Συγκομιδή Ποσότητες Θρεπτικών Στοιχείων Που Απομακρύνονται
Ο κύριος Dr. Δαμιανός Νεοκλέους Ανώτερος Λειτουργός Γεωργικών Ερευνών, Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών Κύπρου πραγματοποίησε μελέτη σχετικά με τα θρεπτικά στοιχεία που απομακρύνονται με τη συγκομιδή για κάποιες καλλιέργειες.
Η λίπανση (προσθήκη των λιπασμάτων) με ποσότητες μεγαλύτερες από τις πραγματικές ανάγκες των φυτών, εκτός από το ότι είναι αντιοικονομική για τον γεωργό, έχει ως επακόλουθο τη μόλυνση του εδάφους και των υπόγειων υδροφόρων στρωμάτων με καταστροφικά αποτελέσματα. Η εφαρμογή προγράμματος ορθολογικής λίπανσης προϋποθέτει πληροφόρηση όσον αφορά τις απαιτήσεις των διαφόρων καλλιεργειών σε θρεπτικά στοιχεία με στόχο να κατανοηθούν οι ανάγκες της καλλιέργειας σε λίπανση.
Τα αποτελέσματα προέκυψαν από δεδομένα του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών και τη διεθνή βιβλιογραφία και δίνεται έμφαση στον καθορισμό των ποσοτήτων Ν, P, K που απομακρύνονται με τη συγκομιδή. Οι ποσότητες αυτές δίνονται σε σχέση με την απόδοση αναφοράς και τις υδατικές ανάγκες κάθε καλλιέργειας. Η εκτίμηση των ποσοτήτων Ν, P, K που απομακρύνονται με τη συγκομιδή υπολογίζονται με βάση α) τη συγκέντρωση του Ν, P, K στον φυτικό ιστό που απομακρύνεται (π.χ. σε κιλά Ν, P, K ανά τόνο παραγωγής), και β) το μέγεθος της παραγωγής.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι ποσότητες του Ν, P και K που απαιτούνται για την κάθε καλλιέργεια και οι ποσότητες που πρέπει να εφαρμοστούν ως λίπανση δεν είναι ταυτόσημες έννοιες. Το πραγματικό ποσό που εφαρμόζεται ως λίπανση είναι συνήθως υψηλότερο από το ποσό που απαιτείται από την καλλιέργεια και υπολογίζεται χρησιμοποιώντας τα δεδομένα της απομάκρυνσης των θρεπτικών στοιχείων προσαυξημένες κατά ένα ποσοστό που αντικατοπτρίζει τον συντελεστή αξιοποίησής τους, λαμβάνοντας υπόψη και τα δεδομένα της ανάλυσης εδάφους. Επίσης, όταν τα θρεπτικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη των ριζών ή άλλων τμημάτων του φυτού δεν απομακρύνονται κατά τη συγκομιδή, θεωρείται ότι γίνονται διαθέσιμα στο φυτό από το ίδιο το έδαφος και δεν υπολογίζονται. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το φυτό χρειάζεται να έχει διαθέσιμες στο έδαφος τις αναγκαίες ποσότητες θρεπτικών για τη βλάστηση και την καρποφορία του.
ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ
|
Καλλιέργεια |
N kg/στρ
|
Ρ kg/στρ |
Κ kg/στρ |
Απόδοση kg/στρ |
Ανάγκες σε νερό m3/στρ |
Αγγουράκι/υπαίθρια καλλιέργεια |
5.1 |
1.1 |
6.5 |
3000 |
476 |
|
Αγγουράκι/θερμοκηπίου |
22.1 |
4.5 |
28.1 |
13000 |
578 |
|
Καρότο |
7.2 |
2.7 |
17.9 |
4500 |
420 |
|
Καρπούζι/υπαίθρια καλλιέργεια |
13.5 |
1.8 |
13.5 |
6000 |
510 |
|
Πιπεριά/υπαίθρια καλλιέργεια |
7.0 |
1.4 |
6.4 |
3500 |
555 |
|
Κρεμμύδι |
13.5 |
2.7 |
9.0 |
4500 |
360 |
|
Μαρούλι |
7.7 |
1.4 |
9.5 |
2250 |
336 |
|
Μελιτζάνα/υπαίθρια καλλιέργεια |
11.8 |
2.4 |
16.2 |
6000 |
509 |
|
Πατάτα/ανοιξιάτικες |
16.8 |
2.7 |
22.5 |
5000 |
300 |
|
Πατάτα/ενδιάμεσες |
11.7 |
1.9 |
15.8 |
3500 |
– |
|
Πατάτα/φθινοπωρινές |
10.1 |
1.6 |
13.5 |
3000 |
502 |
|
Πεπόνι/υπαίθρια καλλιέργεια |
9.0 |
1.1 |
10.4 |
3500 |
520 |
|
Κολοκύθι/υπαίθρια καλλιέργεια |
4.8 |
1.0 |
5.0 |
2000 |
509 |
|
Σπανάκι |
14.3 |
1.4 |
14 |
2860 |
366 |
|
Τομάτα/υπαίθρια καλλιέργεια |
6.3 |
1.4 |
14 |
4500 |
654 |
|
Τομάτα/θερμοκηπίου |
25.2 |
5.4 |
56.4 |
18000 |
462 |
|
ΔΕΝΤΡΑ |
Καλλιέργεια |
N kg/τόνο
|
Ρ kg/τόνο
|
Κ kg/τόνο
|
Απόδοση kg/στρ |
Ανάγκες σε νερό m3/στρ |
Εσπεριδοειδή |
1.4 |
0.2 |
1.5 |
6000 |
800 |
|
Σταφύλι (Sultanina) |
1.2 |
0.2 |
1.9 |
1500 |
306 |
|
Μήλα |
1.3 |
0.4 |
1.8 |
4500 |
683 |
|
Ροδάκινα |
1.3 |
0.7 |
2.3 |
2800 |
683 |
|
Μπανάνες |
2.0 |
0.2 |
5.0 |
3500 |
1252 |
|
ΦΥΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ |
Καλλιέργεια |
N kg/στρ
|
Ρ kg/στρ |
Κ kg/στρ |
Απόδοση kg/στρ |
Άχυρο/Σανός kg/στρ |
Σιτάρι |
11.5 |
2.6 |
8.5 |
300 |
500 |
|
Κριθάρι |
8.5 |
2.1 |
9.6 |
250 |
417 |
|
|
Δείτε παρόποια άρθρα Καλλιεργειών εδώ.
Βιβλιογραφία
ΑΓΡΟΤΗΣ 2018 / ΤΕΥΧΟΣ 473 σελ. 30-31.
ΑΓΡΟΤΗΣ 2018 / ΤΕΥΧΟΣ 471 σελ. 39-40.
Γιάννης Διβανές
Γεωπόνος MSc
i-CON.SHARE
Αυτό το άρθρο είναι από Ποσότητες Θρεπτικών Στοιχείων που Απομακρύνονται με τη Συγκομιδή Απαραίτητο Στοιχείο στην Εφαρμογή Ορθολογικής Λίπανσης και γράφτηκε από Admin