Πεπόνι

Cucumis Melo

Διαθέσιμα Μεγέθη

Δίσκος 54 Θέσεων

Φυτό με διαμορφωμένη καταβολή Ταξιανθίας. Χρησιμοποιείται για απευθείας φυτεύσεις στο χωράφι στα τέλη Μαρτίου, εφόσον χρησιμοποιηθεί θέρμανση.

Δίσκος 77 Θέσεων

Φυτό που χρησιμοποιείται για απευθείας φυτεύσεις στο χωράφι από αρχές Απριλίου και έπειτα.

Δίσκος 150 Θέσεων

Φυτό που χρησιμοποιείται για απευθείας φυτεύσεις στο χωράφι από τα τέλη Απριλίου και έπειτα.

Φωτογραφίες Σποροφύτων

Η ιστορία του Πεπονιού

Το πεπόνι (Cucumis melo – Σικυός ο πέπων), Αρχ. πέπων (ο κοινός), είναι ο καρπός της πεπονιάς. Ανάλογα με την ποικιλία τα πεπόνια διαφέρουν στο σχήμα, στο μέγεθος, στο χρώμα της φλούδας και της σάρκας, στο άρωμα και στη γεύση. Έτσι έχουμε σχήμα στρογγυλό ή ωοειδές, φλούδα παχιά ή λεπτή, χρώμα κίτρινο ή πρασινωπό, επιφάνεια φλούδας λεία ή με γραμμώσεις, γεύση γλυκιά και αρωματική, σάρκα στερεή, χυμώδης, μαλακιά ή σκληρή που στο κέντρο της σχηματίζει κενό και εκεί βρίσκονται οι πολυάριθμοι σπόροι. Τα πεπόνια είναι από τα πιο διαδεδομένα καλοκαιρινά φρούτα.

Στην Ελλάδα οι μεγαλύτερες καλλιέργειες βρίσκονται στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη ενώ συνολικά καλλιεργούνται 65.000 στρέμματα με την ετήσια παραγωγή να φτάνει τους 20.000 τόνους. Η Κίνα έχει την μεγαλύτερη παραγωγή πεπονιών στον κόσμο. Ακολουθούν η Ισπανία, η Τουρκία το Ισραήλ και οι Η.Π.Α.

Έχετε απορίες;