Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο | Agravia

0
375

Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο

Μπορεί για σένα μία ημέρα χωρίς αυτοκίνητο να είναι ανέφικτη. Και άντε, έστω ότι τη μία ημέρα της χρονιάς (22 Σεπτεμβρίου) που γιορτάζεται η Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, το κάνεις. Για να κάνεις κι εσύ το κομμάτι σου στην αποσυμφόρηση των δρόων και στην προστασία του περιβάλλοντος, δε βγαίνεις από το σπίτι.

Ημερα Χωρις Αυτοκινητο

Υπολογίσαμε ότι κατά μέσο όρο οδηγείς 60 με 70 λεπτά την ημέρα. Λογικό σου ακούγεται σαν αριθμός, σωστά; Αν κάνεις τις πράξεις, αυτό σημαίνει ότι σε έναν χρόνο πληρώνεις €2.150 σε βενζίνη! Δεν είναι και λίγα. Και οι ρύποι που εκπέμπει το αυτοκίνητό σου στην ατμόσφαιρα; 2,3 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Μόνο από ένα αυτοκίνητο. Το ίδιο ποσό διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνουν 400 ψησταριές μαζί.

Αλλά κάτσε λίγο. Σίγουρα χρησιμοποιείς το αυτοκίνητο πάντα όταν είναι απολύτως απαραίτητο;

Σε 1 από τις 5 διαδρομές που κάνεις, δε χρειάζεσαι το αυτοκίνητο!

Το ψάξαμε. Το 17% των διαδρομών που πραγματοποιούν οι οδηγοί στην Ελλάδα σε μία ημέρα είναι κάτω από 2 χλμ. Τόση είναι η απόσταση από το Σύνταγμα στο Μοναστηράκι μπρος πίσω. Δε θα το περπατούσες;

Κι όμως, αν το παρατηρήσεις, στην καθημερινότητά σου, δεν το περπατάς. Προτιμάς να πάρεις το αυτοκίνητο και να ξοδέψεις €0,23 σε βενζίνη. Πολλαπλασίασέ το με τις 365 ημέρες του χρόνου και θα καταλάβεις την αξία του.

Και μπορεί να μην το σκέφτεσαι, αλλά τα 246g διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπει το αυτοκίνητό σου μόνο σε μία διαδρομή 2 χλμ. αποκτούν άλλη σημασία αν σκεφτείς ότι αντίστοιχες διαδρομές κάνουν άλλα 8 εκατ. οχήματα στη χώρα σου. Και αν σκεφτείς ότι το 30% των ρύπων που εκπέμπονται από την Ευρώπη προέρχονται από τα μέσα μεταφοράς, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και όχι, δεν ευθύνονται τα αεροπλάνα για το τόσο μεγάλο ποσοστό. Το μεγαλύτερο μέρος (72%) προέρχεται από μέσα οδικής μεταφοράς.

Κι αν τα 2 χλμ. τα περπατούσες;

Εντάξει, με τα πόδια, η αντίστοιχη διαδρομή των 2 χλμ. θα σου έπαιρνε περίπου ένα 20λεπτό – όχι τα 4 λεπτάκια που χρειάζεσαι για να πεταχτείς με το αυτοκίνητο. Αλλά δε θα ξόδευες ούτε 1 ευρώ. Μόνο 60 θερμίδες! Καθόλου άσχημα, ε;

Ημερα Χωρις Αμαξι

Μπορεί να μη φτάνουν αυτά τα 2 χιλιόμετρα για να σώσεις τον πλανήτη ή την υγεία όλων μας. Και τα 246g που αντιστοιχούν στα 2χλμ. που διανύεις την ημέρα, μπορεί να σου φαίνονται πολύ λίγα, σε σχέση με τους περίπου 32 δισ. τόνους CO2 που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα μέσα σε 1 χρόνο, μέσα από την παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας.

Αλλά αν ο εναλλακτικός τρόπος μετακίνησης, έστω για αυτές τις διαδρομές των 2χλμ., γινόταν τρόπος ζωής, για καθέναν από τους 8 εκατ. οδηγούς της Ελλάδας, και όχι μόνο για μία ημέρα αλλά για όλο τον χρόνο; Θα γλιτώναμε τουλάχιστον 683.912 τόνους CO2, τον χρόνο.

Σαν να λέμε, 120 εκατ. ψησταριές λιγότερες!

Το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται για να αλλάξει ο τρόπος ζωής μας, είναι η ενημέρωση. Γι’ αυτό δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο. Με ένα πολύ συγκεκριμένο μήνυμα: ο πλανήτης κινδυνεύει. Το ίδιο και η υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων. Και οι ρύποι που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα μόνο χειρότερα τα κάνουν. Ειδικά στην Ελλάδα, όπου τα αυτοκίνητα έχουν μέσο όρο ηλικίας 13,6 χρόνια και άρα είναι πολύ πιο ρυπογόνα.

Μόνο στην Ελλάδα, από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 1.500.000 νέα αυτοκίνητα, επιβαρύνοντας κατά 80% την ατμοσφαιρική ρύπανση ειδικά τους πιο ζεστούς μήνες.

Από το 2000, κάθε χρόνο στις 22 Σεπτεμβρίου γιορτάζεται αυτή η ημέρα, σε 1500 πόλεις της Ευρώπης και 4 πόλεις του Καναδά. Ναι και στην Ελλάδα – ακριβώς κάτω από τη μύτη σου!

Σε πολλές πόλεις της Ευρώπης το κέντρο θα είναι κλειστό εκείνη την ημέρα. Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, για εκείνη την ημέρα τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα είναι δωρεάν. Κάπου θα γίνεται κάποια δράση που κινητοποιεί τους οδηγούς να χρησιμοποιήσουν άλλα μέσα μεταφοράς ή τα πόδια τους.

Εσύ μπορεί και να μην παρατηρήσεις καμία αλλαγή. Αλλά πριν μπεις στο αυτοκίνητο, σκέψου αν πραγματικά το χρειάζεσαι εκείνη τη στιγμή. Και τι θα μπορούσε να σημαίνει στα αλήθεια μία μέρα χωρίς αυτοκίνητα. Δεν μπορείς; Σκέψου αυτό: Όταν έγινε ο Μαραθώνιος 2018 στο Λονδίνο, και αναγκαστικά έκλεισαν κάποιοι δρόμοι της πόλης, η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώθηκε κατά 89%!

Πηγή: www.hellasdirect.gr

We-Love-Cherry-Banner
We-Love-Cherry

The post Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο appeared first on Agravia.

Επίσημη πηγή του άρθρου αυτού είναι η Agravia

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ