Προσβολές από τον επιβλαβή οργανισμό πυραλίδα και στην καλλιέργεια της πιπεριάς | Farmacon

0
318

[ad_1]

Προσβολές από τον επιβλαβή οργανισμό πυραλίδα και στην καλλιέργεια της πιπεριάς

Ο επιβλαβής οργανισμός πυραλίδα, Ostrinia nubilalis, είναι κατ’ εξοχήν εχθρός του καλαμποκιού. Παρατηρούνται όμως αρκετές προσβολές και στην καλλιέργεια της πιπεριάς, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου οι δύο καλλιέργειες συνυπάρχουν

Για το έτος 2019 η υπηρεσία μας σε συνεργασία με τη ΔΑΟΚ Ξάνθης, εγκατέστησε τρεις (3) φερομονικές παγίδες, για την παρακολούθηση της πτήσης του εντόμου σε αντιπροσωπευτικά σημεία της Π.Ε. Ξάνθης, όπου παραδοσιακά καλλιεργείται η πιπεριά και συνήθως προορίζεται για βιομηχανική χρήση.

• Μία (1) φερομονική παγίδα στην περιοχή Κρεμαστής σε καλλιέργεια πιπεριάς,

• Μία (1) στην περιοχή του Δασοχωρίου επίσης σε καλλιέργεια πιπεριάς και

• Μία (1) ακόμα σε καλλιέργεια καλαμποκιού στην περιοχή της Θαλασσιάς. Η εγκατάσταση του δικτύου των παγίδων έγινε στις 29.05.19.

Η παρακολούθηση και καταγραφή της πτήσης του εντόμου γίνεται από τους γεωπόνους της Δ.Α.Ο.Κ. Ξάνθης μία φορά /εβδομάδα.

PIKRALIDA

Να σημειώσουμε ότι η καλλιέργεια της βιομηχανικής πιπεριάς στις αγροτικές περιοχές της Π.Ε. Ξάνθης, παρά το γεγονός ότι κάποιες εκτάσεις επηρεάστηκαν από την επικράτηση των έντονων καιρικών φαινομένων στα μέσα Ιουλίου, εξελίσσεται ικανοποιητικά στις περισσότερες περιοχές.

Οι προνύμφες της 2ης γενεάς τρέφονται είτε στο στέλεχος είτε στον καρπό της πιπεριάς.

Τα συμπτώματα που παρατηρούνται είναι τα παρακάτω :

► Δημιουργία οπών στο στέλεχος και λεπτής σκόνης στην εξωτερική επιφάνεια του καρπού όταν οι κάμπιες προσπαθούν να μπουν 

Πρόωρη ωρίμανση του καρπού και μετέπειτα σάπισμά του, με την επίδραση διάφορων παθογόνων

► Από τις επιτόπιες παρατηρήσεις και την καταγραφή των συλλήψεων στις φερομονικές παγίδες, διαπιστώνουμε ότι η 2η γενεά του εντόμου είναι σε πλήρη εξέλιξη αναπτύσσοντας μέτριους πληθυσμούς μέχρι σήμερα. Όμως, παρατηρούνται και κάποιες προσβολές σε καρπούς πιπεριάς, ιδιαίτερα στις πρώιμες φυτείες, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της ωρίμανσης του καρπού.

Αυτή την περίοδο κάνει την εμφάνισή της η δεύτερη γενεά που έχει αφήσει πλέον το καλαμπόκι (όπως δείχνουν οι συλλήψεις). Αυτή η γενεά αναπτύσσει σημαντικούς πληθυσμούς προνύμφες των οποίων προκαλούν τη σημαντική ζημία στην πιπεριά, υποβαθμίζοντας τελικά την ποιότητα του καρπού.

Ιδιαίτερα λοιπόν αυτήν την περίοδο εφιστούμε την προσοχή των παραγωγών και επιβάλλεται η σχολαστική παρακολούθηση της εξέλιξης του πληθυσμού του εντόμου.

Να προβαίνουν οι ίδιοι συχνά, αν όχι καθημερινά, σε έλεγχο για την ύπαρξη προνυμφών επί των καρπών, ώστε να αποφασιστεί έγκαιρα η επέμβαση, αν και όταν χρειαστεί, με τα εγκεκριμένα και κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Χημική Καταπολέμηση

Η χημική καταπολέμηση αν και εφόσον επιλεγεί από τους παραγωγούς, θα πρέπει να γίνεται όταν ο καρπός είναι σε μέγεθος μεγαλύτερο από το μισό, με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, μικρής υπολειμματικής διάρκειας.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων λαμβάνοντας πάντα υπόψη και τηρώντας τα αναγραφόμενα επί της ετικέτας σχετικά με το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής (σε ημέρες).

Θα πρέπει να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερες ημέρες υπολειμματικής διάρκειας τελευταίας επέμβασης πριν τη συγκομιδή.

Οι παραγωγοί και μόνο αυτοί, είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την τελική απόφαση επιλογής της συγκεκριμένης κάθε φορά φυτοπροστατευτικής επέμβασης στις συνθήκες της καλλιέργειας των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που θα επιλέξουν και του τρόπου και χρόνου χρησιμοποίησης αυτών, καθώς και για λοιπούς χειρισμούς, τα οποία συμβάλλουν στις ποσοτικές και ποιοτικές αποδόσεις της καλλιέργειας.


Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων

 

[ad_2]

Επίσημη πηγή του άρθρου αυτού είναι η Farmacon

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ