Ελιά: Προσβολές από μύκητες και βακτήρια ευνοούνται αυτή την εποχή | Farmacon

0
146

[ad_1]

Ελιά: Προσβολές από μύκητες και βακτήρια ευνοούνται αυτή την εποχή

Οι προσβολές από μύκητες και βακτήρια ξεκινούν αυτή την εποχή και ευνοούνται από βροχή και υψηλή υγρασία. Συχνά οι μολύνσεις γίνονται μέσα από πληγές που προκαλούνται κατά τη συλλογή του ελαιόκαρπου, με το κλάδεμα, με καλλιεργητικά εργαλεία, από χαλάζι ή παγετό αλλά και από μη καλά επουλωμένες ουλές που δημιουργούνται με την πτώση των φύλλων.

1. ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ 

Η ασθένεια προσβάλλει τα φύλλα αλλά και τους ποδίσκους των καρπών και σπανιότερα τους καρπούς και τους τρυφερούς βλαστούς.

Συμπτώματα:

Ο μύκητας παρουσιάζεται κυρίως στην επάνω επιφάνεια των φύλλων με σχηματισμό κυκλικών κηλίδων με χρώμα σταχτί καστανό και καπνώδη εμφάνιση. Όταν η προσβολή γίνεται σοβαρή, παρατηρείται φυλλόπτωση, με αποτέλεσμα το δένδρο να εξασθενεί.

Για να πραγματοποιηθούν μολύνσεις είναι απαραίτητη η βροχή ή πολύ υψηλή υγρασία (σχηματισμός δρόσου) και σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Οδηγίες:

Ο φθινοπωρινός ψεκασμός είναι καθοριστικός για την εξέλιξη της ασθένειας.

Να γίνει άμεσα επέμβαση και να προσεχτούν ιδιαίτερα οι ελαιώνες που βρίσκονται σε περιοχές με υγρασία και οι ευαίσθητες ποικιλίες. Το ψεκαστικό υγρό να βρέχει καλά το φύλλωμα.

Ιδιαίτερα ευαίσθητες ποικιλίες στο κυκλοκόνιο είναι η Καλαμών και δευτερευόντως το Μανάκι. Η ποικιλία Μεγαρίτικη (Λαδολιά) και κυρίως η Κορωνέϊκη παρουσιάζουν σχετική αντοχή στην ασθένεια.

Φυτ/κά προϊόντα:

Τα εγκεκριμένα χαλκούχα σκευάσματα, Μανκοζέμπ (όχι στις ποικιλίες Καλαμών & Κορωνέϊκη), Ντοντίν, Ντιφενοκοναζόλ, Τριφλοξιστρομπίν (1 εφαρμογή ανά καλ. περίοδο).

2. ΚΕΡΚΟΣΠΟΡΑ – ΓΛΟΙΟΣΠΟΡΙΟ

► Κερκόσπορα:

Οι προσβολές από τον μύκητα ξεκινούν αυτήν την εποχή. Προκαλεί κηλίδες στους καρπούς και στα φύλλα.

► Γλοιοσπόριο:

Προσβάλλει κυρίως τους καρπούς στην αρχή της ωρίμανσης και μέχρι την πλήρη ωρίμανση.

Οδηγίες:

Η επέμβαση με χαλκούχο σκεύασμα προλαμβάνει τις προσβολές από τους δυο μύκητες.

Φυτ/κά προϊόντα:

Τα εγκεκριμένα χαλκούχα σκευάσματα, Ντοντίν.

3. ΚΑΠΝΙΑ

Οφείλεται σε μύκητες που αναπτύσσονται σε μελιτώδη εκκρίματα διαφόρων κοκκοειδών και επομένως η έγκαιρη καταπολέμησή τους εξασφαλίζει την προστασία από την καπνιά.

Οδηγίες: Ο ψεκασμός με χαλκούχο σκεύασμα που γίνεται για το κυκλοκόνιο, βοηθά στο καθάρισμα των δένδρων από την καπνιά και τις λειχήνες.

4. ΚΑΡΚΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

Η ασθένεια οφείλεται σε βακτήριο και το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της είναι ο σχηματισμός υπερπλασιών (καρκινώματα), κυρίως σε βλαστούς και κλάδους.

Η μόλυνση γίνεται μέσω πρόσφατων πληγών που προκαλούνται κατά τη συλλογή του ελαιόκαρπου, με το κλάδεμα, με καλλιεργητικά εργαλεία, από χαλάζι και παγετό καθώς και από μη καλά επουλωμένες ουλές που δημιουργούνται με την πτώση των φύλλων.

Η ασθένεια ευνοείται από βροχερό καιρό.

Η ποικιλία Κορωνέϊκη είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην ασθένεια. 

Οδηγίες:

Αφαίρεση και κάψιμο των προσβεβλημένων τμημάτων των δένδρων. Όταν η προσβολή εντοπίζεται στον κορμό και σε μεγάλους βραχίονες, συνιστάται αφαίρεση των όγκων με κοφτερό μαχαίρι και επάλειψη της πληγής με πυκνό βορδιγάλειο πολτό. Οι εργασίες αυτές να γίνονται το καλοκαίρι και οπωσδήποτε με ξηρό καιρό.

Αμέσως μετά τη συγκομιδή, το κλάδεμα ή καθάρισμα των δένδρων καθώς και μετά από παγετό ή χαλάζι, να γίνεται ψεκασμός με χαλκούχο σκεύασμα


 Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων


 

[ad_2]

Επίσημη πηγή του άρθρου αυτού είναι η Farmacon

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ