Είσοδος Περονόσπορου σε καλλιέργειες Κρεµµυδιού, µετά τις έντονες βροχοπτώσεις! | Farmacon

0
433

[ad_1]

Είσοδος Περονόσπορου σε καλλιέργειες Κρεµµυδιού, µετά τις έντονες βροχοπτώσεις!

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη του περονόσπορου και την µετάδοση του. Επίσης ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη της ασθένειας είναι οι δροσερές και υγρές νύχτες µε µετρίως θερµές και νεφοσκεπείς ηµέρες, υψηλή σχετική υγρασία 70-90% και θερµοκρασίες από 4- 25oC (µε άριστη τους 10-13oC).

Διαπιστώσεις:

Από παρατηρήσεις στην ύπαιθρο και στο εργαστήριο φυτοπροστασίας της Υπηρεσίας µας διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν προσβολές από περονόσπορο στις καλλιέργειες κρεµµυδιού στο νοµό Μαγνησίας, αναµένεται η είσοδος του περονόσπορου σε καλλιέργειες µε κρεµµύδια µετά τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ηµερών και στους Νοµούς Καρδίτσας, Λάρισας. και Φθιώτιδας

Συµπτώµατα:

Ο µύκητας προσβάλλει τα φύλλα, τα στελέχη και τους βολβούς. Στα φύλλα προκαλεί διάσπαρτες χλωρωτικές τεφροπράσινες ή υπόλευκες κηλιδώσεις, ή ραβδώσεις οι οποίες αργότερα καλύπτονται από τεφρώδη εξανθηση (σποριάγγεια). Τα φύλλα σιγά–σιγά µαραίνονται και καταστρέφονται.

Συνθήκες ανάπτυξης:

Η ανάπτυξη των σπορίων του παθογόνου γίνεται παρουσία νερού (βροχής ή δρόσου), όταν υπάρχει µύκητας διασπείρονται σε µικρές και µεγάλες αποστάσεις µε τον άνεµο.

Καταπολέµηση:

Α) Καλλιεργητικά µέτρα.

► Καλλιέργεια σε χωράφια που στραγγίζουν καλά.

► Φύτευση υγιούς πολ/κού υλικού (κοκκαριού ή σπόρου).

► Εφαρµογή αµειψισποράς. Καταστροφή των υπολειµµάτων της καλλιέργειας..

Β) Χηµική καταπολέµηση:

► Συνιστάται να γίνει ψεκασµός των καλλιεργειών κρεµµυδιού µε εγκεκριµένα για την καλλιέργεια και εκλεκτικά για τον περονόσπορο µυκητοκτόνα, όπως Mancozeb, Maneb, Metalaxyl-m. Chlorothalonil. κ.α.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστηµα µεταξύ τελευταίας επέµβασης και συγκοµιδής και τα µέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.


 Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων

[ad_2]

Επίσημη πηγή του άρθρου αυτού είναι η Farmacon

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ