Οι απαραίτητοι φθινοπωρινοί ψεκασμοί στην Ελιά! | Farmacon

0
1033

Οι απαραίτητοι φθινοπωρινοί ψεκασμοί στην Ελιά!

Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με την αύξηση της υγρασίας και την πτώση της θερμοκρασίας έχουν δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη της ασθένειας.

1

Κυκλοκόνιο

To χαρακτηριστικό σύμπτωμα του μύκητα είναι η εμφάνιση κυκλιδών κηλίδων (μάτια παγωνιού) στην επάνω επιφάνεια των φύλλων της ελιάς. Τα άρρωστα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν πρόωρα. Σε περιοχές με υγρό κλίμα η προσβολή μπορεί να επιφέρει μέχρι και καθολική φυλλόπτωση στα ελαιόδεντρα. Η μόλυνση και η εξάπλωση της ασθένειας από μέτριες θερμοκρασίες 10-20ο C και βροχοπτώσεις ή πολύ αυξημένη υγρασία.

Καταπολέμηση

Ο φθινοπωρινός ψεκασμός είναι πολύ σημαντικός δεδομένου ότι αυτή η εποχή θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδος μόλυνσης. Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με την αύξηση της υγρασίας και την πτώση της θερμοκρασίας έχουν δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη της ασθένειας.

Απαιτείται άμεσα ψεκασμός με καλό λόυσιμο των δέντρων και επανάληψη του μετά από 20 ημέρες περίπου, αν συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις. Να προσεχθούν ιδιαίτερα οι ευαίσθητες ποικιλίες (Καλαμών) καθώς και οι ελαιώνες που βρίσκονται σε περιοχές με υγρασία.

Κατάλληλα φάρμακα:

Βορδιγάλειος πολτός, Οξυχλωριούχος χαλκός, Υδροξείδιο του χαλκού, Θειϊκός τριβασικός χαλκός, Υποξείδιο του χαλκού, Κρεσοξίμ-μεθύλ, Μανκοζέμπ (εκτός Καλαμών & Κορωνέικης), Ντιφενοκοναζόλ, Ντοντίν, Πυρακλοστρομπίν, (επιτραπέζιες ποικιλίες – μια εφαρμογή το φθινόπωρο), Τριφλοξυστρομπίν (μόνο μια εφαρμογή το φθινόπωρο).

Κατάλληλα Μέτρα Καταπολέμησης:

κλαδέματα αραίωσης της κόμης με σκοπό τη βελτίωση του αερισμού στο εσωτερικό των δέντρων, ειδικά σε πυκνοφυτεμένους ελαιώνες μπορούν να συμβάλουν σε σημαντική μείωση των προσβολών.

2

Γλοιοσπόριο (Παστέλλα)

Είναι μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει κυρίως τους καρπούς όταν πλησιάζουν στην ωρίμανση ή όταν είναι ώριμοι, προκαλώντας χαρακτηριστική σήψη (συρρίκνωση). Ο μύκητας είναι ιδιαίτερα ζημιογόνος σε πυκνοφυτεμένους με κακό αερισμό ελαιώνες, σε αργιλώδη – μη στραγγιζόμενα εδάφη, σε συνθήκες υψηλής σχετικής υγρασίας και έντονων βροχοπτώσεων. Τα τελευταία έτη η ασθένεια παρουσιάζει σημαντική επέκταση σε πολλές περιοχές που δεν αντιμετώπιζα παλιότερα πρόβλημα και προκαλεί σοβαρε΄ς ζημιές στα ελαιόδεντρα – σημαντική απώλεια της παραγωγής.

Καταπολέμηση

Η καταπολέμηση μπορεί να γίνει φθινόπωρο, όταν ο καρπός αρχίζει να ωριμάζει.

Κατάλληλα φάρμακα:

Βορδιγάλειο πολτό, Οξυχλωριούχο χαλκό, Υδροξείδιο του χαλκού και Θειικό τριβασικό χαλκό, Ντοντίν, Πυρακλοστρομπίν (επιτραπέζιες ποικιλίες – μια εφαρμογή το φθινόπωρο).

Αν οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν είναι ευνοϊκές για το μύκητα θα χρειαστεί και δεύτερος ψεκασμός μετά από 25 περίπου ημέρες.

Κατάλληλα Μέτρα Καταπολέμησης:

Επιβάλλεται οπωσδήποτε πέρα από τα αναγκαία κλαδέματα αραίωσης, η συλλογή – απομάκρυνση – καταστροφή των μουμιοποιημένων καρπών τόσο αυτών που έχουν πέσει στο έδαφος όσο και αυτών  που παραμένουν πάνω στα δέντρα, καθώς και των μολύνσεων φύλλων, γιατί αποτελούν πολύ επικίνδυνες εστίες νέων μολύνσεων.

Καρκίνωση

Η ασθένεια οφείλεται σε βακτήριο που προσβάλει τα πληγωμένα δέντρα ξεκινώντας από πληγές που προκαλούνται από το ράβδισμα, κλάδεμα, παγετό, χαλάζι και ευνοείται ιδιαίτερα από βροχερό καιρό. Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η δημιουργία όγκων στους βλαστούς και τους βραχίονες.

Κατάλληλα Μέτρα Καταπολέμησης:

Συνιστάται να αποφεύγεται το ράβδισμα κατά τη συλλογή του καρπού, το κλάδεμα να γίνεται με ξηρό καιρό και να αφαιρούνται οι προσβεβλημένοι βλαστοί.

Κατάλληλα φάρμακα:

Η πληγή πρέπει να επαλείφεται με βορδιγάλειο πάστα. Επίσης, μετά από παγετό, χαλαζόπτωση να γίνεται άμεσα ψεκασμός με ένα χαλκούχο μυκητοκτόνο.

Καπνιά

Είναι η μαυρίλα στα φύλλα και στους βλαστούς που οφείλεται στη δευτερογενή ανάπτυξη μυκήτων πάνω σε μελιτώματα κοκκοειδών. Οι φθινοπωρινοί ψεκασμοί για τις μυκητολογικές ασθένειες της ελιάς μπορούν να καταπολεμήσουν και την καπνιά.

ΠΡΟΣΟΧΗ

► Να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες εφαρμογής των φυτοφαρμάκων

► Τα χαλκούχα φάρμακα καλό είναι να μη χρησιμοποιούνται αλόγιστα, διότι τα υπολείμματα τους μπορούν να έχουν κακή επίδραση στα ζώα που βοσκούν σε αγρούς που έχουν ψεκαστεί με τα φάρμακα αυτά.


 Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων


 

Επίσημη πηγή του άρθρου αυτού είναι η Farmacon

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ