Θάνατος για τα αμπέλια η «νέα φυλλοξήρα» | Farmacon

0
460

[ad_1]

Θάνατος για τα αμπέλια η «νέα φυλλοξήρα»

“Η βοθρίωση του ξύλου είναι το νεκροταφείο της αμπελουργίας” προειδοποιούν οι επιστήμονες.

«Ζήτημα ζωής και θανάτου για την αμπελουργία στην Κρήτη» χαρακτηρίζει, μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, την παραγωγή εξυγιασμένου φυτωριακού υλικού ο γεωπόνος και πρώην ερευνητής Αμπέλου Βαγγέλης Βαρδάκης, τονίζοντας ότι η βοθρίωση του ξύλου είναι ένας ιός που αποδεκατίζει αργά αλλά σταθερά τα κρητικά αμπέλια, χαρακτηρίζοντάς τον ως… «νέα φυλλοξήρα».

«Την αμπελουργία θα τη θρηνήσουμε σύντομα. Και αυτό συμβαίνει για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον γιατί ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται επειδή δεν υπάρχει εισόδημα… Και θα αρχίσουν να εγκαταλείπουν τα αμπέλια τους οι αγρότες. Και ο δεύτερος λόγος είναι η βοθρίωση του ξύλου, η οποία, ενώ δεν κάνει ζημιές στην υπόλοιπη Ευρώπη, εδώ είναι το νεκροταφείο της αμπελουργίας», λέει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο γνωστός επιστήμονας.

«Πρέπει να δούμε την αμπελουργία με ένα άλλο μάτι. Ένα μάτι σύγχρονο. Ένα μάτι προοδευτικό. Και ένα μάτι που θα βλέπει την αμπελουργία για πολλά χρόνια. Διαφορετικά δε θα πάμε πολύ καλά», όπως δήλωσε ο Βαγγέλης Βαρδάκης, τονίζοντας ότι είναι λάθος οι αμπελουργοί να φυτεύουν μόνοι τους, ανεξέλεγκτα. Θα πρέπει πρώτα να γίνει εξυγίανση του φυτωριακού υλικού των αμπελιών και, για να γίνει αυτό, χρειάζονται επιστήμονες, που σήμερα δεν υπάρχουν.

«Δεν είναι εύκολο το αμπέλι. Και προμηνύεται μεγάλη καταστροφή. Θα το δουν οι αγρότες», όπως λέει ο Βαγγέλης Βαρδάκης. Τονίζει, δε, ότι ένα αμπέλι που φυτεύεται σήμερα, λόγω της ίωσης αυτής, της βοθρίωσης του ξύλου, αργά ή γρήγορα θα ξεραθεί, αφού θα αρχίσει σταδιακά να αδυνατίζει η κουρμούλα, μέχρι που θα φτάσει στην ξήρανσή της. «Πρέπει να απαλλαγούμε από τον ιό αυτό. Εδώ κάνει πάρα πολλές ζημιές. Στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν κάνει ζημιές. Αυτές είναι λόγω καιρικών συνθηκών. Το αμπέλι όταν προσβληθεί από τη βοθρίωση του ξύλου αρχίζει σιγά-σιγά να αδυνατίζει μέχρι να ξεραθεί. Μπορούμε να μιλήσουμε για μια νέα φυλλοξήρα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή: www.neakriti.gr

[ad_2]

Επίσημη πηγή του άρθρου αυτού είναι η Farmacon

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ