Καλλιεργήστε Ανανά σε Γλάστρα στο Σπίτι | Agravia

0
589

Καλλιεργήστε Ανανά σε Γλάστρα στο Σπίτι

Αν φανταζόμαστε ότι ο ανανάς φυτρώνει σε δέντρο που κάνει πολλούς καρπούς ανανά κάθε χρόνο, είναι καιρός να αναθεωρήσουμε. Το φυτό του ανανά είναι χαμηλό και ποώδες και ανθίζει μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ανάμεσα από τα στενόμακρα δερματώδη φύλλα του εμφανίζεται ένας μοναδικός καρπός ανανά, συνήθως 3 χρόνια μετά τη φύτευσή του. Το μητρικό φυτό στη συνέχεια δίνει 1-2 παραφυάδες, όπου κάθε παραφυάδα σχηματίζει ένα νέο καρπό.

Ο ανανάς ανήκει στην ίδια οικογένεια με την βρομέλια και την αιχμέα, τα εξωτικά φυτά εσωτερικού χώρου που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα και στη χώρα μας. Το φυτό του ανανά φτάνει σε ύψος 1,5-2 μέτρων, όταν καλλιεργείται στο χώμα. Η καλλιέργεια ανανά σε γλάστρα μας δίνει αρκετά χαμηλότερα φυτά. Αντίστοιχα, όταν φυτεύουμε σε γλάστρα, ο καρπός του ανανά γίνεται αρκετά μικρότερος σε σχέση με τον καρπό του ανανά βάρους 2-2,5 κιλών που παίρνουμε όταν καλλιεργούμε στο χώμα.

Ο ανανάς μπορεί να καλλιεργηθεί εύκολα σε γλάστρα στο μπαλκόνι, αλλά ακόμα και μέσα στο σπίτι ως φυτό εσωτερικού χώρου. Με αυτόν τον τρόπό έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε τον δικό μας υπέροχο καρπό ανανά και παράλληλα να προσθέσουμε μια τροπική πινελιά στο εσωτερικό του σπιτιού μας. Ας δούμε αναλυτικά, πώς μπορούμε να φυτέψουμε ανανά σε γλάστρα στο σπίτι και τι φροντίδα χρειάζεται η καλλιέργεια του ανανά για να μας δώσει το αγαπημένο μας φρούτο.

Ποια βήματα ακολουθούμε για τη φύτευση ανανά σε γλάστρα;

Η πιο άμεση λύση είναι να προμηθευτούμε έτοιμο φυτό ανανά σε γλάστρα από φυτώρια και να το διατηρήσουμε στο σπίτι μας. Μπορούμε, ωστόσο, να δημιουργήσουμε το δικό μας φυτό ανανά εύκολα και οικονομικά. Το μόνο που θα χρειαστούμε είναι ένα φρούτο ανανά, μία γλάστρα και λίγο χώμα.

Δείτε αναλυτικά τα στάδια πώς μπορούμε να φυτέψουμε το δικό μας ανανά σε γλάστρα:

  1. Προμηθευόμαστε από την φρουταρία της γειτονιάς μας έναν ώριμο καλοσχηματισμένο καρπό ανανά, όσο γίνεται χωρίς σημάδια που να μαρτυρούν προσβολή από κάποια ασθένεια ή έντομο.
  2. Κόβουμε το πάνω μέρος των φύλλων του ανανά μαζί με 2-3 εκατοστά σάρκας και καταναλώνουμε την υπόλοιπη σάρκα του ανανά.
  3. Αφαιρούμε περιφερειακά τα κάτω φύλλα του ανανά μέχρι ένα ύψος 3-4 εκατοστών από τη βάση του και διακρίνουμε σε αυτό το σημείο ένα δακτύλιο υποτυπωδών ριζιδίων από το οποίο θα αναπτυχθεί το ριζικό σύστημα του ανανά.
  4. Aφήνουμε το κομμένο τμήμα του ανανά για 4-5 μέρες μέχρι να στεγνώσει η τομή γιατί διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος σαπίσματος όταν φυτευτεί.
  5. Επιλέγουμε γλάστρα φυτωρίου διαμέτρου 15-20 εκατοστών για να φυτέψουμε το κομμένο τμήμα του ανανά και τη γεμίζουμε με βρεγμένο φυτόχωμα ειδικό για κάκτους και παχύφυτα. Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας μίγμα ανακατεύοντας τύρφη, άμμο και περλίτη σε αναλογία 2:1:1
  6. Φυτεύουμε το κομμάτι του ανανά μέχρι ένα βάθος 3-4 εκατοστών, ώστε τα ριζίδια του να βρίσκονται μέσα στο χώμα.
  7. Μέσα σε διάστημα τριών μηνών, το κομμάτι του ανανά θα ριζώσει και θα βγάλει νέα φύλλα από το εσωτερικό του φυλλώματος, ενώ τα παλιότερα φύλλα σταδιακά θα ξεραθούν.
  8. Μεταφυτεύουμε τον ανανά σε μεγαλύτερη γλάστα διαμέτρου και ύψους 30×30 εκατοστών, χρησιμοποιώντας φυτόχωμα εμπλουτισμένο σε θρεπτικα συστατικά που εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση.
  9. Μετά από ένα χρόνο από την πρώτη μεταφύτευση του ανανά, κάνουμε νέα μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα ύψους και διαμέτρου 40×40 εκατοστών για να καλλιεργηθεί ο ανανάς μέχρι που θα γίνει η συγκομιδή του καρπού.
  10. Ο ανανάς είναι έτοιμος να αναπτυχθεί και να μας δώσει καρπό έτοιμο για συγκομιδή περίπου 18-24 μήνες μετά τη δεύτερη μεταφύτευση.

Τι φροντίδα χρειάζεται η καλλιέργεια ανανά σε γλάστρα;

Η καλλιέργεια του ανανά μπορεί να χρειάζεται χρόνο για να μας δώσει καρπό, ωστόσο είναι αρκετά εύκολη αν ακολουθήσουμε μερικές βασικές συμβουλές. Ας δούμε ποια είναι η κατάλληλη θέση για την καλλιέργεια του ανανά σε γλάστρα, πόσο συχνά πρέπει να τον ποτίζουμε, καθε πότε να βάζουμε λίπασμα και πώς μπορούμε να τον προστατέψουμε από διάφορα έντομα και ασθένειες εφόσον χρειαστεί.

Θέση φύτευσης

Τοποθετούμε τη γλάστρα με τον ανανά σε φωτεινή θέση μέσα στο σπίτι, σε σημείο που να μη δέχεται τις απευθείας ακτίνες του ήλιου. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τον ανανά στο μπαλκόνι, επιλέγουμε σημείο με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό για να έχει καλύτερη ανάπτυξη και να μας δώσει καρποφορία πιο γρήγορα.

 Πότισμα

Ποτίζουμε μία φορά την βδομάδα, διατηρώντας σχετική υγρασία στο χώμα, ενώ την περίοδο του χειμώνα ποτίζουμε κάθε 2 εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση, ποτίζουμε ξανά μόνο όταν στεγνώνει το χώμα. Αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα που μπορεί να δημιουργήσει κιτρινίσματα στα φύλλα και σαπίσματα στην ρίζα λόγω ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών.

Λίπασμα

Μέχρι την διαδικασία της μεταφύτευσης που θα έχει ριζώσει ο ανανάς σε γλάστρα, δεν βάζουμε καθόλου λίπασμα. Στη συνέχεια μπορούμε να βάζουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα μία φορά το μήνα εκτός από την περίοδο του χειμώνα που επικρατεί παγωνιά. Συμπληρωματικά, μπορούμε να προσθέτουμε υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση του φυτού και την βελτίωση της ποιότητας του καρπού του ανανά.

Προστασία από έντομα και ασθένειες 

Ο ανανάς σε περιβάλλον υψηλής υγρασίας μπορεί να προσβληθεί από διάφορες μυκητολογικές ασθένειες που προκαλούν κιτρινίσματα, καφετιάσματα ή μαυρίσματα στον καρπό. Για την αντιμετώπιση διαφόρων εντόμων όπως η βαμβακάδα που προσβάλλουν τό φύλλωμα του ανανά, ψεκάζουμε προληπτικά με διάλυμα πράσινου σαπουνιού κάθε 2 εβδομάδες διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας σε ένα λίτρο νερό.

Πηγή: mistikakipou.gr

We Love Pistacchio

The post Καλλιεργήστε Ανανά σε Γλάστρα στο Σπίτι appeared first on Agravia.

Επίσημη πηγή του άρθρου αυτού είναι η Agravia

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ