Καλλιεργητικές φροντίδες και φθινοπωρινές επεμβάσεις σε οπωρώνες | Farmacon

0
319

[ad_1]

Καλλιεργητικές φροντίδες και φθινοπωρινές επεμβάσεις σε οπωρώνες
Προσοχή στη συγκομιδή των μουμιοποιημένων καρπών που βρίσκονται στο έδαφος ή έχουν παραμείνει προσκολλημένοι πάνω στα δένδρα, γιατί είναι ένας από τους βασικούς λόγους που προκαλούν τις αρχικές μολύνσεις κατά την άνοιξη, από τα κονίδια που αναπτύσσονται σε αυτούς.

Σε οπωρώνες που εμφανίζουν προβλήματα προσβολών από τους παρακάτω μύκητες, ή κατά τη φετινή βλαστική περίοδο εμφάνισαν συμπτώματα, προκειμένου να μειωθούν οι προσβολές την επόμενη καλλιεργητική περίοδο μπορούν να ληφθούν συμπληρωματικά καλλιεργητικά μέτρα την περίοδο αυτή που έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή των καρπών και πριν την πτώση των φύλλων. 

Συστάσεις

✔ Καλλιεργητικές πρακτικές

Σε οπωρώνες ροδακινιάς που εμφανίζουν προβλήματα προσβολών από τους παραπάνω μύκητες, ή κατά τη φετινή βλαστική περίοδο εμφάνισαν συμπτώματα, προκειμένου να μειωθούν οι προσβολές την επόμενη καλλιεργητική περίοδο μπορούν να ληφθούν συμπληρωματικά καλλιεργητικά μέτρα την περίοδο αυτή που έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή των καρπών και πριν την πτώση των φύλλων.

Έτσι, συνιστάται στους καλλιεργητές να προβούν:

1. Στον καθαρισμό των δένδρων από κλαδιά που εμφανίζουν έλκη και έχουν ξεραθεί.

2. Στον καθαρισμό και απολύμανση των ελκών των μεγαλύτερων κλάδων των δένδρων.

3. Στην απομάκρυνση και καταστροφή με κάψιμο των προσβεβλημένων βλαστών και των μουμιοποιημένων καρπών που βρίσκονται πάνω στα δένδρα

✔ Χημικές επεμβάσεις

Σε περιπτώσεις που υπάρχει πιθανότητα σοβαρής προσβολής συνιστάται:

1. Ένας φθινοπωρινός ψεκασμός, λίγο πριν την πτώση των φύλλων και

2. Ένας χειμερινός ψεκασμός, πριν το φούσκωμα των οφθαλμών, με κατάλληλο χαλκούχο μυκητοκτόνο.

Παρακολούθηση των Εχθρών της Ροδακινιάς

(Grapholitha molesta) (Anarsia lineatella) (Adoxophyes orana)

Διαπιστώσεις

Από την καταγραφή των συλλήψεων στις φερομονικές παγίδες μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου, παρατηρούμε ότι οι πληθυσμοί των ενήλικων αρσενικών εντόμων σε σχέση με την περσινή χρονιά κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα.

Γενικά δεν διαπιστώθηκαν προβλήματα με συμπτώματα στους καρπούς από τις προσβολές των παραπάνω εχθρών.

Ελαφριές προσβολές παρατηρήθηκαν την περίοδο ολοκλήρωσης της ωρίμανσης των καρπών σε οπωρώνες που δεν δέχτηκαν επεμβάσεις κατά την καλλιεργητική περίοδο, χωρίς όμως ιδιαίτερα προβλήματα.

Να τονίσουμε ότι οι παραπάνω επιβλαβείς οργανισμοί διαχειμάζουν:

✔ Η καρπόκαψα ως ανεπτυγμένη προνύμφη στα ρυτιδώματα του κορμού, κάτω από τους ξερούς φλοιούς καθώς και σε άλλα προστατευόμενα μέρη.

✔ Η ανάρσια ως προνύμφη 2ου σταδίου σε στοά διαχείμασης και

✔ Ο φυλλοδέτης ως προνύμφη 3ου σταδίου μέσα σε διπλό μετάξινο ιστό στις σχισμές του φλοιού, στα λέπια των οφθαλμών και σε πεσμένα στο έδαφος φύλλα.

Μυκητολογικές ασθένειες

Εξώασκος ροδακινιάς

Γενικά για την ασθένεια

Ο εξώασκος γνωστός και ως «καρούλιασμα των φύλλων», είναι μια σοβαρή ασθένεια των πυρηνοκάρπων και ιδιαίτερα της ροδακινιάς.

Ευνοείται ιδιαίτερα σε συνθήκες υγρού και βροχερού καιρού κατά την περίοδο της άνοιξης.

Κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο σε οπωρώνες της ροδακινιάς σε μερικές περιπτώσεις οι προσβολές ήταν αρκετά έντονες και με εμφανή τα χαρακτηριστικά συμπτώματα του μύκητα επί του φυλλώματος των δένδρων. (εικόνες 1,2)

ekswaskos

Κορύνεο της ροδακινιάς

Γενικά

Το κορύνεο προσβάλλει κυρίως το έλασμα των νεαρών και τρυφερών βλαστών. Σε περιπτώσεις έντονης προσβολής παρατηρείται πρόωρη πτώση των φύλλων. Στους προσβεβλημένους βλαστούς δημιουργούνται έλκη, τα οποία την επόμενη άνοιξη περικλείουν τους νεαρούς βλαστούς, με αποτέλεσμα την ξήρανση αυτών.

Μονίλια της ροδακινιάς

Γενικά για την ασθένεια

Η φαιά σήψη (μονίλια) προσβάλλει τα άνθη τους κλάδους και τους καρπούς.

Οι αρχικές μολύνσεις κατά την άνοιξη πραγματοποιούνται από τα κονίδια που αναπτύσσονται στους μουμιοποιημένους καρπούς που βρίσκονται στο έδαφος ή έχουν παραμείνει προσκολλημένοι πάνω στα δένδρα.


 Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων


 

[ad_2]

Επίσημη πηγή του άρθρου αυτού είναι η Farmacon

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ