Οι 8 Κορυφαίες Χώρες Καλλιέργειας Ακτινίδιων στον Κόσμο | Agravia

0
550

Οι 8 Κορυφαίες Χώρες Καλλιέργειας Ακτινίδιων στον Κόσμο

Παραδόξως, η Νέα Ζηλανδία δεν παράγει τα περισσότερα ακτινίδια στον κόσμο και οι άνθρωποι από τη Νέα Ζηλανδία δεν ονομάζονται Kiwi λόγω του καρπού, αλλά λόγω του εθνικού τους συμβόλου – το πουλί Kiwi (Απτέρυξ).

Στην πραγματικότητα, τα φρούτα ακτινίδιων, που προέρχονταν από την Ανατολική και Βόρεια-Κεντρική Κίνα, ήταν αρχικά γνωστά ως Chinese Gooseberry, στα ελληνικά Κινέζικα φραγκοστάφυλα, αλλά αργότερα πήρε το όνομά του από το πουλί kiwi. Γιατί; Λοιπόν, σύμφωνα με μια ιστορία, στα μέσα του 20ού αιώνα, υπήρχαν υψηλές χρεώσεις εξαγωγής για όλα τα είδη μούρων στη Νέα Ζηλανδία, όπου τα φρούτα αυτά εισήχθησαν και καλλιεργήθηκαν. Προκειμένου να αποφευχθούν υψηλές χρεώσεις εξαγωγής, οι Kiwis αποφάσισαν να αλλάξουν το όνομα. Παρατήρησαν ομοιότητες μεταξύ του εθνικού τους συμβόλου – το πουλί Kiwi και αυτού του όμορφου κινέζικου φρούτου, και η ιδέα για το όνομα ήταν εκεί.

Σύμφωνα με μια άλλη ιστορία, το όνομα Chinese Gooseberry δεν ήταν τόσο ελκυστικό και ήθελαν να το αλλάξουν για να έχουν ένα πιο εμπορεύσιμο όνομα. Το “Kiwi” ήταν τέλειο επειδή ήταν το εθνικό σύμβολο.

Στην Ελλάδα το όνομα ακτινίδιο προέρχεται από την επιστημονική ονομασία του γένους Actinidia sp., της φυτικής οικογένειας Actinidiaceae.

Για την παγκόσμια κατάταξη των χωρών με βάση την παραγωγή τους σε ακτινίδια, χρησιμοποιήθηκαν στατιστικά στοιχεία από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) για να αποκαλυφθεί ποιος κυριαρχεί στον κόσμο των ακτινίδιων.

  • Γαλλία

Ετήσια παραγωγή: 53.800 τόνους

  • Τουρκία

Ετήσια παραγωγή: 59.040 τόνους

Αν και τα ακτινίδια εισήχθησαν σαν καλλιέργεια στην Τουρκία πριν λίγα χρόνια, αυτή η χώρα έχει ήδη βρει τη θέση της στον κατάλογο χωρών που παράγουν τα περισσότερα ακτινίδια στον κόσμο.

  • Χηλή

Ετήσια παραγωγή: 229.000 τόνους

Η βιομηχανία ακτινίδιων εδώ βιώνει ανάπτυξη, χρόνο με το χρόνο.

  • Ελλάδα

Ετήσια παραγωγή: 234.000 τόνους

Η Ελλάδα διαθέτει μια φανταστική και επαγγελματική βιομηχανία παραγωγής ακτινίδιων. Η χώρα μας εργάζεται σκληρά κάθε χρόνο για να αυξήσει την παραγωγή της και το πετυχαίνει.

  • Ιράν

Ετήσια παραγωγή: 270.400 τόνους

Τα ιρανικά ακτινίδια είναι υψηλής ποιότητας, γι’ αυτό εξάγωνται με επιτυχία σε όλο τον κόσμο.

  • Νέα Ζηλανδία

Ετήσια παραγωγή: 412.520 τόνους

Φυσικά, η γη των Kiwi πρέπει να είναι στη λίστα, θα ήταν κρίμα να μην την δούμε. Άλλωστε, αυτή η χώρα είναι υπεύθυνη για το όνομα και τη δημοτικότητα αυτού του φρούτου.

  • Ιταλία

Ετήσια παραγωγή: 551.700 τόνους

Η Ιταλία είναι σίγουρα ο μεγαλύτερος παραγωγός ακτινίδιων στην Ευρώπη και ο δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο.

  • Κίνα

Ετήσια παραγωγή: 2.011.000 τόνους

Και, τέλος, η χώρα που παράγει τα περισσότερα ακτινίδια στον κόσμο είναι η πατρίδα τους – η Κίνα. Η παραγωγή του είναι τόσο μεγάλη που όλες οι άλλες χώρες σε αυτήν τη λίστα μαζί μπορούν να την φτάσουν. Εν κατακλείδι, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της Κίνας και τον αριθμό των ατόμων που έχει, αυτός ο αριθμός δεν πρέπει να είναι τόσο συγκλονιστικός.

Έλενα Μποσνάκη
Agronomist MSc, Digital Marketer
i-CON.SHARE

We Love Kiwi Banner
We Love Kiwi

The post Οι 8 Κορυφαίες Χώρες Καλλιέργειας Ακτινίδιων στον Κόσμο appeared first on Agravia.

Επίσημη πηγή του άρθρου αυτού είναι η Agravia

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ