Οδηγίες για Ασφαλή Χρήση Ζιζανιοκτόνων | Agravia

0
384


Agravia

Οδηγίες για Ασφαλή Χρήση Ζιζανιοκτόνων

Η χρήση ζιζανιοκτόνων είναι ιδιαίτερα σημαντική για όλες τις Καλλιέργειες και κυρίως την περίοδο που διανύουμε για τις δενδρώδεις Καλλιέργειες, τα Αμπέλια και σε άλλες εκτάσεις.

Όλες οι κάτωθι πληροφορίες αναφέρονται στην ετικέτα κάθε εγκεκριμένο σκευάσματος που προορίζεται για ζιζανιοκτονία.

Πάντα η χρήση τους να πραγματοποιείται από επαγγελματίες ψεκαστές και να τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Αρχικά θα πρέπει να γίνεται η επιλογή του κατάλληλου εγκεκριμένου ζιζανιοκτόνου για την καλλιέργεια ή το χώρο που θα χρησιμοποιηθεί και να τηρούνται προσεκτικά όλες οι οδηγίες της ετικέτας του σκευάσματος.

Ο ψεκασμός δε πρέπει να γίνεται αν αναμένεται βροχή ή φυσάει και σε καμία περίπτωση να μην δημιουργείται μεταφερόμενο νέφος, διότι στη πρώτη περίπτωση (βροχή) το ψεκαστικό διάλυμα θα ξεπλυθεί και θα μεταφερθεί στα κατώτερα στρώματα της γης (και οικονομική ζημία στο παραγωγό λόγο μη αποτελεσματικής εφαρμογής), ενώ στη δεύτερη περίπτωση (άνεμος) μπορεί το ψεκαστικό νέφος να μεταφερθεί σε διπλανές καλλιέργειες (αν είναι χέρσο το αγροτεμάχιο) ή στη κύρια καλλιέργεια μας, προκαλώντας ζημία στο φυτικό ιστό.

Αν το ζιζανιοκτόνο που θα επιλεγεί είναι τοξικό για τις μέλισσες, η εφαρμογή του να γίνεται σύμφωνα με τις Οδηγίες της ετικέτας του σκευάσματος, για την αποφυγή της μελισσοτοξικότητας. Δεν πρέπει να ψεκάζονται ανθισμένα ζιζάνια, αποφυγή ψεκασμού τις ώρες δραστηριότητας των μελισσών. Να τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας από υδάτινους αποδέκτες.

Στις δενδρώδεις Καλλιέργειες και στα Αμπέλια ο ψεκασμός των ζιζανίων πρέπει να είναι κατευθυνόμενος αποφεύγοντας επαφή των σταγονιδίων με φύλλωμα, βλαστούς, παραφυάδες και μη επουλωμένες πληγές κλαδέματος.

Κατά την εφαρμογή να χρησιμοποιούνται απαραιτήτως γάντια, μάσκα και κατάλληλη ενδυμασία. Όπως επίσης το ψεκαστικό μηχάνημα να είναι συντηρημένο και να λειτουργεί με την προβλεπόμενη πίεση.

Να τηρούνται οι αποστάσεις και οι απαγορεύσεις που προβλέπει η νομοθεσία από κατοικίες, σχολεία και άλλους ευαίσθητους χώρους. Ιδιαίτερη προσοχή να δίνεται όταν η χρήση γίνεται εκτός αγροτικών περιοχών. Συγκεκριμένα χρήση ζιζανιοκτόνων αλλά και όλων των φυτοφαρμάκων με ένδειξη xn ή το εικονίδιο εντός κατοικημένης περιοχής, επιτρέπεται μόνο σε απόσταση τουλάχιστον 50 μέτρων από κατοικίες και 80 μέτρων από σχολεία κ.λπ. και 10 μέτρα σε αγροτικές περιοχές.

Οι κενές συσκευασίες να ξεπλένονται τρεις φορές και να καταστρέφονται με τρύπημα και όχι με καύση.

Να μην επιτρέπεται η βόσκηση των ψεκασμένων ζιζανίων ακόμα και όταν αυτά ξεραθούν.

Να εφαρμόζονται εναλλακτικές μέθοδοι αντιμετώπισης ζιζανίων, όπως μηχανική μέθοδος ή άλλα καλλιεργητικά μέτρα στα πλαίσια εφαρμογής προγράμματος ολοκληρωμένης αντιμετώπισης.

Γιάννης Διβανές
Γεωπόνος MSc
i-CON.SHARE

Αυτό το άρθρο είναι από Οδηγίες για Ασφαλή Χρήση Ζιζανιοκτόνων και γράφτηκε από Admin

Επίσημη πηγή του άρθρου αυτού είναι η Agravia

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ