Αρχική Blog Αγροτικά Νέα Υπερχλωρικό Άλας Σε Φρούτα Και Λαχανικά | Agravia

Υπερχλωρικό Άλας Σε Φρούτα Και Λαχανικά | Agravia

0
Υπερχλωρικό Άλας Σε Φρούτα Και Λαχανικά | Agravia

Υπερχλωρικό Άλας Σε Φρούτα Και Λαχανικά

Στις 17 Ιουνίου 2013 το καταναλωτικό και οικονομικό πρόγραμμα “Markt” που προβλήθηκε από το Γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι Norddeutscher Rundfunk(NDR) ανέφερε την παρουσία υπερχλωρικού οξέος στα ευρωπαϊκά οπωροκηπευτικά. Το NDR ανέλυσε 17 δείγματα και βρέθηκε σε σχεδόν όλα τα μετρήσιμα επίπεδα.

Τρία δείγματα βρέθηκαν να έχουν επίπεδα υπερχλωρικού μεγαλύτερα από την προσωρινή μέγιστη ανεκτή ημερήσια πρόσληψη (PMTDI) 0,01 mg/kg σωματικού βάρους /ημέρα, που συνιστά το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνου(BfR)(Σύσταση 015/2013).

Τα συμβατικά προϊόντα βρέθηκαν να έχουν υψηλότερα επίπεδα υπερχλωρικού από τα βιολογικά. Απαντώντας, η BfR δήλωσε σε δελτίο τύπου (18 Ιουνίου 2013) ότι θεωρεί τα επίπεδα υπερχλωρικού οξέος ανησυχητικά και θα είναι απαραίτητο να επανεξετασθούν όλα τα επίπεδα ώστε να συναχθούν συμπεράσματα για τον κίνδυνο χρόνιας έκθεσης στο υπερχλωρικό άλας.

Σε αντίστοιχη έρευνα του κυβερνητικού οργανισμού FERA UK, μεταξύ Νοεμβρίου 2013 και Δεκεμβρίου 2015, από τα 342 δείγματα τροφίμων που εξετάστηκαν, βρέθηκαν 77 δείγματα που περιέχουν υπερχλωρικό άλας με ένα δείγμα τροφής για βρέφη και ένα δείγμα λάχανου να υπερβαίνει τα επίπεδα αναφοράς για το ενδοκοινοτικό εμπόριο. Αναλύσεις έγιναν σε φρούτα και λαχανικά, όπως μήλα, πορτοκάλια, φράουλες, ντομάτα, αγγούρι, μαρούλι, καρότο, πατάτα, λάχανο, κ.ά.(Fera report Reference FD15/10).

Τα γεγονότα αυτά ώθησαν τις EFSA και BfR να συντάξουν κοινό έγγραφο, στις 15 Ιουνίου 2015, για την αξιολόγηση αυτού του κινδύνου.

The post Υπερχλωρικό Άλας Σε Φρούτα Και Λαχανικά appeared first on Agravia.

Επίσημη πηγή του άρθρου αυτού είναι η Agravia

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ