Καρυδιά Chandler: Καλλιεργητικές Φροντίδες και Καλλιεργητικά Μέτρα
Προετοιμασία αγρού
Αρχικά πραγματοποιείται μια εδαφολογική ανάλυση και ξεκινάει η προετοιμασία το καλοκαίρι-νωρίς το φθινόπωρο οργώνοντας τον αγρό προς δύο κατευθύνσεις με βάθος 1 m για να καταστραφούν υπολείμματα από παλιές καλλιέργειες και να αφρατέψει το χώμα. Στη συνέχεια χρησιμοποιείται δισκάροτρο δύο φορές για να διαλύσει τους σβόλους για να γίνει ομαλό το έδαφος. Μπορεί, επίσης, να εφαρμοστεί λίπανση του εδάφους με κοπριά.
Φύτευση
Τα δέντρα τοποθετούνται στον αγρό το Μάρτιο σε αποστάσεις 8x8m. Αρχικά γίνεται χωρομέτρηση του αγρού, η σημάνση των θέσεων με βάση τις παραπάνω αποστάσεις, το άνοιγμα των τρυπών, το φύτεμα, το στήριγμα των δέντρων με πασσάλους και το βάψιμο των κορμών με λευκό χρώμα για προστασία από το ηλιόκαυμα. Μετά την τοποθέτηση των δέντρων δημιουργούνται αναχώματα γύρω από αυτά για την αποφυγή συσσώρευσης υγρασίας στη βάση των δέντρων που συνεπάγεται τη δημιουργία φυτόφθορας. Επίσης, τοποθετούνται και δέντρα επικονιάστριας ποικιλίας, συνήθως Franquette, ανά 3 σειρές ανά 3 δέντρα.
Λίπανση
Εφαρμόζεται αρχικά τον Φεβρουάριο λίπασμα 14-14-17 σε ποσότητα 3-4Kg/δέντρο. Τον Απρίλιο εφαρμόζεται υδρολίπανση αζώτου. Τον Αύγουστο εφαρμόζεται νιτρικό κάλιο άριστης ποιότητας και στην συνέχεια, τον Οκτώβριο βόριο για την καρπόδεση. Οι ποσότητες καθορίζονται έπειτα από φυλλοδιαγνωστικές αναλύσεις.
Άρδευση
Εφαρμόζεται άρδευση με λάστιχα, υπέργεια ή υπόγεια, σε ποσότητα 700-800 lt/δέντρο κάθε 8-10 μέρες τους καλοκαιρινούς-φθινοπωρινούς μήνες.
Κλάδεμα-Συγκομιδή
Το πρώτο κλάδεμα γίνεται στα 50-60 εκ. τέλη Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου. Συνήθως διαμορφώνεται σε σχήμα κύπελλο-πυραμίδα. Η συγκομιδή πραγματοποιείται από το 4ο έτος και μετά, μετά τις 15 Οκτωβρίου και διαρκεί περίπου 15 ημέρες, και γίνεται με εργάτες με τη μέθοδο του τινάγματος.
Ζιζάνια
Στην Ελλάδα τον Απρίλιο ξεκινά η ζιζανιοκτονία με τη χρήση καλλιεργητή και καταστροφέα κατά τα τρία πρώτα χρόνια και στη συνέχεια από τον τέταρτο χρόνο και μετά εφαρμόζονται ζιζανιοκτόνο με καταστροφέα χωρίς όμως τη χρήση καλλιεργητή ή περιστροφικού σκαπτικού. Εφαρμόζεται σε κάθε δέντρο ζιζανιοκτόνο συγκεκριμένα για το κυπαρισσάκι που είναι το πιο δύσκολο σε καταπολέμηση ζιζάνιο για την καλλιέργεια.
Έντομα
Από τον τρίτο χρόνο ξεκινά η εντομοκτονία, στα τέλη Μαρτίου τοποθετούνται παγίδες για την καρπόκαψα και όταν εμφανιστεί το λουλούδι εφαρμόζεται εντομοκτόνομε πιρεθρίνες (pyrethrins) και clorpyrifos-methyl. Επίσης, εφαρμόζεται μείγμα ασβέστη με θειικό χαλκό στους κορμούς των δέντρων.
Ασθένειες
Η κυριότερη ασθένεια της καρυδιάς είναι η ανθράκωση που προκαλείται από μύκητα και εμφανίζεται τον Μάιο από υπερβολική υγρασία εδάφους και κλίματος. Αντιμετωπίζεται με την εφαρμογή χαλκού και βορδιγάλειου πολτού.
Πηγή
- Προσωπική συνέντευξη με παραγωγό
- https://www.waltreeturkey.com/walnut-tree-varieties
The post Καρυδιά Chandler: Καλλιεργητικές Φροντίδες και Καλλιεργητικά Μέτρα appeared first on Agravia.