφαρμογή τους δεν αντικαθιστούμε ούτε τα λιπάσματα αλλά ούτε και τα υπόλοιπα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

1

Τα ζώντα βακτήρια στα παλαιότερα χρόνια συνυπήρχαν και συνεργάζονταν με τα λιπάσματα στο έδαφος, επιτυγχάνοντας υψηλές αποδόσεις στις καλλιέργειες και μεγαλύτερες αντιστάσεις σε ασθένειες.

Συνεπώς αναφερόμαστε στη συνέργεια μεταξύ λιπασμάτων και βακτηρίων και την ανάγκη καταμέτρησης του μικροβιακού φορτίου του εδάφους σε μελλοντικές αναλύσεις εδάφους.

Εδάφη με υψηλό ή χαμηλό pH, με χαμηλή ή υψηλή οργανική ουσία, με αλληλοδεσμεύσεις θρεπτικών στοιχείων, συμπιεσμένα, με υψηλή ηλεκτρική αγωγιμότητα και άλλα προβλήματα που έχουν καταγραφεί σε πλήθος εδαφολογικών αναλύσεων στη χώρα μας, με την παρουσία των ζώντων βακτηρίων αξιοποιούνται και βελτιώνονται προς όφελος του φυτού.

Με την ενίσχυση των ζώντων βακτηρίων, τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους γίνονται άμεσα αφομοιώσιμα από το ριζικό σύστημα του φυτού, η οργανική ουσία ανοργανοποιείται (όταν βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα) , αυξάνεται όταν βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και γενικότερα τα βακτήρια δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον στο ριζόστρωμα για την απορρόφηση όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για τα φυτά ώστε αυτά να ξεπερνούν ακόμη και πιθανές τοξικότητες από ζιζανιοκτόνα.

Για την σωστή διαχείριση των καλλιεργειών, είναι ανάγκη να εξετάζουμε και να αναλύουμε όλα τα δεδομένα του εδάφους και της καλλιέργειας, τους στόχους μας για τελικές αποδόσεις προκειμένου να έχουμε θετικά αποτελέσματα.

Η GREEK FARMER, μετά απο μακρά εμπειρία, προτείνει για κάθε καλλιέργεια τα παρακάτω:

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ:

Η καινοτόμα μέθοδος ανάλυσης εδάφους, βασίζεται στην φασματοσκοπία με υπέρυθρες ακτίνες και επιτυγχάνει τη γρήγορη και αξιόπιστη ανάλυση, χωρίς τη διαδικασία της ξήρανσης του δείγματος και τη χρήση χημικών αντιδραστηρίων. Το μηχάνημα έχει την πιστοποίηση του GLOSOLAN (παγκόσμιος οργανισμός πιστοποίησης εδαφολογικών εργαστηρίων).

2

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΔΑΦΟΥΣ

α) ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ:

Ανάλογα με τις ελλείψεις, γίνεται προσθήκη σε λιπαντικές μονάδες που ανταποκρίνονται σε κάθε καλλιέργεια. Είναι απαραίτητη η συμβουλή του γεωπόνου.

β) ΖΩΝΤΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ:

Είναι απαραίτητη η εφαρμογή τους στο έδαφος για την αξιοποίηση των λιπασμάτων και ιδιαίτερα όταν υπάρχουν προβλήματα με το pH, την οργανική ουσία, την αλατότητα. Ανάλογα με την διαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών, η δράση των βακτηρίων, μειώνει την χρήση των λιπασμάτων έως και 40%.

Στην περίπτωση που χρησιμοποιείται κοπριά, οργανικά υλικά ή φυτικά υπολείμματα, η αξιοποίησή τους πολλαπλασιάζεται με την παρουσία των βακτηρίων και η προσθήκη αζωτούχων λιπασμάτων περιορίζεται σημαντικά. Όσον αφορά την φυτοπροστασία των καλλιεργειών, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνονται οι αντοχές των φυτών σε ασθένειες και η χρήση των φυτοφαρμάκων περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό.

Το τελικό συμπέρασμα που προκύπτει για τη σωστή διαχείριση των καλλιεργειών από τους αγρότες, είναι:

η ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΑΦΙΟΥ ΜΑΣ (ανάλυση εδάφους) ,

ισορροπημένη και σωστή λίπανση,

σε συνδυασμό με τη χρήση των ζώντων βακτηρίων στα βασικά στάδια ανάπτυξης του φυτού.


  Ενημερωθείτε αναλυτικά για όλα τα προϊόντα της εταιρείας GREEK FARMER πατώντας ΕΔΩ

Logo 500Px

Επίσημη πηγή του άρθρου αυτού είναι η Farmacon

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ